用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2008年升小一生家長區-請進~
樓主: Easy媽咪
go

2008年升小一生家長區-請進~ [複製鏈接]

oic, 咁叫妳太太同我地傾下啦, 一齊傾下傾下就出年9月架喇.  

原文章由 小LEGO老豆 於 07-11-30 01:49 發表

係呀,我係爸爸呀,老婆上BK多我好多,不過佢只係睇post唔出post,我做發言人.

"kv" is 根x園, my boy comes from that kindergarten too.
Happy to see you all.

原文章由 Easy媽咪 於 07-11-30 10:32 發表
林嗅四
sorry, 我唔係好知kv即係邊間呀? 妳仔果間d小朋友好叻仔呀

easy媽
係因為我仔學校太多學生.所以比率會高d..
原文章由 Easy媽咪 於 07-11-30 10:32 發表
林嗅四
sorry, 我唔係好知kv即係邊間呀? 妳仔果間d小朋友好叻仔呀

hi Ifhh
我地仲有12年同學仔媽咪做..yeah
原文章由 lfhh 於 07-11-30 10:49 發表
"kv" is 根x園, my boy comes from that kindergarten too.

原文章由 lfhh 於 07-11-30 10:49 發表

All>>

Welcome here!

N.B.My two sons were also graduates from "KV" many years ago. Nice to see younger kindermates here!

Remove House

Hi Easymama, HiTomi & JVC2002,

很高興可以在這平台到傾下!:

我未有頭緒, 其實學校四周都好多選擇。 四小龍/美孚都ok, 但有D貴。學校對住有個樓盆重貴! 我需要三房單位, 唔知大家有無意見比我呢?

Emily

Yeah !!:D

原文章由 林嗅四 於 07-11-30 10:53 發表
hi Ifhh

, 都有好多孟母三遷, 都想要三房單位,會找美孚附近,美孚有無好介紹?

原文章由 Longlongmom 於 07-11-30 15:44 發表
嘩, 都有好多”孟母”三遷, 我都想要三房單位,會找美孚附近,美孚有無好介紹?

He! he! 我都是找三房單位,最好加一工人房...

回覆 #64 Easy媽咪 的文章

Hi Easymama,

Thank you for your sharing! :
好彩有妳呢支盲公竹 ,我們會認識多D有關英華的事。:loveliness:
請問妳大仔讀得開心嗎?
剛升小一時是否適應呢?
我們家長有咩嘢要準備呀?

Thanks a lot!!

Emily

你可以放心, 在yw, 升小一會很開心及很快適應的.

原文章由 Emily71 於 07-11-30 16:39 發表

Thank you for your sharing! :
好彩有妳呢支盲公竹 ,我們會認識多D有關英華的事。:loveliness:
請問妳大仔讀得開心嗎?
剛升小一時是否適應呢?

Thanks a lot!!:kis ...

原文章由 dickielam 於 07-11-30 17:28 發表
你可以放心, 在yw, 升小一會很開心及很快適應的.

HI all moms 報到先
入左去waiting 條link
但就一路追落去
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1218934&extra=page%3D1

我都報到呀!多多指教
我都想搬近學校就小朋友返學
原文章由 Longlongmom 於 07-11-30 15:44 發表
嘩, 都有好多”孟母”三遷, 我都想要三房單位,會找美孚附近,美孚有無好介紹?
感謝神賜我們寶貝兒子!

請問妳大仔讀得開心嗎?
開心呀, 因為學校每個角落都好有新意, 同d同學仔一齊找尋已經夠好玩喇! 功課上佢可能在幼稚園跟得好好, 所以冇咩問題. 好易跟得上.

剛升小一時是否適應呢?
講真, 佢返學第1日真係好驚架, 睇得出佢好緊張, 但放左學佢個樣已經話左我知, 佢好開心, 好鍾意間學校呀. 小朋友適應能力好強. 未正式9月開學時, 學校會安排班主任見下小朋友同父母, 了解一下小朋友.

準備一定要, 多一些閱讀最重要, 因為學校中文課程比較深, 加強認字能力一定對佢地有幫助, 而英文都一樣, 數學理念作好準備, 常識科鼓勵一起閱讀報紙, 對四周圍多一些了解, 因為常識科都會考下日常生活認識.

其實妳地想得周到, 搬近d學校真係方便好多, 因為升上小二後, 多機會參加學校在平日攪活動, 方便接送.

原文章由 berryivyee 於 07-12-1 13:19 發表
我都報到呀!多多指教
我都想搬近學校就小朋友返學  

回覆 #115 Easy媽咪 的文章

Thank you so much!
What kind of extra activity did he join?

Emily:loveliness:

原文章由 林嗅四 於 07-11-30 10:53 發表
hi Ifhh

After the P5/6 one through train meeting on 20/11, I am afraid it may not be a MUST to stay in YW for 12 years ah...

some BK person said that they requried to have pass in chinese,english,mathematics.
Otherwise, could not promote to F1.
If YW is using the same year symbus (not like DBS which using 1 year higher), I dont think it is a major problem

原文章由 Easy媽咪 於 07-11-26 22:26 發表
妳地有冇見課外活動果張紙呀? 加搜好多新野喎~~邊樣最有興趣呀?

比較有興趣le幾樣呀~~
游泳~~呀仔學緊
手球~~學校攪班攪得好好
合唱團~~呀仔like唱歌
西洋敲擊樂~~呀仔like彈琴, 唔知會唔會轉le樣
陶瓷~~最適合佢,  ...

我都有學手球,你個仔叫咩名@@睇下我識唔識佢^^"

原文章由 英華學生 於 07-12-1 22:21 發表

我都有學手球,你個仔叫咩名@@睇下我識唔識佢^^"

HI英華學生

我仔仔冇學手球呀, 請妳分享一下呀:loveliness:
今日帶仔返學時, 見到手球隊搭校巴唔知去邊呢? 請指教喎