用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部
樓主: petmum
go

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部 [複製鏈接]

意外! 兩個相距15個月, 囡囡係12月中出生, 而家成班同學佢最細, 2009年九月升小一時剛好5歲8個月, 可能都係全班最細!

不過兩兄妹年紀差不多, 好friend, 如果唔係囝囝生得特別高, 都可能有d似twins.

原文章由 FungKristy 於 08-6-26 10:44 發表

Gabrielma,
嘩, 你囝囝9月小一你囡囡就k3, 兩個年齡都幾近! 我大女9月小一細仔才k1. 有排唉!

其實兩個年齡近d好, 大家好玩d. 好似我兩個相距兩歲幾..細佬什麼都未識成日咗住家姐做工課...好煩!~ 我亞女都是細女11月尾出生.

原文章由 Gabrielma 於 08-6-26 18:23 發表
意外! 兩個相距15個月, 囡囡係12月中出生, 而家成班同學佢最細, 2009年九月升小一時剛好5歲8個月, 可能都係全班最細!

不過兩兄妹年紀差不多, 好friend, 如果唔係囝囝生得特別高, 都可能有d似twins.

...

頭三年最煩最忙, 因為兩個近都要人照顧, 但上左幼稚園就開始自已兩個玩, 煩小好多! 有時哥哥仲會幫我讀故事書比妹妹聽! 輕鬆好多 !

原文章由 FungKristy 於 08-6-27 11:15 發表
其實兩個年齡近d好, 大家好玩d. 好似我兩個相距兩歲幾..細佬什麼都未識成日咗住家姐做工課...好煩!~ 我亞女都是細女11月尾出生.

nokpa

我囡是今年小一生(九月升小二),仲未接到學校通告話用普通話教中文,我都係想八卦下姐

另外,去年,新生日只有SPI書包(我買了,是粉紅色狗仔,我囡好鍾意),所以不知道Spartan書包好不好,sorry!

原文章由 nokpa 於 08-6-25 22:39 發表
係呀! 通告話有兩班會用普通話教中文,
若想參加的話就要抽簽。
妳認為如何呢?

通告介紹果隻Spartan超輕書包又如何呢?

[ 本文章最後由 sofiema 於 08-6-30 21:49 編輯 ]

關於揀書包, 大家可以睇吓依度:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1412266

[ 本文章最後由 nokpa 於 08-7-2 12:23 編輯 ]

原文章由 issacmama 於 08-7-6 17:01 發表
Hi, P.1 new pupils' mums,
Will you go to the Open Day on 12/7?

我會去,希望多d認識這間學校.

昨日終於去了家長日,買了大袋的物資.
我最後揀了Chiropak的書包和金綸的校服.
聽完校長的的講話,
覺得她是一位很nice和smart的校長.

大家有沒有看看課本的內容,
需不需要在暑假先預習一下呢?

我新生日都買咗好多嘢, 但差D買唔到校服因冇SIZE. 但最後都買到一套, 為有遲D再去金錀買多套啦!  還有一個包書套唔合SIZE又要自己出去買噃.

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部

新生日我都買咗好多嘢,重 join 埋校車,我囡囡朝早會係青衣美景上車 (約 8:00 am),放學係荃灣海灣下車,不過果日因荃灣線司機唔係度,未知幾点可到,大家知唔知呀?

果日係我哋一家第一次觀校,因上年 miss 咗 open day,選擇此校係因為有次帶囡囡到柏麗灣沙灘玩,見到佢哋校舍巳吸引到我同老公,跟住就周圍收料,知道師資唔錯,最緊要係對小朋友有愛心,這點係新生日從校長及老師說話中,我巳感受到,所以我哋都好開心囡囡能入讀此校,係呢大家聽完校長講解普通話班,會否給小朋友入讀?

我都大出血, 書全部買齊, 好彩去得早, 買齊2套校服及2 套運動服, 背心外套一件, belt一條, 校車book左, 但要遲d通知上車時間, 但車費加到$620去葵芳.
包書套買左, 但唔識用, 請問膠紙貼在書底頁還是貼回包書套?
textbook 睇過唔深, 唔駛預溫. 囝囝仲第一時間"垃"完!
但要教囝囝除 / 扣褲button 同 belt, 因為佢無用belt, 而褲button 有兩粒, 驚扣錯或漏左!
正如關校長所講, 普教中班中文水準可能會有些少下降, 但我見中文textbook 都唔深, 囝囝大部分識用廣東話讀, 所以決定比佢試一年, 就算上堂唔識聽普通話都自己識睇呀!
不過抽唔中都無所謂,囝囝就可以好輕鬆上小一啦 !

原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-7-7 14:14 發表
新生日我都買咗好多嘢,重 join 埋校車,我囡囡朝早會係青衣美景上車 (約 8:00 am),放學係荃灣海灣下車,不過果日因荃灣線司機唔係度,未知幾点可到,大家知唔知呀?

果日係我哋一家第一次觀校,因上年 miss 咗 open day,選擇此校係 ...

7/12 係囝囝幼兒園畢業禮, 所以去唔到 open day.
原文章由 issacmama 於 08-7-6 17:01 發表
Hi, P.1 new pupils' mums,
Will you go to the Open Day on 12/7?

包書套買左, 但唔識用, 請問膠紙貼在書底頁還是貼回包書套?

原文章由 FungKristy 於 08-7-7 12:00 發表
我新生日都買咗好多嘢, 但差D買唔到校服因冇SIZE. 但最後都買到一套, 為有遲D再去金錀買多套啦!  還有一個包書套唔合SIZE又要自己出去買噃.

我想書套應該是將書套入書頭的開口, 後將膠紙旁的開口位反入書尾才用膠紙固定. 希望幫到你, 但我不太確定這方法是否正確.

原文章由 Gabrielma 於 08-7-8 10:06 發表

謝謝! 我都係甘"林", 不過想 re-confirm 有無攪錯!
原文章由 FungKristy 於 08-7-8 16:33 發表
我想書套應該是將書套入書頭的開口, 後將膠紙旁的開口位反入書尾才用膠紙固定. 希望幫到你, 但我不太確定這方法是否正確.

p.1 包書套有3 個size, 應該fit size, 是否執錯呢?  
原文章由 FungKristy 於 08-7-7 12:00 發表

新生日我見到有外國人家長, 有d奇怪, 唔知佢小朋友廣東話好唔好呢!

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部

我都見到,佢太太應是中國人,買校服時我又遇到有講普通話的家
長!Open day 我去唔到,因為撞正囡囡謝師宴,真失望又 miss
多一次!

hi,

we are will go to open day ??

我相信是執錯一個細SIZE給我!

原文章由 Gabrielma 於 08-7-8 16:57 發表
p.1 包書套有3 個size, 應該fit size, 是否執錯呢?   
‹ 上一主題|下一主題