教育王國

標題: 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部 [打印本頁]

作者: petmum    時間: 07-11-26 18:37     標題: 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部

好開心! 感謝主! 第一輪自行分配學位成功取錄了!!

有否其他同學仔呢??

NICE TO MEET YOU~~~~~!!!!!! : :

[ 本文章最後由 petmum 於 07-11-26 18:41 編輯 ]
作者: Iris    時間: 07-11-27 01:03

我個仔都入咗
作者: mamajessica    時間: 07-11-27 09:53

Hi 各位,

您好! 我都嚟打個招呼先, 不過我未睇放榜呀! 因為哥哥喺馬基讀緊, 應該冇問題卦! 學校仲未將結果放上網, 一陣再check吓先.八卦問吓, 你地係幾多分入到架, 據我所知, 馬基今年第一round收到169份表喎, 因我係last min.交form嗰個.

大家保持聯絡啦!
作者: petmum    時間: 07-11-27 11:28

hello~~!!

學校話今年持有20分或以上之申請好多,持有20分都要抽簽確定取錄生, 部份20分都未有位.

原文章由 mamajessica 於 07-11-27 09:53 硐表
Hi 各位,

您好! 我都嚟打個招呼先, 不過我未睇放榜呀! 因為哥哥喺馬基讀緊, 應該冇問題卦! 學校仲未將結果放上網, 一陣再check吓先.八卦問吓, 你地係幾多分入到架, 據我所知, 馬基今年第一round收到169份表喎,  ...

[ 本文章最後由 petmum 於 07-11-28 13:02 編輯 ]
作者: mamajessica    時間: 07-11-27 11:50

petmum,

您好! 聽你咁講, 即刻上網check吓先, 好彩~入選咗, 如果唔係就一額汗喇!
作者: petmum    時間: 07-11-27 14:16

hello! mamajessica

有哥哥讀緊,一定收! 唔駚一額汗! 可以做同學仔啦! 你大仔是否乘校車返學.  記得多多指教呀! thank you~~

原文章由 mamajessica 於 07-11-27 11:50 硐表
petmum,

您好! 聽你咁講, 即刻上網check吓先, 好彩~入選咗, 如果唔係就

作者: nokpa    時間: 07-11-27 14:29

睇左咁耐, 終於有機會在這裡發言了.
不知你地歡唔歡迎爸爸的呢?
因為先前好少見到有爸爸在這裡出現.

我個仔下年都會入讀馬基, 我住荃景,
好似有兩架校車會經過, 佢應該搭邊架呢?
幾點上車呢?

[ 本文章最後由 nokpa 於 07-11-27 14:33 編輯 ]
作者: mamajessica    時間: 07-11-27 21:28

petmum & nokpa

我地住喺青衣, 所以我囝囝要坐校車架! 不過佢等車嗰個係尾站, 可以08:15先上車. 至於荃灣嘅路線, 我唔係好清楚, 不過nokpa你唔使擔心, 明年7月左右, 學校會有家長會, 到時就可以問過明白喇!:)
作者: littlebirds    時間: 07-11-27 23:04     標題: Me too^^

My son is also Ok ah. Nice to meet all of u.
I lived in Ma Wan. He can go to school on foot . Yeah!

[ 本文章最後由 littlebirds 於 07-11-27 23:05 編輯 ]
作者: Chit_PaPa    時間: 07-11-28 11:41

感謝主! 第一輪自行分配學位取錄我個大仔.
希望大家繼續為落空既家長同小朋友祈禱.

我在收申請表第三日下午交表, 當時學校已經收到一百二十幾張表.

[ 本文章最後由 Chit_PaPa 於 07-11-28 11:42 編輯 ]
作者: nokpa    時間: 07-11-28 12:12

原來有咁多人都想入馬基的,
能夠在第一輪入到的,
相信大家都必定是有宗教分的基督徒啦!
我個仔D同學, 有好多都派唔到, 見到D家長都很失落,
希望佢地係大抽簽時能派到心儀的學校啦!

派到馬基的同學, 記住要儘快到學校註冊呀!
作者: sofiema    時間: 07-11-28 13:23     標題: 回覆 #1 nokpa 的文章

恭喜各位未來一年級生的家長, 歡迎你們加入馬基的大家庭

抽唔到的家長亦唔好灰心, 有志者一定會成功架:loveliness:

nokpa 你想知道校巴的詳情, 可以到馬基的網站, 裡面有好詳細的資料: 

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/new.htm
作者: Mumof2    時間: 07-11-28 14:07     標題: Nice to say hi to you all

Dear Nokpa and all expecting Ka Wai-ians....
Nice to meet you all and my daughter got accepted too .....Thanks God.....
We live in Shek Yam so my girl has to take school bus for sure.  I have rung the school bus organiser and been told be ready by 7.30am as our area is the first group to be
picked up.   
My daughter asked me why she is going to a primary school far away.  Surprised to hear the question.   Good news is a best friend of her goes to the same school too next year.  
congrulation to those who got accepted in the first round.   For those who didn't make it this time, don't loose your heart, keep it up.  
Looking forward to meeting you all in July, the induction session.
Mum of 2

原文章由 nokpa 於 07-11-28 12:12 發表
原來有咁多人都想入馬基的,
能夠在第一輪入到的,
相信大家都必定是有宗教分的基督徒啦!
我個仔D同學, 有好多都派唔到, 見到D家長都很失落,
希望佢地係大抽簽時能派到心儀的學校啦!

