用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2008年升小一生家長區-請進~
go

2008年升小一生家長區-請進~

hihi 等我開新的一頁先 歡迎新舊家長比意見架~~yeah!

班房註冊名單
1) easy媽咪
2) Pinnochio
3) Momo
4) JVC2002
5) Kyfanny
6) 林嗅四
7) EvaFong88
8) Kkboy
9) Longlongmom
10) Leonard7007
11) Kanba
12) Gracechung
13) Legomama
14) 小lego老豆
15) Emily71
16) Kerrie0201
17) NK
18) Hugobaba
19) Lfhh
20) OJJ
21) yycheng10
22) berryivyee
23) Tiffshiao
24) HITOMI
25) bbmama02
26) 匡媽咪
27) bbhelen
28) Mememor
29)cutiechoy
30)JJMAMA 123

31) Takaratomy
32) 大力

歡迎加入新名單請通知

[ 本文章最後由 Easy媽咪 於 07-12-17 10:09 編輯 ]

妳地有冇見課外活動果張紙呀? 加搜好多新野喎~~邊樣最有興趣呀?

比較有興趣le幾樣呀~~
游泳~~呀仔學緊
手球~~學校攪班攪得好好
合唱團~~呀仔like唱歌
西洋敲擊樂~~呀仔like彈琴, 唔知會唔會轉le樣
陶瓷~~最適合佢, 佢最愛畫野, 咩都攪一餐
日語~~佢有2個朋友仔係日本人, 學左好有用:loveliness:

最終緊係要呀仔喜歡先啦!

[ 本文章最後由 Easy媽咪 於 07-11-26 22:30 編輯 ]

I am a new comer to YW.  Would like to ask some questions.

1.  How many assessments or exams each year?
2.  Is the workload heavy?
3.  Any NET teachers?
4.  Is it a must for each student to play at least one musical instrument?

原文章由 Easy媽咪 於 07-11-26 22:18 硐表
hihi 等我開新的一頁先 歡迎新舊家長比意見架~~yeah!

唔該晒easy媽咪開左呢個班房!!

我最有興趣想亞仔試 合唱團, 英語話劇, 西洋敲擊樂.

hmm...不過, 課外活動果張紙好似係填小朋友 現時\曾經參加過>= 半年的課外活動.

[ 本文章最後由 momo 於 07-11-26 22:52 編輯 ]

HI pinnochio

1.  How many assessments or exams each year?
如果跟現在一樣, 會是分開上下學期, 每個學期2次評估, 1次大考,  全年即4次評估, 2次大考喇.

學校課程都算深, 最好作好準備.

3.  Any NET teachers?
2位 net teachers. (每位分別教3級學生)

4.  Is it a must for each student to play at l  
一人一樂器, 如果一向冇學樂器, 像今年音樂老師會會安排每個學生測試, 安排學邊樣樂器.

係喎, 好彩妳looklook, sorry, 咁要填番佢學緊d野呀.

原文章由 momo 於 07-11-26 22:43 硐表

課外活動果張紙好似係填小朋友 現時\曾經參加過>= 半年的課外活動.而非邊樣最有興趣bor.

嘻...le個班房又大又新呀

原文章由 momo 於 07-11-26 22:43 硐表

After reading your reply, I am so shocked to learn that there are two assessments and one final exam each term.   Do you need to help your child in each assessment?  Say, review all paper with him before each assessment?

原文章由 Easy媽咪 於 07-11-26 22:46 硐表
HI pinnochio

如果跟現在一樣, 會是分開上下學期, 每個學期2次評估, 1次大考,  全年即4次評估, 2次大考喇.

學校課程都算深, 最好作好 ...

回覆 #1 Easy媽咪 的文章

Hi all mama,

My son also will be the P1 student in the next year. My family is so glad to join this big family... Nice to meet u all.
Moreover, I'd like to thanks for Easy媽咪
to provide us some experience.. Which
year does your elder son study now? You said 學校課程都算深, 最好作好 ... ,, then I'm afraid that I will as
handling the homework & tests... Does
your son be happy with the school life & also how about the teachers in YW.?
Thank you for info.
JVC2002

Hi All
我都入黎報到先..
esay媽咪..
聽你咁講英華都算幾谷bor..有d驚tim...
請問課外活動是否一定要參加架?有無小提琴學架
好想知多d學校既野..

