用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園取錄信
go

根德園取錄信

佢話兩星期有通知, 但係仲好心急呀~~~

邊位收到取錄信, 麻煩報料, 多謝!!!

原文章由 rosactf9999 於 07-11-18 13:52 硐表
佢話兩星期有通知, 但係仲好心急呀~~~

邊位收到取錄信, 麻煩報料, 多謝!!!

same as me. But the school said that all the letter(accept and reject) will send on the same day.? 23/11

我的心情同大家一樣, 如有消息在這裡公佈。

that means we will receive after 23/11? any one try to phone the school?

原文章由 yimwmc 於 07-11-18 22:18 硐表

same as me. But the school said that all the letter(accept and reject) will send on the same day.? 23/11

我都有諗過打去問, 但唔知人地會唔會講...

我in時, 佢冇話幾時會寄出, 只係話2星期內會有消息咋.... 係咪收唔收都會有信架?

24/11 我要去培正in呀, 如果根德園收左, 我就唔使去嘛...:

原文章由 rosactf9999 於 07-11-19 18:36 硐表
我都有諗過打去問, 但唔知人地會唔會講...

我in時, 佢冇話幾時會寄出, 只係話2星期內會有消息咋.... 係咪收唔收都會有信架?

24/11 我要去培正in呀, 如果根德園收左, 我就唔使去嘛...: ...

我打過電話去問, 佢地話星期六前會寄出,

星期六前會寄出, 咁如果佢星期五朝寄, 星期六派信會收到.

但我住果度係中午派信, 咁即係去培正in返到黎開信箱先有消息!!!

原文章由 rosactf9999 於 07-11-19 20:37 硐表
星期六前會寄出, 咁如果佢星期五朝寄, 星期六派信會收到.

但我住果度係中午派信, 咁即係去培正in返到黎開信箱先有消息!!!

我就唔係咁林啦, 因為學前教育對小朋友好重要. 所以我喜歡培正. 培正是活動教學,而根德X就乜都冇。連畢業禮都冇,小朋友冇美好的回憶。當然根德X有自己的一套,要有GAIN 必有LOSS, 但讀書路好長,眞係唔想佢咁幸苦!!

我以前個女讀KV, 我沒有後悔比佢讀KV,但只能向我個女話聲SORRY!因為我真係剝削佢小孩空間!!

[ 本文章最後由 csbaik 於 07-11-19 21:55 編輯 ]
:-D :-?

Was your daughter happy when she was in KV?
Because I am considering which kindergarten is suitable
for my kids.
原文章由 csbaik 於 07-11-19 21:53 硐表

我就唔係咁林啦, 因為學前教育對小朋友好重要. 所以我喜歡培正. 培正是活動教學,而根德X就乜都冇。連畢業禮都冇,小朋友冇美好的回憶。當然根德X有自己的一套,要有GAIN 必有LOSS, 但讀書路好長,眞係唔想佢咁幸苦!!

我 ...

Is there anyone know how many students do KV accepted  in every year?

原文章由 yyoo 於 07-11-19 22:10 硐表
Was your daughter happy when she was in KV?
Because I am considering which kindergarten is suitable
for my kids.
:-o

原文章由 csbaik 於 07-11-19 21:53 硐表

我 ...

KV剝削小孩空間 咁誇張?! 可唔可以詳細d?

我都想知. 我同mandychau一樣, 首選培正, 跟住kv. 我有幾個朋友的小朋友都係讀kv至畢業, 佢地都話小朋友讀得好開心. 實際情況並唔係好似謠傳得咁可怖, 咩好多功課, 學校好pushy, 小朋友只係讀書, 無得玩. 佢地話通通都唔係. 只係d人導聽途說. 不果妳個女之前讀過, 並唔係憑空想像, 所以我都想知多d.
原文章由 MandyChau 於 07-11-20 09:36 硐表

KV剝削小孩空間 咁誇張?! 可唔可以詳細d?

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-20 09:49 硐表
我都想知. 我同mandychau一樣, 首選培正, 跟住kv. 我有幾個朋友的小朋友都係讀kv至畢業, 佢地都話小朋友讀得好開心. 實際情況並唔係好似謠傳得咁可怖, 咩好多功課, 學校好pushy, 小朋友只係讀書, 無得玩. 佢地話通通 ...