派到馬基的同學, 記住要儘快到學 ...

作者: Iris    時間: 07-11-28 22:41     標題: 回覆 #9 littlebirds 的文章

I live in Ma Wan too.
作者: Gabrielma    時間: 07-12-4 15:52

Hi 各位好 !

大仔都係剛剛1st round入了馬基, 下年會同大家D小朋友見面啦!  囝囝係20分入, 報名日職員話去年20分直入, 15分抽, 今年唔知15分有無得抽?

我住KWAI FONG, 都唔覺得好遠, 囝囝話佢鍾意坐校車, 而且學校環境優美, 應該無問題.   可惜好多同學家長嫌遠, 所以暫時無同學仔一齊讀小一.
作者: sofiema    時間: 07-12-4 17:02

其實小朋友不會覺得遠的. 像小女, 她很喜歡坐校巴, 記得剛上小一時, 她說想搬到珀麗灣住, 但我跟她說, 住在珀麗灣就不能坐校巴返學了, 聽完後, 她想了想, 就說「還是住在深井算了」.....

而且馬基的校巴安排也挺好的, 像我們住深井的, 每日8:05AM上車, 女兒每天都可以睡至7:15:loveliness:

原文章由 Gabrielma 於 07-12-4 15:52 發表
Hi 各位好 !

大仔都係剛剛1st round入了馬基, 下年會同大家D小朋友見面啦!  囝囝係20分入, 報名日職員話去年20分直入, 15分抽, 今年唔知15分有無得抽?

我住KWAI FONG, 都唔覺得好遠, 囝囝話佢鍾意坐校車, 而且學校 ...

作者: CSW    時間: 07-12-5 14:34

深井都幾多人去馬基, 以我知有兩架校巴駛入深井. sofiema你係坐新定舊校車呢? 我兒子也是坐8:05那部車, 可能同你個女唔同車?

原文章由 sofiema 於 07-12-4 17:02 發表
其實小朋友不會覺得遠的. 像小女, 她很喜歡坐校巴, 記得剛上小一時, 她說想搬到珀麗灣住, 但我跟她說, 住在珀麗灣就不能坐校巴返學了, 聽完後, 她想了想, 就說「還是住在深井算了」.....

而且馬基的校巴安排也挺 ...

作者: sofiema    時間: 07-12-6 13:37

CSW
我女坐舊車, 都係8:05am上車, 係麗都, 你呢?

原文章由 CSW 於 07-12-5 14:34 發表
深井都幾多人去馬基, 以我知有兩架校巴駛入深井. sofiema你係坐新定舊校車呢? 我兒子也是坐8:05那部車, 可能同你個女唔同車?

作者: Edgar媽    時間: 07-12-7 00:44

hi iris/littlebirds 你好,

我都是住在馬灣的, 我仔而家只係2歲幾, 不過正為k1 煩惱, 想問下你小朋友係咪o係馬灣讀幼稚園然後派入基慧 ?

原文章由 Iris 於 07-11-28 22:41 發表
I live in Ma Wan too.

[ 本文章最後由 Edgar媽 於 07-12-7 00:45 編輯 ]
作者: CSW    時間: 07-12-7 12:57

我仔8:05係縉皇居上車, 唔知係咪一上完就去碧堤, 然後再去麗都?

原文章由 sofiema 於 07-12-6 13:37 發表
CSW
我女坐舊車, 都係8:05am上車, 係麗都, 你呢?

作者: CSW    時間: 07-12-7 13:05

Edgar媽,

我唔係住馬灣, 係住對面深井, 不過兒子小時亦是讀馬灣的啟思。不過, 讀邊間幼稚園係唔影響派位既。總之第一輪就係計分, 今年馬基要有20分才一定入到; 第二輪係抽獎, 如果想讀個間學校, 就一定要係甲乙兩部分都選該校作第一志願, 咁樣機會係最大既。
我唔係住馬灣, 所以唔清楚小朋友如果出去其他地方讀幼稚園的情況....因為好似都幾煩...點都要先離開左馬灣再去最近有校車到達的地方(如青衣、葵芳、荃灣)等車....若果翻風落雨便更麻煩了。

原文章由 Edgar媽 於 07-12-7 00:44 發表

我都是住在馬灣的, 我仔而家只係2歲幾, 不過正為k1 煩惱, 想問下你小朋友係咪o係馬灣讀幼稚園然後派入基慧 ?

作者: Iris    時間: 07-12-7 22:50

我兩個仔都係讀樓下間啟思,大仔K3,細仔N1

原文章由 Edgar媽 於 07-12-7 00:44 發表

作者: lingmum    時間: 07-12-8 13:33

學校話今年有20分都要抽簽確定取錄生, 部份20分都未有位.
15分要等下次再抽啦

原文章由 Iris 於 07-12-7 22:50 發表

作者: Gabrielma    時間: 07-12-10 09:46

如果今年20分都要抽, 咁即係馬灣基慧愈來愈難入, 好彩囝囝今年入到, 咁下年囡囡就可以直入唔駃抽!
作者: Edgar媽    時間: 07-12-11 15:55

e... 你係小組1 班定2班 ? 我地阿仔係唔係同學仔呢
作者: Edgar媽    時間: 07-12-11 15:57

想問20分入面係咪有5分係宗教分, 如果係, 咁我冇行喇

原文章由 lingmum 於 07-12-8 13:33 發表
學校話今年有20分都要抽簽確定取錄生, 部份20分都未有位.
15分要等下次再抽啦

作者: littlebirds    時間: 07-12-11 23:27

My son studied in Tsuen Wan. We took ferry to go to school. IT's O.K.'

