用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 順利天主教中學 vs 觀塘瑪俐諾 vs 觀塘官立中學 ...
go

順利天主教中學 vs 觀塘瑪俐諾 vs 觀塘官立中學

請幫忙比較
順利天主教中學, 觀塘瑪俐諾 and 觀塘官立中學
?

校風, 成績, 入讀難易.
不勝感激!  

我都想知,請幫幫忙。
原文章由 DouMiMa 於 07-11-20 12:04 硐表
請幫忙比較
?
校風, 成績, 入讀難易… 等.
不勝感激!    

回覆 #2 DouMiMa 的文章

以上三間中學,都係觀塘區的band1英中,分別是順利天主教、官塘官立為男、女校,而觀塘瑪利諾為男校,而論公開考試及普遍成績,觀塘瑪利諾為最top,其餘兩間學校都唔錯,觀瑪校內有很多課外活動舉辦,順天就除校內活動外重有校外活動tim,而校風方面就觀瑪>順天>官官,其實三間學校都ok呀!至於難唔難入,最主要睇番個學生成績同操行呢!如果成績在band1頭,咁三間學校都無問題,如果係band1尾,就唔好「博」觀瑪喇,分分鐘連interview的機會都無,重有一點、就係官官會餘留部份學位給予直屬的官塘官立小學。
近年有好多住將軍澳的學生,跨區到觀塘區的英中報讀,跨區學生好多都係學校頭五名內,所以觀塘區的英中位,越來越僧多粥少。

唔該晒CherryMok!

教學方面哪家較活潑呢?
小兒較靜不善言, 想他到活潑點的環境學習, 但會不會這樣的個性自行乜機會?

三間都係一般文法中學,中學唔同小學嫁喇,中學無小班教學,一班幾十人,好難話活唔活潑教學,我相信每個老師都會用最好方法教學生,在甚麼環境中學習,其實都要睇番自己學習心態同埋遇到一班咩同學。三間學校亦有各類型課外活動,不過順天中一就要係參加一些制服團體,而觀瑪課外活動項目選擇比較多功課就比較小。
無錯如果你囝囝講無咁叻,自行收生面試時或者會差,但都唔係最重要,如果成績好加埋操行有 A 字都唔使怕,校學在自行收生,都好著重操行分,在全級十幾名內考觀瑪都有機會,再差就機會好微,考慮其他兩間好過。

原文章由 DouMiMa 於 07-11-20 12:04 發表
請幫忙比較
?
校風, 成績, 入讀難易… 等.
不勝感激!    

本人認為聖言比以上三校稍勝一籌。:

原文章由 elbar 於 07-12-5 07:48 發表

本人認為聖言比以上三校稍勝一籌。:

elbar
我非常認同聖言稍勝一籌,但係好多人誤傳聖言谷到學生死、死。

記得有個家長講過聖言,
如果欠交功課,當天要罰企
而放假才回校留堂,都幾嚴,,,

原文章由 pinkiesalbe 於 07-12-7 01:44 發表
記得有個家長講過聖言,
如果欠交功課,當天要罰企
而放假才回校留堂,都幾嚴,,,

交齊功課應是作為一個學生好基本的責任。:-|

聖言中學 vs  張祝珊英文中學 vs 華英中學 vs 觀塘瑪利諾

請大家比啲意見!

原文章由 ls_chim 於 07-12-13 00:11 發表
聖言中學 vs  張祝珊英文中學 vs 華英中學 vs 觀塘瑪利諾

請大家比啲意見!

可作以下排列::
  • 張祝珊英文中學
  • 聖言中學
  • 華英中學
  • 觀塘瑪利諾

我認為排列

1觀塘瑪利諾書院
2聖言中學
3華英中學
4張祝珊英文中學
不知是否