用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼會有備取生呢?
go

為什麼會有備取生呢?

醒目開學勳章

我見今日有些學校會有備取生,但有一些卻沒有,我問過校長,是沒有備取生的,就算正取生沒有註冊,空出了的學位是要交回給教署的.......但我見小一收生程序,過了28,29號之後,30號是收備取生的...........到底是怎樣呢?

I think 備取生 is for private or DSS schools only.

醒目開學勳章

係律校 & 官小的.
如果,係直資和私校,我不會奇怪.

原文章由 rdc888 於 07-11-27 00:19 硐表
I think 備取生 is for private or DSS schools only.

回覆 #3 yuyumon 的文章

Yes, they have the list of 備取生. My daughter was one of the 備取生 three years ago.
Minniemouse:-P

If 正取生28,29號give up the seat, then 備取生can get the seat.

I'm not sure 備取生 is only for 官小?

原文章由 yuyumon 於 07-11-27 01:04 硐表
係律校 & 官小的.
如果,係直資和私校,我不會奇怪.

我今日都見到有一律校、
有三個 備取生、
是沙田『主風』、
備取生、、、點解

原文章由 joefoon 於 07-11-27 02:34 硐表

我今日都見到有一律校、
有三個 備取生、
是沙田『主風』、
備取生、、、點解

請問點知自己是否備取生 ?

原文章由 yuyumon 於 07-11-26 23:55 硐表
我見今日有些學校會有備取生,但有一些卻沒有,我問過校長,是沒有備取生的,就算正取生沒有註冊,空出了的學位是要交回給教署的.......但我見小一收生程序,過了28,29號之後,30號是收備取生的...........到底是怎樣呢? ...

備取生=waiting list

有學校有,有D學校無。
有備取生的等到有人無注冊,就備取生上。
無備取生的學校等到有人無注冊,就交回教署。

It is depend on the school!
如果係備取生長開電話,我朋友上年係收電話ge!5係寄信.我朋友知自已係備取生俾左一封信學校以表誠意。

培基都有waiting list

咁係咪自己係冇辦法知道間學校有冇備取生,要等學校電話,完全係一個被動角色,是嗎?
原文章由 wensi 於 07-11-27 09:43 硐表

備取生=waiting list

有學校有,有D學校無。
有備取生的等到有人無注冊,就備取生上。
無備取生的學校等到有人無注冊,就交回教署。

It is depend on the school!
如果係備取生長開電話,我朋友上年係收電話ge!5係寄 ...

唔係, 學校有後補生位, 會同正取生張list一齊出的, 你可以去學校或其website睇, 如果有人唔要官/津校, 自會有位放出來, 後補生可以take place.

但間間學校唔同數量, 有d5個, 又有d有15個後補位; 不過, 我覺得除非有有名的直或私校學位, 唔係好少人會要津校的!!

原文章由 bbq71 於 07-11-27 10:27 硐表
咁係咪自己係冇辦法知道間學校有冇備取生,要等學校電話,完全係一個被動角色,是嗎?
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 bbq71 於 07-11-27 10:27 硐表

你可以打回學校問,有好多學校有個備取生list 出埋俾家長check.亦有學校5出個備取生list ,怕家長煩掛。我朋友上年個間school 5 出list,但佢早打聽左學校會點做。

唔該晒...我打咗電話去學校問,但佢冇透路後備生名單,但我起碼知道有咁嘅程序.希望亞仔後備可以啦.
原文章由 wensi 於 07-11-27 10:56 硐表

你可以打回學校問,有好多學校有個備取生list 出埋俾家長check.亦有學校5出個備取生list ,怕家長煩掛。我朋友上年個間school 5 出list,但佢早打聽左學校會點做。 ...

[ 本文章最後由 bbq71 於 07-11-27 11:38 編輯 ]

曾經聽聞過, 例如爸爸是舊生有分, 但因為有其他學生的哥哥姐姐在該校讀, 所以必收的關係下, 未能即時取錄, 但當2 日註冊跟期過後, 有位空出, 就打電話通知收他囝囝, 這個是同學仔媽媽(當時人) 告訴我的, 她都話5 日後收到電話哭出來, 失而復得. : :

醒目開學勳章 王國長老

有部分學生, 可能同時考直資同報政府派位, 當註冊直資時, 便即時簽undertaking放棄官津學位, 但可能因為資料未update得切, 所以第一輪照有offer(有得睇無得食), 個學生由於已簽undertaking, 唔可以去註冊, 所以o係"中左獎無人領"情況之下, 就由備取生補上喇

原文章由 CMMANDY 於 07-11-27 11:33 AM 硐表
曾經聽聞過, 例如爸爸是舊生有分, 但因為有其他學生的哥哥姐姐在該校讀, 所以必收的關係下, 未能即時取錄, 但當2 日註冊跟期過後, 有位空出, 就打電話通知收他囝囝, 這個是同學仔媽媽(當時人) 告訴我的, 她都話5 日 ...

原來係咁...
原文章由 Charlotte_mom 於 07-11-27 12:25 硐表
有部分學生, 可能同時考直資同報政府派位, 當註冊直資時, 便即時簽undertaking放棄官津學位, 但可能因為資料未update得切, 所以第一輪照有offer(有得睇無得食), 個學生由於已簽undertaking, 唔可以去註冊, 所以o係" ...

咁係以咩野準則黎評定為備取生呢?由校方決定嗎?我打去學校問,佢地回覆話有位都會留作第2輪註冊後先放出黎.咁即係唔係間間學校係第一輪都有後備生?

[ 本文章最後由 IanIan 於 07-11-27 14:23 編輯 ]

我諗真是要學校才知道, 大家都20分, 有一個位, 3 個人備取生, 咁邊個上就........

原文章由 IanIan 於 07-11-27 14:15 硐表
咁係以咩野準則黎評定為備取生呢?由校方決定嗎?我打去學校問,佢地回覆話有位都會留作第2輪註冊後先放出黎.咁即係唔係間間學校都有後備生?

原文章由 Charlotte_mom 於 07-11-27 12:25 硐表
有部分學生, 可能同時考直資同報政府派位, 當註冊直資時, 便即時簽undertaking放棄官津學位, 但可能因為資料未update得切, 所以第一輪照有offer(有得睇無得食), 個學生由於已簽undertaking, 唔可以去註冊, 所以o係" ...

yes, I think so...
My son has been accepted by DSS but I still can receive the acceptance letter from the subsidiary primary school yesterday.  I think the school cannot update the information shortly.

咪係囉!張from就得學生個名,地址,無其它資料的.

原文章由 CMMANDY 於 07-11-27 14:18 硐表
我諗真是要學校才知道, 大家都20分, 有一個位, 3 個人備取生, 咁邊個上就........