我唔係想像出來! 我個女在KV 畢業的.  佢在KV時, 冇户外話動, 如觀POLICE STATION, FIRE STATION,可口可樂廠 ..., 你知啦,哩的要團體帶,自己冇得去... 比培正, st.cat 唔係好得多!!

以家佢對的團體活動一的興趣都冇,個人好靜,不喜觀交朋友!影響阻佢成長!

[ 本文章最後由 csbaik 於 07-11-20 14:10 編輯 ]
:-D :-?

I think no need to have the visitation at police station, fire station and coca cola factory at this very young age. Teachers have to hold too much responsibilities to tour the kindergarten students out. There will be this kind of outdoor activities and site visitation held in primary schools.
Moreover, a child's personalities are not built on the kindergarten alone.
Anyway, I do not like activity approach kindergartens too much. I am a very traditional kind of person. haha. I like well-established and efficient kindergartens. I like KV very much because I understand their school instructions and I love reading their school notices. Excellent English written correspondences.

原文章由 csbaik 於 07-11-20 14:02 硐表

我唔係想像出來! 我個女在KV 畢業的.  佢在KV時, 冇户外話動, 如觀POLICE STATION, FIRE STATION,可口可樂廠 ..., 你知啦,哩的要團體帶,自己冇得去... 比培正, st.cat 唔係好得多!!

以家佢對的團體活動一的興趣都冇,個人好 ...

我知, 我知. 我咪係話因為妳個女讀過, 所以都向妳了解多d詳情羅.
原文章由 csbaik 於 07-11-20 14:02 硐表

Sorry, 無心冒犯, 個人意見是:  小朋友 對團體活動一的興趣都冇,個人好靜,不喜觀交朋友!...等應該同學校少參觀沒有太直接關係??? 我以前從事的學校, 絕對有數之不盡以上你說的活動, 我親身所見是, 小朋友天生有不同性格, 有d學生真是不喜歡的, 見到將通告即say no. 反之是我們push佢參加呢! 我覺得只可以說學生少了外出的機會. 唔算剝削成長掛! 這樣對學校seems not fair!

無尼d活動無問題, 我反而驚佢地出得多睇唔實咁多小朋友. 我只係唔想佢多功課或被先生管得太嚴太死板. KV會唔會過於嚴肅?

我是kv家長, 我仔現讀k3.
kv功課多是真的:
(k3)每天中文抄寫二版, 一版詞語,(昨天教"捕鼠", 之前是"耕種", "飛蟲", 身體";  一版句子e.g: 農夫忙耕種。
還要畫所學詞語的圖。

每天英文抄寫二版, 一版詞語,(昨天教"slow") 一版句子: walk slowly please.

每週默中文一次,英文一次, metal test (心算)2次。

辛不辛苦?我覺得仔仔不覺辛苦, 他已習慣了這樣的時間表,是每天他的"工作" k1起就自動自覺做功課。我覺得小朋友白紙一張,從小循序漸進地給他功課(k1,k2功課不多,回家只略檢查就ok),他們不會覺辛苦, 只是我們家長,一看見"飛蟲""等筆劃多的字,少不免"嘩"一声"洗吾洗禁深呀!",但我可以告訴你, 那只是我們一廂情願的想法:我仔一點不覺得, 只是一個新詞語吧。

默書方面k2我從未幫他温習過,k3因他所學字句已太多,有時會忘了很久前教所, 所以要幫他覆習下。但基本上kv小朋友, 教完的字因經抄寫, 已經差不多一定識默...

sorry, 有事走開一會, 再談

原文章由 MandyChau 於 07-11-21 08:04 硐表

無尼d活動無問題, 我反而驚佢地出得多睇唔實咁多小朋友. 我只係唔想佢多功課或被先生管得太嚴太死板. KV會唔會過於嚴肅?

how about the teacher? are they nice to the kinds?

yes, i would also want to know, since a friend of mine whose son is now studying in KV, said the teachers there aren't very nice.....
原文章由 yutung 於 07-11-21 12:44 硐表
how about the teacher? are they nice to the kinds?