作者: Gabrielma    時間: 07-12-12 13:00     標題: 回覆 #2 Edgar媽 的文章

我20分係適令(10分)+首名子女(5分)+宗教(5分).
如果父母兄姊係畢業生(10分)+適令(10分), 都係20分.
如果1st round唔入, 仲有2nd round, 再唔得就叩門, 我囝囝幼兒園以前都有師兄叩門入到 !
作者: Iris    時間: 07-12-13 19:54

My son is 小組2班。:

原文章由 Edgar媽 於 07-12-11 15:55 發表

e... 你係小組1 班定2班 ? 我地阿仔係唔係同學仔呢

作者: jk923    時間: 07-12-16 14:39

希望你地唔好介意我呢個遲來的恭喜啦! 我大仔而家係馬基讀小一,要大抽獎先入到,我住麗城嫁,8:07先上車,可能佢地8:50先上堂,所以可以唔洗咁早。 佢地d課程我覺得唔算好緊迫,P.1,2有phoics(重有家長班,我都有上)真係好有幫助。今年全個上學期既英文默書範圍會一早派左,中文就有一星期預備。希望少少資料可以幫到你地啦!
作者: Edgar媽    時間: 07-12-18 16:22

同班同學喎

想問下你係咪會同大仔揀基慧? 你有冇宗教分 ?

我其實都幾鐘意基慧, 但因為冇宗教分, first round 一定入唔到, 如果2nd round 都入唔到派左出去荃灣其他小學咪慘, 有冇其他有經驗o既mami 教下路

原文章由 Iris 於 07-12-13 19:54 發表
My son is 小組2班。:

作者: petmum    時間: 07-12-29 11:40

住海濱花園呀~~~!    有無同學仔呀!!!!
好似話8:05am上車, 4:30pm落車.

原文章由 mamajessica 於 07-11-27 21:28 發表
petmum & nokpa

我地住喺青衣, 所以我囝囝要坐校車架! 不過佢等車嗰個係尾站, 可以08:15先上車. 至於荃灣嘅路線, 我唔係好清楚, 不過nokpa你唔使擔心, 明年7月左右, 學校會有家長會, 到時就可以問過明白喇!:)  ...

作者: Iris    時間: 07-12-29 18:25

我大仔已經入咗基慧啦,佢係有20分。我有個朋友報基慧時是289号,今年都幾多人報。

原文章由 Edgar媽 於 07-12-18 16:22 發表
同班同學喎

我其實都幾鐘意基慧, 但因為冇宗教分, first round 一定入唔到, 如果2nd round 都入唔到派左出去荃灣其他小學咪慘, 有冇其他有經驗o既mami 教下 ...

作者: Gabrielma    時間: 08-1-2 12:56

會唔會係189號而唔係289號呢?  我第三日上午交表排#109.

之前有家長話佢 last min. 交表排#169, 唔知有無更準確資料, 事關有朋友向我打聽, 想幫佢囡囡下年2009年選小一搜集資料!  謝謝 !

原文章由 Iris 於 07-12-29 18:25 發表
我大仔已經入咗基慧啦,佢係有20分。我有個朋友報基慧時是289号,今年都幾多人報。

作者: Gabrielma    時間: 08-1-2 13:17

都唔駛擔心, 聽講好多都係2nd round 第一志願派到,只要2nd round 甲. 乙部都選馬基做第一志願, 機會很大.

囝囝幼稚園師兄因為誇區, 要叩門, 但最終都入到.

如果今年1st round 有169個申請, 收75人, 餘下94人爭75個學位, 但有部份可能是誇區, 所以唔可以2nd round選馬基,或者直資收了不用報馬基, 即係小於94人爭75個位, 最小85-90%以上入到.

以上是我個人看法, 如有錯謬, 請指正 !

原文章由 Edgar媽 於 07-12-18 16:22 發表
同班同學喎

我其實都幾鐘意基慧, 但因為冇宗教分, first round 一定入唔到, 如果2nd round 都入唔到派左出去荃灣其他小學咪慘, 有冇其他有經驗o既mami 教下 ...

作者: nokpa    時間: 08-1-8 10:02

條數應該沒有那麼簡單,
因為有些人知道自己沒有廿分就沒有在第一輪揀馬基,
但第二輪不需計分, 報馬基的人可能會再多D,
而且是電腦抽簽, 不論第一輪有沒有揀馬基的, 機會都一樣.

不過, 就算抽不到, 一味揀馬基的忠實家長, 叩門時就大有著數了.
作者: lingmum    時間: 08-1-9 21:02

口禆好. 多人揀.   叩門位只得好少好少, 因咁多人想入,學校留叩門位机會極小. 最多一至兩個.  有D學校一個都無留叩門位, 除非有正選生放棄已留之學位.

原文章由 nokpa 於 08-1-8 10:02 發表
條數應該沒有那麼簡單,
因為有些人知道自己沒有廿分就沒有在第一輪揀馬基,
但第二輪不需計分, 報馬基的人可能會再多D,
而且是電腦抽簽, 不論第一輪有沒有揀馬基的, 機會都一樣.

不過, 就算抽不到, 一味揀馬基的忠 ...

