用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部
go

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部 [複製鏈接]

好開心! 感謝主! 第一輪自行分配學位成功取錄了!!

有否其他同學仔呢??

NICE TO MEET YOU~~~~~!!!!!! : :

[ 本文章最後由 petmum 於 07-11-26 18:41 編輯 ]
   0    0    0    0

我個仔都入咗

Hi 各位,

您好! 我都嚟打個招呼先, 不過我未睇放榜呀! 因為哥哥喺馬基讀緊, 應該冇問題卦! 學校仲未將結果放上網, 一陣再check吓先.八卦問吓, 你地係幾多分入到架, 據我所知, 馬基今年第一round收到169份表喎, 因我係last min.交form嗰個.

大家保持聯絡啦!

hello~~!!

學校話今年持有20分或以上之申請好多,持有20分都要抽簽確定取錄生, 部份20分都未有位.

原文章由 mamajessica 於 07-11-27 09:53 硐表
Hi 各位,

您好! 我都嚟打個招呼先, 不過我未睇放榜呀! 因為哥哥喺馬基讀緊, 應該冇問題卦! 學校仲未將結果放上網, 一陣再check吓先.八卦問吓, 你地係幾多分入到架, 據我所知, 馬基今年第一round收到169份表喎,  ...

[ 本文章最後由 petmum 於 07-11-28 13:02 編輯 ]

petmum,

您好! 聽你咁講, 即刻上網check吓先, 好彩~入選咗, 如果唔係就一額汗喇!

hello! mamajessica

有哥哥讀緊,一定收! 唔駚一額汗! 可以做同學仔啦! 你大仔是否乘校車返學.  記得多多指教呀! thank you~~

原文章由 mamajessica 於 07-11-27 11:50 硐表
petmum,

您好! 聽你咁講, 即刻上網check吓先, 好彩~入選咗, 如果唔係就

睇左咁耐, 終於有機會在這裡發言了.
不知你地歡唔歡迎爸爸的呢?
因為先前好少見到有爸爸在這裡出現.

我個仔下年都會入讀馬基, 我住荃景,
好似有兩架校車會經過, 佢應該搭邊架呢?
幾點上車呢?

[ 本文章最後由 nokpa 於 07-11-27 14:33 編輯 ]

petmum & nokpa

我地住喺青衣, 所以我囝囝要坐校車架! 不過佢等車嗰個係尾站, 可以08:15先上車. 至於荃灣嘅路線, 我唔係好清楚, 不過nokpa你唔使擔心, 明年7月左右, 學校會有家長會, 到時就可以問過明白喇!:)

Me too^^

My son is also Ok ah. Nice to meet all of u.
I lived in Ma Wan. He can go to school on foot . Yeah!

[ 本文章最後由 littlebirds 於 07-11-27 23:05 編輯 ]

感謝主! 第一輪自行分配學位取錄我個大仔.
希望大家繼續為落空既家長同小朋友祈禱.

我在收申請表第三日下午交表, 當時學校已經收到一百二十幾張表.

[ 本文章最後由 Chit_PaPa 於 07-11-28 11:42 編輯 ]

原來有咁多人都想入馬基的,
能夠在第一輪入到的,
相信大家都必定是有宗教分的基督徒啦!
我個仔D同學, 有好多都派唔到, 見到D家長都很失落,
希望佢地係大抽簽時能派到心儀的學校啦!

派到馬基的同學, 記住要儘快到學校註冊呀!

