用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心係弱視!!請家長給些意見! 急!
go

[視障] 好擔心係弱視!!請家長給些意見! 急!

女女(下個月4歲)最近1個月右眼經常內斜視(豆雞),
今日第一次到政府健康院檢查,
初部結果:女女右眼遠視750度,左眼350度,
醫生話女女平時應該倚賴左眼睇嘢,要進一步檢查是否有弱視?
現已排期政府眼科11月尾,另已再約盲人協會下星期檢查,
希望聽取其它醫生意見!
現本人十分擔心女女,請問有冇類似情況/經驗之家長傾吓?
謝謝!

請問有冇類似情況/經驗之家長傾吓?

原文章由 YAPPLE 於 07-11-16 23:21 硐表
現已排期政府眼科11月尾,另已再約盲 ...

其實2隻眼相差成400度都好大機會係弱視,我個仔相差125度都有弱視,其實都唔好太擔心,初初我都好好擔心架,不過依家接受左好好多,你上多d關於講弱視o既綱睇下o丫,明白左同睇下d個案會好d架,我睇左其中一個case係有個小朋友,一隻眼成千度,一隻唔記得幾多,總之2隻眼就差成幾百度,經過一年o既遮眼同帶眼鏡,已經將2眼度數追回,其實我地已好彩,因為小朋友咁細發現有問題,通常8歲前發現都有得補救架,依家講緊我地小朋友係3~4歲,所以醫得返機會好大,大家努力呀

原文章由 YAPPLE 於 07-11-16 23:21 發表
現已排期政府眼科11月尾,另已再約盲 ...

Yapple,

請問怎樣發現女女的眼有問題, 是突然的嗎? 因我自己本身是大近視, 好怕小朋友跟我一樣.

Thanks for your info. in advance.

我只是路過,因我自己一隻眼3百幾度近視,一隻眼正常,呢d叫作不等視,因我十多歲才發現,加上一隻眼是正常,所以已沒有方法處理,正常的眼已取代近視眼(即是我主要靠一隻眼看東西),縱使近視眼視力正常.眼科說這是先天性的.
我認識的朋友也有兩眼近視相差幾百度,但情況比我好,因為反而比較不容易像我,好的眼取代差的眼的情況.
你女兒還是4歲,可以幫助的機會應該很大.
我近視的那隻眼已出現早期的退化現象.因為不太使用的原故.但正常的眼很健康,因為常用.
我有去理大護眼check眼,那裡做得不錯.
希望給你多一點資料.
也祝你女兒一切安好,找到最好的方法幫助.