原文章由 Easy媽咪 於 07-11-26 22:57 硐表
嘻...le個班房又大又新呀

Hi 各位準YM 媽咪
我都入黎報到, 尋晚我先同老公講開要開條新  link同各媽咪傾吓計,打個招呼,真高興 easy媽咪已經set了這個平台,thank you!

請問有沒有住大埔區的YW parents呀?另外
請問知唔知P1的中、英、數、用哪個出版社的書??

評估每次範圍唔多架, 唔洗太擔心喎, 如果平時學習上冇問題, 唔須要擔心.  至於大考範圍就會多一點, 作好準備就easy架喇

可能大仔已四年級了, 會早經歷過妳地一點, 初初升上小一我都擔心唔知自己個仔讀得好唔好. 上堂又唔知佢乖唔乖, 有冇寫漏家課冊 原來唔洗太擔心, 學校會有適應班, 也有午餐媽媽幫小朋友.

我發言只能家長身份, 好多野要最好由學校報告

原文章由 pinnochio 於 07-11-27 01:08 硐表
After reading your reply, I am so shocked to learn that there are two assessments and one final exam each term.   Do you need to help your child in each assessment?  Say, review all paper with him  ...

[ 本文章最後由 Easy媽咪 於 07-11-27 09:53 編輯 ]

記得校長跟妳地講過嗎, 為小朋友積極學習, 每年評估會用一些方法吸引小朋友學習, 係work架, 像今年"英華奧運2008" 考得高分者會有金牌/銀牌/銅牌.

小提琴當然有啦, 而且學校樂團參加, 讓小朋友發揮得更好.

原文章由 林嗅四 於 07-11-27 09:09 硐表
Hi All
我都入黎報到先..
esay媽咪..
聽你咁講英華都算幾谷bor..有d驚tim...
請問課外活動是否一定要參加架?有無小提琴學架
好想知多d學校既野..

...

我問過學校保母車.於慈雲山上車, 要6:50a上車 3:30p下車.
不知自組保母車是否可行, 好讓小朋友可以遲dd上車呢?

請問可有住慈雲山or黃大仙區的家長呢?

[ 本文章最後由 momo 於 07-11-27 09:57 編輯 ]

Hi Esay媽咪
多謝報料..你係我地既盲公竹...
我想問下..學校學小提琴.費用是多小架?佢地一個星期要有幾多日留係學校學課外活動?遲放學會有校車接送嗎
小一迎新班大約何時會有呀?
唔好意思,好似好多問題tim....
原文章由 Easy媽咪 於 07-11-27 09:51 硐表
記得校長跟妳地講過嗎, 為小朋友積極學習, 每年評估會用一些方法吸引小朋友學習, 係work架, 像今年"英華奧運2008" 考得高分者會有金牌/銀牌/銅牌.

小提琴當然有啦, 而且學校樂團參加, 讓小朋友發揮得更好.

...

Hi Momo
我都係住呢區...嘩..6點50分要上車..好慘bor...
原文章由 momo 於 07-11-27 09:54 硐表
我問過學校保母車.於慈雲山上車, 要6:50a上車 3:30p下車.
不知自組保母車是否可行, 好讓小朋友可以遲dd上車呢?

請問可有住慈雲山or黃大仙區的家長呢?
...

hihi
我大仔讀緊四年級, 而細仔就出年升小一, 好開心被學校取錄. 開這個班房, 希望細仔alfred識多d新同學先呀

原文章由 JVC2002 於 07-11-27 09:09 硐表
Hi all mama,

My son also will be the P1 student in the next year. My family is so glad to join this big family... Nice to meet u all.
Moreover, I'd like to thanks for Easy媽咪
to provide us some exp ...

嘻...我只能早上黎le處咋, 識答幾多就幾多咋! 最緊要妳地保持發言就最好喇.:loveliness:

原文章由 林嗅四 於 07-11-27 09:58 硐表
Hi Esay媽咪
我想問下..學校學小提琴.費用是多小架?佢地一個星期要有幾多日留係學校學課外活動?遲放學會有校車接送嗎
唔好意思 ...

小提琴真係唔記得喎, 妳想單對單定幾個小朋友一齊學呀? 好似學校有咁樣學架.

至於有活動放學留低小朋友接走一定要媽媽/爸爸接架.

小一迎新班等學校通知啦, 我點知呀

原文章由 林嗅四 於 07-11-27 09:58 硐表
Hi Esay媽咪
唔好意思 ...

[ 本文章最後由 Easy媽咪 於 07-11-27 10:08 編輯 ]

問番妳地先, 妳地住邊區架, 有冇黃埔之友 , 因為我住黃埔架