作者: tsma511    時間: 08-4-19 11:32     標題: 各位馬灣基慧小學的家長,

各位馬灣基慧小學的家長,

hello各位, 本人小囡今年9月都會是貴校的學生, 因為私人的問題, 所以現在開始找補習班, 剛剛在愉景新城某間補習社問資料時, 當時這位導師問我你小朋友讀邊間小學, 我便道出, 導師反問我為何選擇這間, 我問有什麼問題, 導師便說這間學校有很多有問題的小朋友(讀寫障礙,情緒有問題....). 重話有分精英班, 將有問題的小朋友全部group埋一班, 聽到這裡我便沒有再問, 想問下大家有無發現這樣的現象...謝謝大家

... [/quote]
作者: sofiema    時間: 08-4-21 12:11

Hello tsma511
首先歡迎你加入馬基這大家庭!
我也是馬基的小一家長,由於經常參考學校為家長開辦的課程(如英文拼音),所以每月最少到學校一次。而每次課後(通常是早上)我都會留守至午飯時間在飯堂及飯後在課室外觀察小女的學校情況。照我觀察,馬基的學生大部份是開朗活潑的,而且很有禮貌,我就從未遇見任何有問題的學生,也從未聽女兒說有讀寫障礙的同學。反而是小女在剛開學時,有些適應問題(因一些小事在課室哭),老師即日便打電話給我,查詢小女回家後的情況,我也與小女傾談此事,之後小女再沒有這種情況出現了,現在每朝她都是很開心地上學。

再說,馬基又不是特殊學校,我想大概不會也不能如該位導師所說收取許多有問題的小朋友吧!
據我所知,教署有撥款給所有資助及官立小學for一些有讀寫障礙的學生作輔導經費,所以,照理應該每間小學都會有這類學生(因為統一派位),只是每學校處理上程度有所不同(高調or低調)
其實,讀寫障礙不是病,也不會傳染,只是小朋友在學習上能力出現問題,假如得到適當的引導同樣可以克服障礙,有很好的成績。小女讀幼稚園時有個同學仔是語言障礙,但他一樣進了荃灣區一所傳統名校(同學仔的家長說,她在統一派位表格上已填寫清楚其兒子是有語言障礙的),後來聽該位家長說該校有提供一些特殊的輔導給她的小朋友,目前的學業情況亦很滿意。
所以我想tsma511你也不用過於擔心。如 jk 所說,馬基確是一所很好的學校,老師很有愛心,學校也很用心栽培學生在各方面才能和發展,小女也讀得很開心,我也很滿意! 
還有,馬基是沒有精英班的,但好似星期六上午有精英班(高年班)回校上課,但在分班和編制上是沒有的。
仲有,目前馬基小一有五班,據我所知沒有一班是特別班(將有問題的小朋友全部group埋一班??)。不如你有空到馬基的學校網站看看http://www.kwmwps.edu.hk/,或者你會安心點。

sofiema

原文章由 tsma511 於 08-4-19 11:32 發表

hello各位, 本人小囡今年9月都會是貴校的學生, 因為私人的問題, 所以現在開始找補習班, 剛剛在愉景新城某間補習社問資料時, 當時這位導師問我你小朋友讀邊間小學, 我便道出, 導師反問我為 ...

作者: babbles31lau    時間: 08-4-22 18:39

原來有咁多人都鐘意我地學校架..?身為馬基既學生真係覺得好光榮..大家對學校有咩問題..我諗我都可以答到你..話晒我都係第一屆入新校讀既學生..
作者: babbles31lau    時間: 08-4-22 18:46

原文章由 tsma511 於 08-4-19 11:32 發表

hello各位, 本人小囡今年9月都會是貴校的學生, 因為私人的問題, 所以現在開始找補習班, 剛剛在愉景新城某間補習社問資料時, 當時這位導師問我你小朋友讀邊間小學, 我便道出, 導師反問我為 ...

係馬基係有讀寫障礙既學生..我地班就有一個..不過唔洗咁膽心..因此佢地默書/test/exam都會去第2度考..(輔導組)..而且我地都唔當係一回事..

星期六早上係有英/數拔尖班,(自己都有參加)不過只係4-6年班參加..一班大約10幾-20幾人..唔係本校老師教..
平時上堂就無分精英班,但培訓時(p.5-6)就會按能力分班(應該係)
作者: tsma511    時間: 08-4-23 15:53     標題: HELLO

DEAR BABBLE31LAU(多謝馬基長老回應),

現在聽了大家的意見真的放心了很多/...
(真的多謝大家的回應)

原文章由 babbles31lau 於 08-4-22 18:46 發表

係馬基係有讀寫障礙既學生..我地班就有一個..不過唔洗咁膽心..因此佢地默書/test/exam都會去第2度考..(輔導組)..而且我地都唔當係一回事..

星期六早上係有英/數拔尖班,(自己都有參加)不過只係4-6年班參加..一班大 ...

作者: clarachel    時間: 08-4-25 18:01

Hi, Iris,

小囡現讀九龍塘的幼稚園,可能今個暑假會搬入馬灣,並者希望遲D入讀馬基的,不過現在有些關於幼稚園的問題想問下妳,煩請回答,謝謝!(Sorry! So many questions.)

1. 馬灣啟思幼稚園是否活動教學的?
2. K2以上有普通話學嗎?
3. 是否每級都有外籍老師教英文?每天也有堂嗎?
4. 老師及校工如何?

而啟思的環境上網時已看到,非常優美及設施充足,校園生活一定不錯的.

另外,馬基是否也是活動教學的呢?知道升英中的機會大嗎?

