用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 kv收左我bb, 有冇人可以幫下我
go

kv收左我bb, 有冇人可以幫下我 [複製鏈接]

收到信kv收左我bb,
但我bb响2004年12月出世,
以家讀緊迦南k1, 即係話佢要讀kv的話,
要再讀多一年k1, 都唔知係咪好事,
希望大家可以比d意見我,
十分感謝妳們的幫助:)
   0    0    0    0

bb上年已經考過kv,
但係唔收佢,
而且佢又係細b,
我怕將來有些小學唔會收佢,
所以希望佢讀多一年,
但我又怕浪費佢一年光景,
我真是有點頭痛!

Personnally i do not suggest your BB to
stay one more year in such early step of his school life. Go to KV is not a
PASS to go to famous primary.
迦南 is also a good kindergarten.
What about when he study Form 5 or
Form 7? These years are more critical
to him.

I agree with little melody

你應考慮孩子是否適時去接受該課程? 細B在一些playschool型
kindergarten會沒問題, 但 KV明顯課程深, 你孩子打好基礎才讀他會輕鬆些!
有頗多十二月年尾孩子最名顯跟不上反而是升上小一, 假如你仔較
Baby, 年幼重讀(無論在KV或迦南) 是好事 , 向老師打探一下他的能力及表現吧!

我都同意應先考慮小朋友是否真的適合那間KG, KV出名功課多程度深, 如果你個係細B, 會唔會太辛苦佢? 你係佢Mami, 一定冇人比你更了解自己小朋友嘅性格同能力, 如果你覺得佢可以handle 到, KV的確係好好嘅choice, 不過聽講迦南都唔差架,你個小朋友讀得唔開心咩? 多口問一句, 係邊間迦南呀?

我Baby都係2004年12月出世, 故今年我再為他報讀K1.
其實你Case同我一樣, 最好在K1時重讀.
但你如重讀選KV, 你要知道你小朋友現返學坐唔坐定同埋鍾唔鍾意睇書, 因KV課程很深

佢讀緊九龍城間迦南,
校園就細左少少, 但老師都幾好,
bb反學都幾開心
不過我感覺自己bb不是太過醒目,
不知是否與他是男仔有關!

而我太太就不是太想bb轉學校,
因為佢覺得迦南幾好! bb反學幾開心,

但到上小學的時候, 有d好學校講到明唔收細b,
我怕bb會好蝕底, 而且讀多一年較深的幼稚園,
會唔會另bb个底打得好一些?
所以我到而家都未決定怎樣

原文章由 JanetShing 於 07-11-25 22:14 硐表
我Baby都係2004年12月出世, 故今年我再為他報讀K1.
其實你Case同我一樣, 最好在K1時重讀.
但你如重讀選KV, 你要知道你小朋友現返學坐唔坐定同埋鍾唔鍾意睇書, 因KV課程很深 ...

小朋友就是坐不定,
所以希望用學校環境教導佢,
至於kv課程較深這點我都明白,
但bb明年入學的時候已成為大大b,
响這方面應較其他同學仔優勝,

My son is also born in 12/2004. He is now studying in k1 in a kinder which is 1/2 year advanced than the other kinder. But so far he can catch up with the lesson. He is also accepted by KV, am class in Kent road. I'm going to put him to K1 again cos' I just don't want him lag behind to his classmates who are bigger than him, especially the girls.

But I'm still waiting for the result of St catherine.

原文章由 TszWun 於 07-11-25 22:33 硐表

小朋友就是坐不定,
所以希望用學校環境教導佢,
至於kv課程較深這點我都明白,
但bb明年入學的時候已成為大大b,
响這方面應較其他同學仔優勝,

其實KV唔係你所想像咁嚴架,  我仔仔宜家讀KV k2, 我開頭都已為
用學校環境教導佢,KV 一定冇問題. 但呢兩年仔仔D老師都係好有愛心一D都唔嚴厲的, 今年仲發覺仔仔的頑皮本性出曬來, 完全唔怕老師, 相反老師要用番我的威嚴來叫停仔仔.
而我建意你應先問問仔仔鍾意邊間學校多D, 如他表示冇所謂的話你先好考慮KV, 因KV 相比其他學校真是少好多活動, 又少野玩,如他入到去唔開心就不好了.

路過的, joetsang, 你指小野玩, 係咪指小大型遊樂設施呀? 咁課室佈置似唔似一般幼稚園咁 colourful 嫁? 多唔多剪貼既公仔於牆上嫁, 我覺得呢點很重要. 玩可以響屋企樓下公園玩嘛, 但課室冇趣味就難講 d. tks

原文章由 moonychan 於 07-11-26 00:45 硐表
路過的, joetsang, 你指小野玩, 係咪指小大型遊樂設施呀? 咁課室佈置似唔似一般幼稚園咁 colourful 嫁? 多唔多剪貼既公仔於牆上嫁, 我覺得呢點很重要. 玩可以響屋企樓下公園玩嘛, 但課室冇趣味就難講 d. tks ...

我覺得似小學多d, 唔算好colourful , 仲有d 舊的感覺.

有經驗的媽媽們,是否想入出名的私立小學,就pick KV 將來要是入津貼小學,KV 適合嗎? thanks

回覆 #8 TszWun 的文章

KV課程較深,想信你小朋友唔會覺得同迦南一樣而感到悶,到時你仔仔又係大仔,理應會應付得更好。若想為佢學習打好基礎,重讀都係一個可接受的選擇
‹ 上一主題|下一主題