用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部
樓主: petmum
go

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部

Edgar媽,

我唔係住馬灣, 係住對面深井, 不過兒子小時亦是讀馬灣的啟思。不過, 讀邊間幼稚園係唔影響派位既。總之第一輪就係計分, 今年馬基要有20分才一定入到; 第二輪係抽獎, 如果想讀個間學校, 就一定要係甲乙兩部分都選該校作第一志願, 咁樣機會係最大既。
我唔係住馬灣, 所以唔清楚小朋友如果出去其他地方讀幼稚園的情況....因為好似都幾煩...點都要先離開左馬灣再去最近有校車到達的地方(如青衣、葵芳、荃灣)等車....若果翻風落雨便更麻煩了。

原文章由 Edgar媽 於 07-12-7 00:44 發表
hi iris/littlebirds 你好,

我都是住在馬灣的, 我仔而家只係2歲幾, 不過正為k1 煩惱, 想問下你小朋友係咪o係馬灣讀幼稚園然後派入基慧 ?

我兩個仔都係讀樓下間啟思,大仔K3,細仔N1

原文章由 Edgar媽 於 07-12-7 00:44 發表
hi iris/littlebirds 你好,

我都是住在馬灣的, 我仔而家只係2歲幾, 不過正為k1 煩惱, 想問下你小朋友係咪o係馬灣讀幼稚園然後派入基慧 ?

學校話今年有20分都要抽簽確定取錄生, 部份20分都未有位.
15分要等下次再抽啦

原文章由 Iris 於 07-12-7 22:50 發表

如果今年20分都要抽, 咁即係馬灣基慧愈來愈難入, 好彩囝囝今年入到, 咁下年囡囡就可以直入唔駃抽!

e... 你係小組1 班定2班 ? 我地阿仔係唔係同學仔呢

想問20分入面係咪有5分係宗教分, 如果係, 咁我冇行喇

原文章由 lingmum 於 07-12-8 13:33 發表
學校話今年有20分都要抽簽確定取錄生, 部份20分都未有位.
15分要等下次再抽啦

My son studied in Tsuen Wan. We took ferry to go to school. IT's O.K.'

回覆 #2 Edgar媽 的文章

我20分係適令(10分)+首名子女(5分)+宗教(5分).
如果父母兄姊係畢業生(10分)+適令(10分), 都係20分.
如果1st round唔入, 仲有2nd round, 再唔得就叩門, 我囝囝幼兒園以前都有師兄叩門入到 !

My son is 小組2班。:

原文章由 Edgar媽 於 07-12-11 15:55 發表

e... 你係小組1 班定2班 ? 我地阿仔係唔係同學仔呢

希望你地唔好介意我呢個遲來的恭喜啦! 我大仔而家係馬基讀小一,要大抽獎先入到,我住麗城嫁,8:07先上車,可能佢地8:50先上堂,所以可以唔洗咁早。 佢地d課程我覺得唔算好緊迫,P.1,2有phoics(重有家長班,我都有上)真係好有幫助。今年全個上學期既英文默書範圍會一早派左,中文就有一星期預備。希望少少資料可以幫到你地啦!

同班同學喎

想問下你係咪會同大仔揀基慧? 你有冇宗教分 ?

我其實都幾鐘意基慧, 但因為冇宗教分, first round 一定入唔到, 如果2nd round 都入唔到派左出去荃灣其他小學咪慘, 有冇其他有經驗o既mami 教下路

原文章由 Iris 於 07-12-13 19:54 發表
My son is 小組2班。:

住海濱花園呀~~~!    有無同學仔呀!!!!
好似話8:05am上車, 4:30pm落車.

原文章由 mamajessica 於 07-11-27 21:28 發表
petmum & nokpa

我地住喺青衣, 所以我囝囝要坐校車架! 不過佢等車嗰個係尾站, 可以08:15先上車. 至於荃灣嘅路線, 我唔係好清楚, 不過nokpa你唔使擔心, 明年7月左右, 學校會有家長會, 到時就可以問過明白喇!:)  ...

我大仔已經入咗基慧啦,佢係有20分。我有個朋友報基慧時是289号,今年都幾多人報。

原文章由 Edgar媽 於 07-12-18 16:22 發表
同班同學喎

我其實都幾鐘意基慧, 但因為冇宗教分, first round 一定入唔到, 如果2nd round 都入唔到派左出去荃灣其他小學咪慘, 有冇其他有經驗o既mami 教下 ...

會唔會係189號而唔係289號呢?  我第三日上午交表排#109.

之前有家長話佢 last min. 交表排#169, 唔知有無更準確資料, 事關有朋友向我打聽, 想幫佢囡囡下年2009年選小一搜集資料!  謝謝 !

原文章由 Iris 於 07-12-29 18:25 發表
我大仔已經入咗基慧啦,佢係有20分。我有個朋友報基慧時是289号,今年都幾多人報。

都唔駛擔心, 聽講好多都係2nd round 第一志願派到,只要2nd round 甲. 乙部都選馬基做第一志願, 機會很大.