作者: babbles31lau    時間: 08-5-12 12:05

原文章由 clarachel 於 08-4-25 18:01 發表
Hi, Iris,

小囡現讀九龍塘的幼稚園,可能今個暑假會搬入馬灣,並者希望遲D入讀馬基的,不過現在有些關於幼稚園的問題想問下妳,煩請回答,謝謝!(Sorry! So many questions.)

1. 馬灣啟思幼稚園是否活動教學的?
2. K2以 ...

升唔升到英中..要睇返你既小朋友既成績..成績好既通常都入到..
不過有d中中都好好..而且要睇下你小朋友既上兩屆爭到幾多band1位..多既話就算60-70名都可以入到band1中學..

馬基係活動教學..每1年都會去唔同既地方參觀..(HK)通常係關於常識課既野 

[ 本文章最後由 babbles31lau 於 08-5-12 12:07 編輯 ]
作者: Gabrielma    時間: 08-5-14 16:25

有朋友想在08年九月自行選馬基, 但囝囝只得首名子女5分, 加上適令10分, 是否有機會抽?  只否有家長去年07年15分第一round入了馬基?
作者: Iris    時間: 08-5-15 11:12     標題: 回覆 #43 clarachel 的文章

1. 馬灣啟思幼稚園是否活動教學的? Yes
2. K2以上有普通話學嗎?有普通話老師在學校
3. 是否每級都有外籍老師教英文? No, but native English Teacher
    每天也有堂嗎? Yes
4. 老師及校工如何? Ok, very nice
作者: wongs    時間: 08-5-15 14:59

HI,

有無住海濱花園呢?? 我住7座, 會幾点/位置 上落校車呢???
how much??
作者: sofiema    時間: 08-5-16 12:23

我住深井, 8:05am上車, 每月$430.

原文章由 wongs 於 08-5-15 14:59 發表
HI,

有無住海濱花園呢?? 我住7座, 會幾点/位置 上落校車呢???
how much??

作者: Gabrielma    時間: 08-6-2 16:29

7/5 係新生日, 大家記得預留時間 !
作者: jk923    時間: 08-6-10 21:41

原文章由 Gabrielma 於 08-5-14 16:25 發表
有朋友想在08年九月自行選馬基, 但囝囝只得首名子女5分, 加上適令10分, 是否有機會抽?  只否有家長去年07年15分第一round入了馬基?

我早幾星期同老師傾開呢個問題,佢話06-06就15分都有,但07-08就20分都要抽。
作者: Gabrielma    時間: 08-6-12 13:34

tks.  但朋友一定好唔開心, 因為佢係誇區, 可能耍放棄 !
原文章由 jk923 於 08-6-10 21:41 發表

我早幾星期同老師傾開呢個問題,佢話06-06就15分都有,但07-08就20分都要抽。

作者: Gabrielma    時間: 08-6-12 13:38     標題: 回覆 #3 Gabrielma 的文章

囝囝有一個同學2nd round 抽到馬基, 唔知會唔會同班呢?
作者: FungKristy    時間: 08-6-17 14:25     標題: HI~

各位好,

小女是2nd round 1st choice 入到馬基, 心情十分興奮.  希望大家多多指教. 本人都是住深井, 層經怕馬灣地區不太方便, 但看到這兒家長回應後覺得很放心.
作者: sofiema    時間: 08-6-17 19:42

FungKristy

歡迎你加入馬基的大家庭!
我家亦住深井, 希望日後有機會見面!

原文章由 FungKristy 於 08-6-17 14:25 發表
各位好,

小女是2nd round 1st choice 入到馬基, 心情十分興奮.  希望大家多多指教. 本人都是住深井, 層經怕馬灣地區不太方便, 但看到這兒家長回應後覺得很放心. ...

作者: FungKristy    時間: 08-6-18 15:02

謝謝!看到馬基家長在這裡的正面回應,更令我覺得沒有選錯.起碼知道馬基的家長都是明白是理的,不只注重成績而且亦關心孩子的心態.

原文章由 sofiema 於 08-6-17 19:42 發表
FungKristy

歡迎你加入馬基的大家庭!
我家亦住深井, 希望日後有機會見面!

作者: FungKristy    時間: 08-6-23 12:09

十分期待7月5日之新生日, 希望見到亞女D同學仔和了解多D上課情況.
作者: FungKristy    時間: 08-6-23 12:10

十分期待7月5日之新生日, 希望見到亞女D同學仔和了解多D上課情況.
作者: Gabrielma    時間: 08-6-23 15:04

我也是, 不知道新生日有什麼要注意?  要不要準備什麼?
原文章由 FungKristy 於 08-6-23 12:10 發表

作者: sofiema    時間: 08-6-23 17:08

FungKristy and Gabrielma

新生日主要係向各家長介紹一些具體的學校情況,以及開學時要帶甚麼、準備甚麼等等......但,記得帶背囊或大袋,因為當日會購買教科書,都幾重。當日還可會訂購校服、書包及返學鞋等,還有如要坐校巴,當日亦會登記及付款。

至於小朋友,會跟老師到課室活動,讓他們認識下環境,都幾好!

不用擔心,馬基的新生適應做得很好!

原文章由 Gabrielma 於 08-6-23 15:04 發表
我也是, 不知道新生日有什麼要注意?  要不要準備什麼?   

