用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓思係咪好好架,見咁多媽咪都選佢
go

啓思係咪好好架,見咁多媽咪都選佢 [複製鏈接]

你地點解會選佢嘅?因為我都揾緊幼兒園,有媽咪話康傑都好,比d意見吖,Thanks!
   0    0    0    0

greengreen:

其實以我所知間學校都有d媽咪話好,有d媽咪話唔好,而且係九龍塘有兩間啟思,所以都好容易令人混淆既。

其實如果講一間幼稚園好唔好都好主觀,可能有d媽咪係當中遇到d唔開心既事,都會令佢地對學校印象唔好,不過如果你問我而家我女女讀梗既啟思(律倫街),我就覺得真係唔錯,老師有責任心,連我係open day時,我女女唔聽話都幫我處理,而且佢地teacher知道後都搵我女女唱歌氹佢,我覺得個日佢地咁忙都幫我處理,真係好好。
當然可能佢地都有不足既地方,例如:我唔鍾意佢地既書,指k1-k3既中文書,真係...........,N1個套除外,因為係硬書皮,所以我個女睇得容易D,冇咁快欄,英文書唔錯,但係呢d我可以個人補足俾小朋友,因為我女女第一日放學後,就唱歌俾我聽,又成日講「叻叻」(我唔會講「叻叻」讚佢,講good girl個d,)之後就成日提老師、teacher咁,所以我都相信老師會讚小朋友。同埋出年我可以用學劵,剩D錢再俾女女讀下興趣班。

所以我諗妳自己親自去睇下,同D老師去傾下,可能你會覺得好或唔好,最緊要係自己感覺就得喇!係咪!
(唔知幫唔幫到妳呢!)

請問啟思N1要幾$呢??

我見迦南半日係8-12,3-6,啟思係咪都差唔多呢種時間呢??
(不好意思,好多嘢問)

hi,
青衣啟思都收左我個女讀下年n1上午班, 不過我冇諗住比佢去讀喇.
因為佢地太活動教學喇. 我怕亞女上到小1跟唔上, 因為個教學方式已經唔同哂, 除非諗住比佢去啟思直屬小學啟基, 咁就冇問題, 因為呢間小學都係冇功課做, free到爆.......
我同亞女報左卓思, 4號我去左open day, 個校舍都ok. 你可以去睇睇先再考慮

原文章由 映霖 於 07-11-18 23:38 硐表
我同你都煩緊同一樣的問題,青衣的啓思收我個女女讀明天的n1,但我都未決定去唔去報,因為覺得啓思的課程太淺,我怕上小一時女女會唔適應,同埋啓思的n1好似無英文堂,好似比其他小朋友學小d嘢咁,聴聞康傑都唔錯,但校舍環 ...

讚同!!!
不過佢地d校舍的確好大好靚既~~~:tongue:

原文章由 TanYu 於 07-11-20 12:51 硐表
hi,
青衣啟思都收左我個女讀下年n1上午班, 不過我冇諗住比佢去讀喇.
因為佢地太活動教學喇. 我怕亞女上到小1跟唔上, 因為個教學方式已經唔同哂, 除非諗住比佢去啟思直屬小學啟基, 咁就冇問題, 因為呢間小學都係冇功 ...

我個女女讀緊青衣上午n1,我覺得個主任唔錯!

hi sleepy bb,

想問下啟思k1-k3的書係咪吾係咁正?why?因我正考慮這所幼稚園, 律倫街的校舍係點? open day我無去.....so bad.
原文章由 sleepyBB 於 07-11-18 12:27 硐表
greengreen:

其實以我所知間學校都有d媽咪話好,有d媽咪話唔好,而且係九龍塘有兩間啟思,所以都好容易令人混淆既。

其實如果講一間幼稚園好唔好都好主觀,可能有d媽咪係當中遇到d唔開心既事,都會令佢地對學校印象唔好,不 ...
[

原文章由 Win0501 於 07-11-20 16:48 硐表
hi sleepy bb,

想問下啟思k1-k3的書係咪吾係咁正?why?因我正考慮這所幼稚園, 律倫街的校舍係點? open day我無去.....so bad.

Win0501,

其實都有比較過現時幾間出版社既課本,其他個d圖畫會好靚,都好多元化,而啟思d公仔,就好似係好耐之前既階段,但係我知道就算更好既書本,冇好既老師教都係死,而且自己都可以用其他教材補足,呢方面唔係問題,仲有以我所知有D較出名既學校都有用佢課本,只係我真係唔鍾意D公仔,而英文書就唔知點解又好精美。

另外,律倫街校舍好新,每個CLASSROOM有投射器,有洗手盆,廁所用自動感應洗手,可以方便N1小朋友未識開水喉。加上佢地而家N1都有英文上,好似約10分鐘到,係老師同我講,而且我女女返到屋企不停唱ABC SONG,同叫MISS SUE,另外,老師話會著重學習語文,所以唔會教佢口語化既歌,所以佢而家返學好開心,茶點都OK,有吞拿魚包、蛋糕等,遲D食粉類,另外,我都好鍾意D嬸嬸、警衛,好NICE同盡責,唔會亂開門,我試過去交費用,佢會沿路帶我去,睇下我係咪學校家長,放學仲會慢慢放,怕小朋友走失。

不過以上都係我既感覺,都係你去睇下會好好多。

[ 本文章最後由 sleepyBB 於 07-11-21 01:06 編輯 ]

agree.
我個同學而家都係做緊小學老師, 同你個朋友講法都係一樣.
如果小學諗住比小朋友去國際學校 or 去外國, 啟思係good 既

原文章由 RiceBear 於 07-11-20 16:02 硐表
我朋友係小學老師, 我問過佢意見, 佢認為如果你將來打算俾小朋友去外國讀書, 啟思係一個幾好既基礎, 因佢同外國既教學法理念相同. 但你根本想小朋友一直在hk讀上去, 升小學後小朋友可能要花多d時間去適應做功課之類 ...

AGREE

原文章由 sleepyBB 於 07-11-21 01:03 硐表

Win0501,

其實都有比較過現時幾間出版社既課本,其他個d圖畫會好靚,都好多元化,而啟思d公仔,就好似係好耐之前既階段,但係我知道就算更好既書本,冇好既老師教都係死,而且自己都可以用其他教材補足,呢方面唔係問題,仲有以我所 ...
‹ 上一主題|下一主題