囝囝幼稚園師兄因為誇區, 要叩門, 但最終都入到.

如果今年1st round 有169個申請, 收75人, 餘下94人爭75個學位, 但有部份可能是誇區, 所以唔可以2nd round選馬基,或者直資收了不用報馬基, 即係小於94人爭75個位, 最小85-90%以上入到.

以上是我個人看法, 如有錯謬, 請指正 !

原文章由 Edgar媽 於 07-12-18 16:22 發表
同班同學喎

我其實都幾鐘意基慧, 但因為冇宗教分, first round 一定入唔到, 如果2nd round 都入唔到派左出去荃灣其他小學咪慘, 有冇其他有經驗o既mami 教下 ...

條數應該沒有那麼簡單,
因為有些人知道自己沒有廿分就沒有在第一輪揀馬基,
但第二輪不需計分, 報馬基的人可能會再多D,
而且是電腦抽簽, 不論第一輪有沒有揀馬基的, 機會都一樣.

不過, 就算抽不到, 一味揀馬基的忠實家長, 叩門時就大有著數了.

口禆好. 多人揀.   叩門位只得好少好少, 因咁多人想入,學校留叩門位机會極小. 最多一至兩個.  有D學校一個都無留叩門位, 除非有正選生放棄已留之學位.

原文章由 nokpa 於 08-1-8 10:02 發表
條數應該沒有那麼簡單,
因為有些人知道自己沒有廿分就沒有在第一輪揀馬基,
但第二輪不需計分, 報馬基的人可能會再多D,
而且是電腦抽簽, 不論第一輪有沒有揀馬基的, 機會都一樣.

不過, 就算抽不到, 一味揀馬基的忠 ...

各位馬灣基慧小學的家長,

hello各位, 本人小囡今年9月都會是貴校的學生, 因為私人的問題, 所以現在開始找補習班, 剛剛在愉景新城某間補習社問資料時, 當時這位導師問我你小朋友讀邊間小學, 我便道出, 導師反問我為何選擇這間, 我問有什麼問題, 導師便說這間學校有很多有問題的小朋友(讀寫障礙,情緒有問題....). 重話有分精英班, 將有問題的小朋友全部group埋一班, 聽到這裡我便沒有再問, 想問下大家有無發現這樣的現象...謝謝大家

... [/quote]

Hello tsma511
首先歡迎你加入馬基這大家庭!
我也是馬基的小一家長,由於經常參考學校為家長開辦的課程(如英文拼音),所以每月最少到學校一次。而每次課後(通常是早上)我都會留守至午飯時間在飯堂及飯後在課室外觀察小女的學校情況。照我觀察,馬基的學生大部份是開朗活潑的,而且很有禮貌,我就從未遇見任何有問題的學生,也從未聽女兒說有讀寫障礙的同學。反而是小女在剛開學時,有些適應問題(因一些小事在課室哭),老師即日便打電話給我,查詢小女回家後的情況,我也與小女傾談此事,之後小女再沒有這種情況出現了,現在每朝她都是很開心地上學。

再說,馬基又不是特殊學校,我想大概不會也不能如該位導師所說收取許多有問題的小朋友吧!
據我所知,教署有撥款給所有資助及官立小學for一些有讀寫障礙的學生作輔導經費,所以,照理應該每間小學都會有這類學生(因為統一派位),只是每學校處理上程度有所不同(高調or低調)
其實,讀寫障礙不是病,也不會傳染,只是小朋友在學習上能力出現問題,假如得到適當的引導同樣可以克服障礙,有很好的成績。小女讀幼稚園時有個同學仔是語言障礙,但他一樣進了荃灣區一所傳統名校(同學仔的家長說,她在統一派位表格上已填寫清楚其兒子是有語言障礙的),後來聽該位家長說該校有提供一些特殊的輔導給她的小朋友,目前的學業情況亦很滿意。
所以我想tsma511你也不用過於擔心。如 jk 所說,馬基確是一所很好的學校,老師很有愛心,學校也很用心栽培學生在各方面才能和發展,小女也讀得很開心,我也很滿意! 
還有,馬基是沒有精英班的,但好似星期六上午有精英班(高年班)回校上課,但在分班和編制上是沒有的。
仲有,目前馬基小一有五班,據我所知沒有一班是特別班(將有問題的小朋友全部group埋一班??)。不如你有空到馬基的學校網站看看http://www.kwmwps.edu.hk/,或者你會安心點。

sofiema

原文章由 tsma511 於 08-4-19 11:32 發表

hello各位, 本人小囡今年9月都會是貴校的學生, 因為私人的問題, 所以現在開始找補習班, 剛剛在愉景新城某間補習社問資料時, 當時這位導師問我你小朋友讀邊間小學, 我便道出, 導師反問我為 ...

原來有咁多人都鐘意我地學校架..?身為馬基既學生真係覺得好光榮..大家對學校有咩問題..我諗我都可以答到你..話晒我都係第一屆入新校讀既學生..
下學期有好多野要做呀!