用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有冇人買左your baby can read呀?
go

有冇人買左your baby can read呀? [複製鏈接]

係咪真係咁勁未識講野
就識到字知d字點解呀?
同埋內容會唔會好悶
悶到bb唔鍾意睇呢?
thx
   0    0    0    0

我起初在網上買左YOUR BABY CAN READ 俾我囡囡,用左半年,我囡囡無咩反應,而且仲唔鍾意睇,但八月BB展撞見我朋友,佢都係用左YOUR BABY CAN READ,但4個月已經好有成果,佢BB識左好多個字,仲得到今年BB記憶王大賽冠軍,我好奇問我朋友點先用得好,原來我朋友在香港買,有專人FOLLOW,仲成日打電話俾我朋友,教佢點用,我朋友仲話個個BB的性格都唔同,所以唔可能一本通書睇到老,而我朋友就介紹左佢個教育顧問俾我,我囡囡跟左個顧問3個月喇,依家o既成績比之前好好多呀!
所以我覺得教材套套都有用,只係你識唔識得點去直接運用到自己個BB身上!
我都要返工,淨係叫婆婆睇住我囡囡,但都可以有咁大進步,我個人意見就係"我無買錯".

我好好奇個專人FOLLOW比左你物野意見?  套野都係得dvd同d字卡.  可以用d物野特別方法?  我個人經驗:
1.  dvd內容係咪好悶, 好睇你個小朋友有無睇開電視或其他dvd.  我唔比bb睇電視, 所以開頭佢都好鍾意睇, 但係自從播左disney world of english 既 play along 比佢睇之後, 佢就比較鍾意睇有唱歌既dvd.  (雖然仍會睇 baby can read, 不過睇 play along 時開心d, 會跟住講bb語.)
2.  果d double sided word card.  我bb一開始就唔鍾意睇.  我發現佢只肯睇果幾張有公仔有字跟dvd送既 sliding cards.  可惜香港agent無得賣, 上網買又話唔可以送來香港.  我好討厭個香港agent, 做得agent又唔做得全面d, 賣埋d sliding cards, 又唔比外國賣比香港.  咁我個b只係肯睇sliding cards.  果d double sided cards 佢一見就轉走個頭, 唔肯睇.  咁我個b咪唔晒學d字啦.  有物理由有錢都買唔到d sliding cards!  
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

好明顯係香港 agent 自己讚自己..

我都想知專人follow左咩呢?點教用法呢?
我都係托人0係美國買的,套碟入面有教應該點用和技巧,不過其實用法好簡單,個教授講到好多理論咁囉 ,
我囡囡都係睇廸士尼play along興奮d,踢晒腳,拍晒手咁,不過佢睇your baby can read都睇得好專心,佢都係剩係鐘意sliding cards,所以我會買齊咁多套sliding cards,如果你都想買,入呢度啦~~http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1210970&extra=page%3D1有個美國mami就黎返香港,可以幫手架

想問下用緊your baby can read 嘅媽咪, 妳哋一日會俾bb睇幾多次? 會喺咩時間睇? 一隻dvd睇幾耐先睇第二隻?

sorry, 咁多問題

唔該分享下

每日1次, dr. 教話睇到佢識晒d字先轉第二隻 (用字卡輔助).  我就當見到bb睇到唔想再睇時, 就換第二隻.   

原文章由 coco209 於 07-11-25 21:04 硐表
想問下用緊your baby can read 嘅媽咪, 妳哋一日會俾bb睇幾多次? 會喺咩時間睇? 一隻dvd睇幾耐先睇第二隻?

sorry, 咁多問題

唔該分享下
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

其實如果你地買, 會買delux個套, or 5 dvd個套呢, 有咩野分別, 好似差兩, 三本書, 有冇人知呢

我每日俾佢睇一次,食完下晝餐奶奶後,
第一隻碟Starter睇一個月,
第二隻碟Volume 1睇兩個月,
第三隻碟Volume 2睇兩個月,
第四隻碟Volume 3睇一個月,
第五隻碟Review睇一個月,
不過我而家仲睇緊第一隻

你有冇佢delux個套呀

原文章由 qk347 於 07-11-25 17:55 硐表
我都想知專人follow左咩呢?點教用法呢?
我都係托人0係美國買的,套碟入面有教應該點用和技巧,不過其實用法好簡單,個教授講到好多理論咁囉 ,
我囡囡都係睇廸士尼play along興奮d,踢晒腳,拍晒手咁,不過佢睇your ba ...

請問全套sliding cards total 即是有幾多張呀?
and 5DVD+sliding cards嗰套係唔係有25張double side嘅sliding cards 呀?

原文章由 Little_cy 於 07-11-26 00:34 硐表
你有冇佢delux個套呀

I brought the delux set.
but for my recommendation, not to buy the delux!
因為果d書係for3-6歲小朋友, 而且word game card得果50張, 冇字card, 都係一樣要另外買.

miumiu809
thanks for comment.
原文章由 miumiu809 於 07-11-26 05:31 硐表

I brought the delux set.
but for my recommendation, not to buy the delux!
因為果d書係for3-6歲小朋友, 而且word game card得果50張, 冇字card, 都係一樣要另外買.

各位,

我想問我囡囡已經3歲,如果買呢套野會唔會遲呢,同埋是否適合??

唔該哂

本來我都想外國訂
但c6唔俾
寧願hk買...
d野齊d

原文章由 carycary804 於 07-11-26 13:36 發表
各位,

我想問我囡囡已經3歲,如果買呢套野會唔會遲呢,同埋是否適合??

唔該哂

i would highly recommend if yr baby never learn english word at all.

原文章由 Eclipse_2006 於 07-11-25 09:48 發表
我好好奇個專人FOLLOW比左你物野意見?  套野都係得dvd同d字卡.  可以用d物野特別方法?  我個人經驗:
1.  dvd內容係咪好悶, 好睇你個小朋友有無睇開電視或其他dvd.  我唔比bb睇電視, 所以開頭佢都好鍾意睇, 但係自從 ...

are you talking about the 4 sets of slide and learn slide card regarding numbers, opposites, animals & alphabets?  係香港kcrc入邊間書店有得賣,仲平過美國訂.  我都買左full set la, full set should be 8 not 4...

原文章由 coco209 於 07-11-25 21:04 發表

sorry, 咁多問題

唔該分享下

according to dr.terzer's recommendation,schdueal as follow;
starter: 1mth
v.1: 2mth (starter 內的10個字全部在V.1一模一樣出來)
v.2: 2mth
v.3: 2mth
review:

我已經搵人訂左喇,唸住送比亞囡做聖誕禮物, 真係好期待....希望亞囡鐘意啦
‹ 上一主題|下一主題