用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼會有備取生呢?
樓主: yuyumon
go

為什麼會有備取生呢? [複製鏈接]

原文章由 CMMANDY 於 07-11-27 14:18 硐表
我諗真是要學校才知道, 大家都20分, 有一個位, 3 個人備取生, 咁邊個上就........

抽時已經抽埋備取生ge先後次序

原來如此, Thanks!

原文章由 wensi 於 07-11-27 16:00 硐表

醒目開學勳章

咁係學校定教署決定呢?

原文章由 wensi 於 07-11-27 16:00 硐表

大部份學校為求公允會交由教處抽的,因唔係d家長又會以為學校做手腳嗎.....

原文章由 yuyumon 於 07-11-27 16:26 硐表
咁係學校定教署決定呢?
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

其實有d學校有要求比自行表時要交相片同最近成績表, 至於該校要來做咩就唔清楚, 不過就應該無犯規的, 因佢地都無面試, 但如該校係自己抽申請者先後次序作後補,就有可能以以上的東西係同分果pool到選而唔係以抽籤啦!!

原文章由 IanIan 於 07-11-27 14:51 硐表
咪係囉!張from就得學生個名,地址,無其它資料的.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

咁即係月尾有位就會通知備取生,而唔洗等到出年6月,RIGHT?

如果學校到11月29日有打比你即係有人唔要學校而你又排頭位啦, 因為大部份人都會係28日去註冊, 校方會係29日call d waiting list的學生! 至於係未真有大量人(5-10個)會唔要自行學位,就要睇吓果間係咩學校啦, 如係名校,我估1,2個位也許有,多就唔會啦!!
原文章由 IanIan 於 07-11-27 16:44 硐表

咁即係月尾有位就會通知備取生,而唔洗等到出年6月,RIGHT?

[ 本文章最後由 d2343130 於 07-11-27 16:58 編輯 ]

d2343130

明白晒!唔該你!希望有好消息

囡囡中左後補生位, 我打左電話去問,
學校話正選生無去註冊既, 後補會進行搞珠補上無去註冊生.
唯有等好消息啦~~

wingyuma

咁都叫做有多個機會,唔知係咪派唔到位的都是後補生呢

原文章由 IanIan 於 07-11-27 21:52 硐表
wingyuma

咁都叫做有多個機會,唔知係咪派唔到位的都是後補生呢

囡囡表妹都有入表, 無中呀.

我舊年係註冊完畢既下午收到學校電話話有人冇註冊
而小女又係WAITING LIST里面
叫我第二朝去註冊
各位,希望在人間,祝大家好運:)

是否今日會知道後補生的結果...

我打過電話去Maryknoll問有關備取生事宜, 佢哋話Maryknoll無備取生, 因為從來末試過有人唔去註冊, 但有BK媽咪話今年有人被St. Paul收咗, 會give up Maryknoll, 如果係真既, 咁呢個位會點分配呢?
:idea:

回覆 #1 一休 的文章

今早致電致教统局告知, 他們通常抽完正取生學額後, 會將同分的小朋友再多抽幾個後備生.
如無人註冊的話会於电話補上.

其實我讚成唔公開後備名單, 當妳唔抱希望, 失望就無咁大, 但如果知道列入後備, 最後都是唔得ga, 失望將會更更大, 那麼不如收到一個從來無想過的意外驚喜, 相信這種感覺和心情, 將難以筆墨形容.

原文章由 Shana 於 07-11-30 11:24 發表
今早致電致教统局告知, 他們通常抽完正取生學額後, 會將同分的小朋友再多抽幾個後備生.
如無人註冊的話会於电話補上.

原文章由 CMMANDY 於 07-11-30 12:06 發表
其實我讚成唔公開後備名單, 當妳唔抱希望, 失望就無咁大, 但如果知道列入後備, 最後都是唔得ga, 失望將會更更大, 那麼不如收到一個從來無想過的意外驚喜, 相信這種感覺和心情, 將難以筆墨形容.

...

我刀覺得唔公開後備名單好 d.....我囡囡好好彩~~
佢原本 marymount (20分) 衰左~~
跟住我勁 down 啦~~
but 都預左等 6 月大抽獎先算~~

點知尋日下午 5 點打電話比我話有位比佢~~
我超開心~~
仲開心過中 mark 6 呀.........

之前我仲勁內疚梗無幫佢報過任何 dss/ private primary school 累到佢冇 spare 位........
佢就係我至愛既 151202 囡囡粉果 BB 啦~~ hehe~~^^

死啦..我真係完全冇同亞仔報過dss/ private primary school,如果而家先嚟報,學校實覺得我冇誠意,咁點算
原文章由 pp~~ 於 07-11-30 12:32 發表

我刀覺得唔公開後備名單好 d.....我囡囡好好彩~~
佢原本 marymount (20分) 衰左~~
跟住我勁 down 啦~~
but 都預左等 6 月大抽獎先算~~

點知尋日下午 5 點打電話比我話有位比佢~~
我超開心~~
仲開心過中 mark 6  ...
‹ 上一主題|下一主題