用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部
樓主: petmum
go

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部

原文章由 tsma511 於 08-4-19 11:32 發表
各位馬灣基慧小學的家長,

hello各位, 本人小囡今年9月都會是貴校的學生, 因為私人的問題, 所以現在開始找補習班, 剛剛在愉景新城某間補習社問資料時, 當時這位導師問我你小朋友讀邊間小學, 我便道出, 導師反問我為 ...

係馬基係有讀寫障礙既學生..我地班就有一個..不過唔洗咁膽心..因此佢地默書/test/exam都會去第2度考..(輔導組)..而且我地都唔當係一回事..

星期六早上係有英/數拔尖班,(自己都有參加)不過只係4-6年班參加..一班大約10幾-20幾人..唔係本校老師教..
平時上堂就無分精英班,但培訓時(p.5-6)就會按能力分班(應該係)
下學期有好多野要做呀!

HELLO

DEAR BABBLE31LAU(多謝馬基長老回應),

現在聽了大家的意見真的放心了很多/...
(真的多謝大家的回應)

原文章由 babbles31lau 於 08-4-22 18:46 發表

係馬基係有讀寫障礙既學生..我地班就有一個..不過唔洗咁膽心..因此佢地默書/test/exam都會去第2度考..(輔導組)..而且我地都唔當係一回事..

星期六早上係有英/數拔尖班,(自己都有參加)不過只係4-6年班參加..一班大 ...

Hi, Iris,

小囡現讀九龍塘的幼稚園,可能今個暑假會搬入馬灣,並者希望遲D入讀馬基的,不過現在有些關於幼稚園的問題想問下妳,煩請回答,謝謝!(Sorry! So many questions.)

1. 馬灣啟思幼稚園是否活動教學的?
2. K2以上有普通話學嗎?
3. 是否每級都有外籍老師教英文?每天也有堂嗎?
4. 老師及校工如何?

而啟思的環境上網時已看到,非常優美及設施充足,校園生活一定不錯的.

另外,馬基是否也是活動教學的呢?知道升英中的機會大嗎?

原文章由 Iris 於 07-12-7 22:50 發表
我兩個仔都係讀樓下間啟思,大仔K3,細仔N1

原文章由 clarachel 於 08-4-25 18:01 發表
Hi, Iris,

小囡現讀九龍塘的幼稚園,可能今個暑假會搬入馬灣,並者希望遲D入讀馬基的,不過現在有些關於幼稚園的問題想問下妳,煩請回答,謝謝!(Sorry! So many questions.)

1. 馬灣啟思幼稚園是否活動教學的?
2. K2以 ...

升唔升到英中..要睇返你既小朋友既成績..成績好既通常都入到..
不過有d中中都好好..而且要睇下你小朋友既上兩屆爭到幾多band1位..多既話就算60-70名都可以入到band1中學..

馬基係活動教學..每1年都會去唔同既地方參觀..(HK)通常係關於常識課既野 

[ 本文章最後由 babbles31lau 於 08-5-12 12:07 編輯 ]
下學期有好多野要做呀!

有朋友想在08年九月自行選馬基, 但囝囝只得首名子女5分, 加上適令10分, 是否有機會抽?  只否有家長去年07年15分第一round入了馬基?

回覆 #43 clarachel 的文章

1. 馬灣啟思幼稚園是否活動教學的? Yes
2. K2以上有普通話學嗎?有普通話老師在學校
3. 是否每級都有外籍老師教英文? No, but native English Teacher
    每天也有堂嗎? Yes
4. 老師及校工如何? Ok, very nice

HI,

有無住海濱花園呢?? 我住7座, 會幾点/位置 上落校車呢???
how much??
:-)

我住深井, 8:05am上車, 每月$430.

原文章由 wongs 於 08-5-15 14:59 發表
HI,

有無住海濱花園呢?? 我住7座, 會幾点/位置 上落校車呢???
how much??

7/5 係新生日, 大家記得預留時間 !

原文章由 Gabrielma 於 08-5-14 16:25 發表
有朋友想在08年九月自行選馬基, 但囝囝只得首名子女5分, 加上適令10分, 是否有機會抽?  只否有家長去年07年15分第一round入了馬基?

我早幾星期同老師傾開呢個問題,佢話06-06就15分都有,但07-08就20分都要抽。

tks.  但朋友一定好唔開心, 因為佢係誇區, 可能耍放棄 !
原文章由 jk923 於 08-6-10 21:41 發表

我早幾星期同老師傾開呢個問題,佢話06-06就15分都有,但07-08就20分都要抽。

回覆 #3 Gabrielma 的文章

囝囝有一個同學2nd round 抽到馬基, 唔知會唔會同班呢?

HI~

各位好,

小女是2nd round 1st choice 入到馬基, 心情十分興奮.  希望大家多多指教. 本人都是住深井, 層經怕馬灣地區不太方便, 但看到這兒家長回應後覺得很放心.

FungKristy

歡迎你加入馬基的大家庭!
我家亦住深井, 希望日後有機會見面!

原文章由 FungKristy 於 08-6-17 14:25 發表
各位好,

小女是2nd round 1st choice 入到馬基, 心情十分興奮.  希望大家多多指教. 本人都是住深井, 層經怕馬灣地區不太方便, 但看到這兒家長回應後覺得很放心. ...

謝謝!看到馬基家長在這裡的正面回應,更令我覺得沒有選錯.起碼知道馬基的家長都是明白是理的,不只注重成績而且亦關心孩子的心態.

原文章由 sofiema 於 08-6-17 19:42 發表
FungKristy

歡迎你加入馬基的大家庭!
我家亦住深井, 希望日後有機會見面!

十分期待7月5日之新生日, 希望見到亞女D同學仔和了解多D上課情況.

十分期待7月5日之新生日, 希望見到亞女D同學仔和了解多D上課情況.

我也是, 不知道新生日有什麼要注意?  要不要準備什麼?
原文章由 FungKristy 於 08-6-23 12:10 發表

FungKristy and Gabrielma

新生日主要係向各家長介紹一些具體的學校情況,以及開學時要帶甚麼、準備甚麼等等......但,記得帶背囊或大袋,因為當日會購買教科書,都幾重。當日還可會訂購校服、書包及返學鞋等,還有如要坐校巴,當日亦會登記及付款。

至於小朋友,會跟老師到課室活動,讓他們認識下環境,都幾好!

不用擔心,馬基的新生適應做得很好!

原文章由 Gabrielma 於 08-6-23 15:04 發表
我也是, 不知道新生日有什麼要注意?  要不要準備什麼?   

原文章由 sofiema 於 08-6-23 17:08 發表
FungKristy and Gabrielma

新生日主要係向各家長介紹一些具體的學校情況,以及開學時要帶甚麼、準備甚麼等等......但,記得帶背囊或大袋,因為當日會購買教科書,都幾重。當日還可會訂購校服、書包及返學鞋等,還有如要坐校 ...

sofiema,
Many Thanks for your information, very useful!~

Gabrielma,

希望亞女有機會和你囝囝同班啦!