用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華放榜啦!
樓主: OJJ
go

英華放榜啦! [複製鏈接]

係呢, ArgusMum, 妳自行分配揀左邊間呀? 我揀了MTCGS, 但抽不到.  But of course, my dream is always Ying Wa.

原文章由 ArgusMum 於 07-11-26 11:20 硐表
我仔都係kv 學生.yw收左啦.
我會放棄sfa..
yeah...

原文章由 lfhh 於 07-11-27 12:42 硐表
$1,500 per month.

Hi,

Thanks so much for the info!

禁英華係咪算私校or直資? 留左位仲比吾中央抽獎架

Hi Ifhh
我都係揀馬頭涌.不卜過衰左
不過唔緊要,我都係一心讀yw..
原文章由 lfhh 於 07-11-27 13:23 硐表
係呢, ArgusMum, 妳自行分配揀左邊間呀? 我揀了MTCGS, 但抽不到.  But of course, my dream is always Ying Wa.

係直資, 留了位不可大抽獎.

原文章由 KwanLui 於 07-11-27 14:24 硐表

Hi,

Thanks so much for the info!

禁英華係咪算私校or直資? 留左位仲比吾中央抽獎架

恭喜入了英華的小朋友, 我的仔仔明年要孝, 我心儀的學校都是英華,
大家媽咪可唔可以指教一下.怎樣才入到???

原文章由 hinhinmi 於 07-11-29 17:05 發表
恭喜入了英華的小朋友, 我的仔仔明年要孝, 我心儀的學校都是英華,
大家媽咪可唔可以指教一下.怎樣才入到???

其實第一及二round都係in 小朋友, 但在2nd 時要帶中,英文圖書. 要在選擇圖書時小心, 勿在學校書本裹挑選, 這樣會令校長感到沒有誠意. 中文書本可選擇一些簡單古文, 例如唐詩或三字經的小故事. 當然, 小朋友亦要主動表達啦(因校長會問一group小朋友,哪一個想講故事先??)
3 rd :主要是針對家長是否了解自己的小朋友. 例如如何預備小朋友面對各小一面試, 自己的小朋友的優或缺点等. 緊記‧面試前必須多閱覽YW 之website. 知己知比嗎!!!
‹ 上一主題|下一主題