作者: FungKristy    時間: 08-6-23 18:09

原文章由 sofiema 於 08-6-23 17:08 發表

新生日主要係向各家長介紹一些具體的學校情況,以及開學時要帶甚麼、準備甚麼等等......但,記得帶背囊或大袋,因為當日會購買教科書,都幾重。當日還可會訂購校服、書包及返學鞋等,還有如要坐校 ...

sofiema,
Many Thanks for your information, very useful!~

Gabrielma,

希望亞女有機會和你囝囝同班啦!
作者: nokpa    時間: 08-6-23 23:17

請問依度有沒有住荃景的家長呀?
我知道有兩條線的校巴都會經荃景,
咁搭邊條線好呢?

[ 本文章最後由 nokpa 於 08-6-24 23:34 編輯 ]
作者: Gabrielma    時間: 08-6-24 13:49

即場買書即場取走?   校服, 書, 校巴收唔收card?  唔收card咪要帶好多cash ?
原文章由 sofiema 於 08-6-23 17:08 發表

新生日主要係向各家長介紹一些具體的學校情況,以及開學時要帶甚麼、準備甚麼等等......但,記得帶背囊或大袋,因為當日會購買教科書,都幾重。當日還可會訂購校服、書包及返學鞋等,還有如要坐校 ...

作者: Gabrielma    時間: 08-6-24 14:07

唔知新生日會唔會已經編班?   到時就知同唔同班 !  請問fungkristy 住邊區?
原文章由 FungKristy 於 08-6-23 18:09 發表

sofiema,
Many Thanks for your information, very useful!~

Gabrielma,

希望亞女有機會和你囝囝同班啦!

作者: FungKristy    時間: 08-6-24 14:15

原文章由 Gabrielma 於 08-6-24 14:07 發表
唔知新生日會唔會已經編班?   到時就知同唔同班 !  請問fungkristy 住邊區?

我是住深井.
作者: FungKristy    時間: 08-6-24 14:30

sofiema,

請問你是否在海韻上車呢? 如海韻上車是否都是8:05am上車呢?還有落車是否在碧提呢?

原文章由 sofiema 於 08-5-16 12:23 發表
我住深井, 8:05am上車, 每月$430.

作者: jk923    時間: 08-6-24 16:47

原文章由 FungKristy 於 08-6-24 14:30 發表
sofiema,

請問你是否在海韻上車呢? 如海韻上車是否都是8:05am上車呢?還有落車是否在碧提呢?

我個仔都係叫穎朗!
作者: nokpa    時間: 08-6-24 23:32

今天終於收到校方寄來的信,要到4:30才完。

請問什麼叫常規訓練?

購買課本是可用支票的。

大家會否申請用普通話教中文呢?
有什麼好處?

書包買邊隻好呢? 有沒有好介紹?

不好意思,問了那麼多問題!
作者: Gabrielma    時間: 08-6-25 08:03

我都收到了!  書包. 黑白鞋都有, 不用買.

書要$1000, 不過費事煩, 都係訂算啦!  補充係咪一定要買?  到時睇吓再算!  

校服. 運動服會各買兩套, 聽講金綸好d, 唔知外套買唔買好? 因囝囝怕熱多過怕冷! 都係睇吓厚定薄再算.

校車張表只係要填住址, 未有路線, 可能要收齊表再排路線, 張表都話遲d通知上車時間.

普教中都有興趣, 但想知多d再決定, 始終兩公婆要返工, 未必有太多時間跟, 而普通話可以在外面學(可快可慢, 壓力小d), 但如果囝囝唔慣而影響小朋友打好中文基礎就唔值得! 當然普通話係重要, 但會聽完家長會再決定 !
作者: FungKristy    時間: 08-6-25 15:04

原文章由 jk923 於 08-6-24 16:47 發表

我個仔都係叫穎朗!

Hi jk923,

sorry, 因我亞女叫嘉穎, 亞仔叫嘉朗. 所以我叫穎朗媽媽!
作者: FungKristy    時間: 08-6-25 15:09

我還未看信箱, 等我今晚立刻去看看先.

原文章由 Gabrielma 於 08-6-25 08:03 發表

書要$1000, 不過費事煩, 都係訂算啦!  補充係咪一定要買?  到時睇吓再算!  

校服. 運動服會各買兩套, 聽講金綸好d, 唔知外套買唔買好? 因囝囝怕熱多過怕冷! 都係睇吓厚定 ...

作者: Gabrielma    時間: 08-6-25 16:10

我都係一囝一囡, 不過囝大囡細, 囡囡九月升k3, 會跟哥哥入馬基.

原文章由 FungKristy 於 08-6-25 15:04 發表

Hi jk923,

sorry, 因我亞女叫嘉穎, 亞仔叫嘉朗. 所以我叫穎朗媽媽!

作者: sofiema    時間: 08-6-25 17:10

FungKristy
我住麗都, 8:05am上車, 之後校車再到海韻, 我諗你預8:10am啦(不過新生日你會知架啦).

另外, 經深井有3-4班車, 通常係以住的地方分, 但唔駛擔心, 校車公司會幫我地分.

至於落車, 係呀, 回程先經縉皇居-->碧堤, 你可以係碧堤接放學.

原文章由 FungKristy 於 08-6-24 14:30 發表
sofiema,

作者: sofiema    時間: 08-6-25 17:17

我都係買校服、運動服各兩套, 夠晒啦. 不過最好買埋藍色冷氣外套, 因為課室開冷氣有d位會好冷,可以同校服一齊買。

我都聽好多家長話金綸好, 但冬天服運動服我覺得維多利亞好d, 好在件外套夠厚, 其餘我都係買金綸.

