用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部
樓主: petmum
go

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部

世界真細小!  open day 我都去唔到, 因為畢業典禮!  本來想入去睇下今年升中派位, 而家要九月再睇 !
原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-7-9 10:13 發表
我都見到,佢太太應是中國人,買校服時我又遇到有講普通話的家
長!Open day 我去唔到,因為撞正囡囡謝師宴,真失望又 miss
多一次!

me too~~ open day 我都去唔到!!!
因為高班畢業旅行.

原文章由 Gabrielma 於 08-7-9 18:04 發表
世界真細小!  open day 我都去唔到, 因為畢業典禮!  本來想入去睇下今年升中派位, 而家要九月再睇 !

:-)

me too~~ 真巧合open day 我都去唔到!!!  
因為高班畢業旅行. 我囡是讀深井保幼,你是嗎?

原文章由 wongs 於 08-7-10 11:02 發表
me too~~ open day 我都去唔到!!!
因為高班畢業旅行.

我同老公決定比囡囡一試抽普通話班,回條巳寄出,
您哋呢?

BOOK

DEAR 小一家長,

HELLO
我發現中國語文書小一上印刷上有錯體...重覆印了相同在同一版..我已拿去書商更換, 大家記得睇清楚, 有問題快D換

[ 本文章最後由 tsma511 於 08-7-11 18:14 編輯 ]

原文章由 tsma511 於 08-7-11 18:12 發表
DEAR 小一家長,

HELLO
我發現中國語文書小一上印刷上有錯體...重覆印了相同在同一版..我已拿去書商更換, 大家記得睇清楚, 有問題快D換

請問是第一冊還是第二冊? 第幾頁呢?
我逐頁看了都沒有發覺問題.

我和老婆對是否用普教中有不同意見,
但今天看了星島的報導,結果都是老婆勝了.

http://www.singtao.com/yesterday/edu/0712go02.html

I didn't choose the 普通話班 for my son.

me too for my daughter.

原文章由 Iris 於 08-7-12 22:56 發表
I didn't choose the 普通話班 for my son.

我都發現包書套有一個 size 細咗,中國語文書上冊
就無錯印發生!

原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-7-14 14:17 發表
我都發現包書套有一個 size 細咗,中國語文書上冊
就無錯印發生!
:-)

DEAR NOKPA,

第一冊

原文章由 nokpa 於 08-7-12 21:25 發表

請問是第一冊還是第二冊? 第幾頁呢?
我逐頁看了都沒有發覺問題.

我和老婆對是否用普教中有不同意見,
但今天看了星島的報導,結果都是老婆勝了.

http://www.singtao.com/yesterday/edu/0712go02.html ...

可否具體d講點印錯法呢??
原文章由 tsma511 於 08-7-15 15:28 發表
DEAR NOKPA,

第一冊
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

書套

我找到一個最快和方便的方法用書套, 首先將前封面套入左面界口, 然後將封底套入右面界口, 再將雙面膠紙拉起面向自己, 撕去雙面賿紙, 按預設之壓線貼回書套(書背會有兩層膠), 但這樣書套可以除出及下學期再用.  希望大家明白我的解釋 !

收到學校通知囡囡抽到普通話班!

hi,
我未收到電話,應該無份了!!
anyway, take it easy!!
有就去,無就算! 因學校都有普通話課上的,只是放更多時間定一般而言!!

原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-7-22 14:49 發表
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

我估要用例1-6來示範了....好難明的書套呢!!!

原文章由 Gabrielma 於 08-7-21 17:55 發表
我找到一個最快和方便的方法用書套, 首先將前封面套入左面界口, 然後將封底套入右面界口, 再將雙面膠紙拉起面向自己, 撕去雙面賿紙, 按預設之壓線貼回書套(書背會有兩層膠), 但這樣書套可以除出及下學期再用.  希望 ...

Dear d2343130,

one page two topic  

[quote]原文章由 d2343130 於 08-7-17 11:53 發表
[/quote

tsma511:

Thank you.
我回家再check真d先!!

原文章由 tsma511 於 08-7-22
17:13 發表
Dear d2343130,

one page two topic  

[quote]原文章由 d2343130 於 08-7-17 11:53 發表
[/quote

我未收到, 係電話通知定信通知?  我未睇信箱.   
原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-7-22 14:49 發表

Dear Gabrielma,

係來信通知的,我都係今日收到,good luck!

原文章由 Gabrielma 於 08-7-22 17:35 發表
我未收到, 係電話通知定信通知?  我未睇信箱.