回覆 #1 nokpa 的文章

恭喜各位未來一年級生的家長, 歡迎你們加入馬基的大家庭

抽唔到的家長亦唔好灰心, 有志者一定會成功架:loveliness:

nokpa 你想知道校巴的詳情, 可以到馬基的網站, 裡面有好詳細的資料: 

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/new.htm

Nice to say hi to you all

Dear Nokpa and all expecting Ka Wai-ians....
Nice to meet you all and my daughter got accepted too .....Thanks God.....
We live in Shek Yam so my girl has to take school bus for sure.  I have rung the school bus organiser and been told be ready by 7.30am as our area is the first group to be
picked up.   
My daughter asked me why she is going to a primary school far away.  Surprised to hear the question.   Good news is a best friend of her goes to the same school too next year.  
congrulation to those who got accepted in the first round.   For those who didn't make it this time, don't loose your heart, keep it up.  
Looking forward to meeting you all in July, the induction session.
Mum of 2

原文章由 nokpa 於 07-11-28 12:12 發表
原來有咁多人都想入馬基的,
能夠在第一輪入到的,
相信大家都必定是有宗教分的基督徒啦!
我個仔D同學, 有好多都派唔到, 見到D家長都很失落,
希望佢地係大抽簽時能派到心儀的學校啦!

派到馬基的同學, 記住要儘快到學 ...

回覆 #9 littlebirds 的文章

I live in Ma Wan too.

Hi 各位好 !

大仔都係剛剛1st round入了馬基, 下年會同大家D小朋友見面啦!  囝囝係20分入, 報名日職員話去年20分直入, 15分抽, 今年唔知15分有無得抽?

我住KWAI FONG, 都唔覺得好遠, 囝囝話佢鍾意坐校車, 而且學校環境優美, 應該無問題.   可惜好多同學家長嫌遠, 所以暫時無同學仔一齊讀小一.

其實小朋友不會覺得遠的. 像小女, 她很喜歡坐校巴, 記得剛上小一時, 她說想搬到珀麗灣住, 但我跟她說, 住在珀麗灣就不能坐校巴返學了, 聽完後, 她想了想, 就說「還是住在深井算了」.....

而且馬基的校巴安排也挺好的, 像我們住深井的, 每日8:05AM上車, 女兒每天都可以睡至7:15:loveliness:

原文章由 Gabrielma 於 07-12-4 15:52 發表
Hi 各位好 !

大仔都係剛剛1st round入了馬基, 下年會同大家D小朋友見面啦!  囝囝係20分入, 報名日職員話去年20分直入, 15分抽, 今年唔知15分有無得抽?

我住KWAI FONG, 都唔覺得好遠, 囝囝話佢鍾意坐校車, 而且學校 ...

深井都幾多人去馬基, 以我知有兩架校巴駛入深井. sofiema你係坐新定舊校車呢? 我兒子也是坐8:05那部車, 可能同你個女唔同車?

原文章由 sofiema 於 07-12-4 17:02 發表
其實小朋友不會覺得遠的. 像小女, 她很喜歡坐校巴, 記得剛上小一時, 她說想搬到珀麗灣住, 但我跟她說, 住在珀麗灣就不能坐校巴返學了, 聽完後, 她想了想, 就說「還是住在深井算了」.....

而且馬基的校巴安排也挺 ...

CSW
我女坐舊車, 都係8:05am上車, 係麗都, 你呢?

原文章由 CSW 於 07-12-5 14:34 發表
深井都幾多人去馬基, 以我知有兩架校巴駛入深井. sofiema你係坐新定舊校車呢? 我兒子也是坐8:05那部車, 可能同你個女唔同車?

hi iris/littlebirds 你好,

我都是住在馬灣的, 我仔而家只係2歲幾, 不過正為k1 煩惱, 想問下你小朋友係咪o係馬灣讀幼稚園然後派入基慧 ?

原文章由 Iris 於 07-11-28 22:41 發表
I live in Ma Wan too.

[ 本文章最後由 Edgar媽 於 07-12-7 00:45 編輯 ]

我仔8:05係縉皇居上車, 唔知係咪一上完就去碧堤, 然後再去麗都?

原文章由 sofiema 於 07-12-6 13:37 發表
CSW
我女坐舊車, 都係8:05am上車, 係麗都, 你呢?
‹ 上一主題|下一主題