各位加油呀!

原文章由 Gabrielma 於 08-6-25 08:03 發表

校服. 運動服會各買兩套, 聽講金綸好d, 唔知外套買唔買好? 因囝囝怕熱多過怕冷! 都係睇吓厚定 ...

作者: sofiema    時間: 08-6-25 17:26

好似可以簽CARD, 但支票真係唔知, 不過你可以打電話問下(2986 3111)。

書包,我用spi, 貪佢學校買有折頭, 不過拿起來覺得幾重, 但用落都幾好.

申請用普通話教中文?是甚麼意思? 學校話可以揀嗎?

原文章由 nokpa 於 08-6-24 23:32 發表
今天終於收到校方寄來的信,要到4:30才完。

請問什麼叫常規訓練?

購買課本是可用支票的。

大家會否申請用普通話教中文呢?
有什麼好處?

書包買邊隻好呢? 有沒有好介紹?

不好意思,問了那麼多問題! ...

作者: petmum    時間: 08-6-25 17:37

hi, all mammy/daddy

nice to meet you~~!!!

未收到信添!! 11月尾知道結果等到現在~~
好心急和期待7月5曰家長會的日子.
我住海濱呀! 有否p.1媽咪也是住海濱呢??

大家到時見呀!

原文章由 sofiema 於 08-6-25 17:26 發表
好似可以簽CARD, 但支票真係唔知, 不過你可以打電話問下(2986 3111)。

書包,我用spi, 貪佢學校買有折頭, 不過拿起來覺得幾重, 但用落都幾好.

...

作者: jk923    時間: 08-6-25 20:04

原文章由 FungKristy 於 08-6-25 15:04 發表

Hi jk923,

我個大仔叫穎朗,細女叫穎然。
作者: jk923    時間: 08-6-25 20:05

原文章由 petmum 於 08-6-25 17:37 發表
hi, all mammy/daddy

nice to meet you~~!!!

未收到信添!! 11月尾知道結果等到現在~~
好心急和期待7月5曰家長會的日子.
我住海濱呀! 有否p.1媽咪也是住海濱呢??

...

得閒多d上黎呀!
作者: nokpa    時間: 08-6-25 22:39

係呀! 通告話有兩班會用普通話教中文,
若想參加的話就要抽簽。
妳認為如何呢?

通告介紹果隻Spartan超輕書包又如何呢?

原文章由 sofiema 於 08-6-25 17:26 發表
...

作者: FungKristy    時間: 08-6-26 10:31

我都收到信啦! 我都想比亞女參加普通話班.

jk923,

我是大女細仔.
作者: FungKristy    時間: 08-6-26 10:44

原文章由 Gabrielma 於 08-6-25 16:10 發表
我都係一囝一囡, 不過囝大囡細, 囡囡九月升k3, 會跟哥哥入馬基.

Gabrielma,
嘩, 你囝囝9月小一你囡囡就k3, 兩個年齡都幾近! 我大女9月小一細仔才k1. 有排唉!
作者: Gabrielma    時間: 08-6-26 18:23

意外! 兩個相距15個月, 囡囡係12月中出生, 而家成班同學佢最細, 2009年九月升小一時剛好5歲8個月, 可能都係全班最細!

不過兩兄妹年紀差不多, 好friend, 如果唔係囝囝生得特別高, 都可能有d似twins.

原文章由 FungKristy 於 08-6-26 10:44 發表

Gabrielma,
嘩, 你囝囝9月小一你囡囡就k3, 兩個年齡都幾近! 我大女9月小一細仔才k1. 有排唉!

作者: FungKristy    時間: 08-6-27 11:15

其實兩個年齡近d好, 大家好玩d. 好似我兩個相距兩歲幾..細佬什麼都未識成日咗住家姐做工課...好煩!~ 我亞女都是細女11月尾出生.

原文章由 Gabrielma 於 08-6-26 18:23 發表
意外! 兩個相距15個月, 囡囡係12月中出生, 而家成班同學佢最細, 2009年九月升小一時剛好5歲8個月, 可能都係全班最細!

不過兩兄妹年紀差不多, 好friend, 如果唔係囝囝生得特別高, 都可能有d似twins.

...

作者: Gabrielma    時間: 08-6-27 13:25

頭三年最煩最忙, 因為兩個近都要人照顧, 但上左幼稚園就開始自已兩個玩, 煩小好多! 有時哥哥仲會幫我讀故事書比妹妹聽! 輕鬆好多 !

原文章由 FungKristy 於 08-6-27 11:15 發表
其實兩個年齡近d好, 大家好玩d. 好似我兩個相距兩歲幾..細佬什麼都未識成日咗住家姐做工課...好煩!~ 我亞女都是細女11月尾出生.

作者: sofiema    時間: 08-6-30 12:15

nokpa

我囡是今年小一生(九月升小二),仲未接到學校通告話用普通話教中文,我都係想八卦下姐

另外,去年,新生日只有SPI書包(我買了,是粉紅色狗仔,我囡好鍾意),所以不知道Spartan書包好不好,sorry!

原文章由 nokpa 於 08-6-25 22:39 發表
係呀! 通告話有兩班會用普通話教中文,
若想參加的話就要抽簽。
妳認為如何呢?

通告介紹果隻Spartan超輕書包又如何呢?

[ 本文章最後由 sofiema 於 08-6-30 21:49 編輯 ]
作者: nokpa    時間: 08-7-2 11:58

關於揀書包, 大家可以睇吓依度:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1412266

[ 本文章最後由 nokpa 於 08-7-2 12:23 編輯 ]
作者: issacmama    時間: 08-7-6 17:01

作者: nokpa    時間: 08-7-6 23:37

原文章由 issacmama 於 08-7-6 17:01 發表
Hi, P.1 new pupils' mums,
Will you go to the Open Day on 12/7?

我會去,希望多d認識這間學校.

昨日終於去了家長日,買了大袋的物資.
我最後揀了Chiropak的書包和金綸的校服.
聽完校長的的講話,
覺得她是一位很nice和smart的校長.

大家有沒有看看課本的內容,
需不需要在暑假先預習一下呢?
作者: FungKristy    時間: 08-7-7 12:00

我新生日都買咗好多嘢, 但差D買唔到校服因冇SIZE. 但最後都買到一套, 為有遲D再去金錀買多套啦!  還有一個包書套唔合SIZE又要自己出去買噃.
作者: CHRISTY妹妹    時間: 08-7-7 14:14     標題: 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部

新生日我都買咗好多嘢,重 join 埋校車,我囡囡朝早會係青衣美景上車 (約 8:00 am),放學係荃灣海灣下車,不過果日因荃灣線司機唔係度,未知幾点可到,大家知唔知呀?

果日係我哋一家第一次觀校,因上年 miss 咗 open day,選擇此校係因為有次帶囡囡到柏麗灣沙灘玩,見到佢哋校舍巳吸引到我同老公,跟住就周圍收料,知道師資唔錯,最緊要係對小朋友有愛心,這點係新生日從校長及老師說話中,我巳感受到,所以我哋都好開心囡囡能入讀此校,係呢大家聽完校長講解普通話班,會否給小朋友入讀?
作者: Gabrielma    時間: 08-7-7 18:00

我都大出血, 書全部買齊, 好彩去得早, 買齊2套校服及2 套運動服, 背心外套一件, belt一條, 校車book左, 但要遲d通知上車時間, 但車費加到$620去葵芳.
包書套買左, 但唔識用, 請問膠紙貼在書底頁還是貼回包書套?
textbook 睇過唔深, 唔駛預溫. 囝囝仲第一時間"垃"完!
但要教囝囝除 / 扣褲button 同 belt, 因為佢無用belt, 而褲button 有兩粒, 驚扣錯或漏左!
正如關校長所講, 普教中班中文水準可能會有些少下降, 但我見中文textbook 都唔深, 囝囝大部分識用廣東話讀, 所以決定比佢試一年, 就算上堂唔識聽普通話都自己識睇呀!
不過抽唔中都無所謂,囝囝就可以好輕鬆上小一啦 !

原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-7-7 14:14 發表
新生日我都買咗好多嘢,重 join 埋校車,我囡囡朝早會係青衣美景上車 (約 8:00 am),放學係荃灣海灣下車,不過果日因荃灣線司機唔係度,未知幾点可到,大家知唔知呀?

果日係我哋一家第一次觀校,因上年 miss 咗 open day,選擇此校係 ...

作者: issacmama    時間: 08-7-7 22:13

作者: Gabrielma    時間: 08-7-8 10:04

7/12 係囝囝幼兒園畢業禮, 所以去唔到 open day.
原文章由 issacmama 於 08-7-6 17:01 發表
Hi, P.1 new pupils' mums,
Will you go to the Open Day on 12/7?

作者: Gabrielma    時間: 08-7-8 10:06

包書套買左, 但唔識用, 請問膠紙貼在書底頁還是貼回包書套?

原文章由 FungKristy 於 08-7-7 12:00 發表
我新生日都買咗好多嘢, 但差D買唔到校服因冇SIZE. 但最後都買到一套, 為有遲D再去金錀買多套啦!  還有一個包書套唔合SIZE又要自己出去買噃.

作者: FungKristy    時間: 08-7-8 16:33

我想書套應該是將書套入書頭的開口, 後將膠紙旁的開口位反入書尾才用膠紙固定. 希望幫到你, 但我不太確定這方法是否正確.

原文章由 Gabrielma 於 08-7-8 10:06 發表

作者: Gabrielma    時間: 08-7-8 16:52

謝謝! 我都係甘"林", 不過想 re-confirm 有無攪錯!
原文章由 FungKristy 於 08-7-8 16:33 發表
我想書套應該是將書套入書頭的開口, 後將膠紙旁的開口位反入書尾才用膠紙固定. 希望幫到你, 但我不太確定這方法是否正確.

作者: Gabrielma    時間: 08-7-8 16:57

p.1 包書套有3 個size, 應該fit size, 是否執錯呢?  
原文章由 FungKristy 於 08-7-7 12:00 發表

作者: Gabrielma    時間: 08-7-8 17:05

新生日我見到有外國人家長, 有d奇怪, 唔知佢小朋友廣東話好唔好呢!
作者: CHRISTY妹妹    時間: 08-7-9 10:13     標題: 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部

我都見到,佢太太應是中國人,買校服時我又遇到有講普通話的家
長!Open day 我去唔到,因為撞正囡囡謝師宴,真失望又 miss
多一次!
作者: himmom    時間: 08-7-9 10:50

hi,

we are will go to open day ??
作者: FungKristy    時間: 08-7-9 17:26

我相信是執錯一個細SIZE給我!

原文章由 Gabrielma 於 08-7-8 16:57 發表
p.1 包書套有3 個size, 應該fit size, 是否執錯呢?   

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5