用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs聖三一
樓主: AAma
go

培道vs聖三一 [複製鏈接]

小兒在培道插班小2,雖然只番左2個零月,都感受到老師既愛心同照顧. 首先我諗作為家長你想小朋友喺間谷既學校,定係無咁大壓力既學校就讀,培道屬於後者,每日大約4至6樣功課,1小時可以完成,另外中英默係輪流一星期一次,有足夠時間溫習.另因為小兒係插班,之前間小學唔係普通話教學,老師安排了一個成績好既同學坐小兒隔離,協助佢適應,而家小兒在家讀故事書,都寧願用普通話朗讀,另外學校又設有課後托管,對於我地呢D在職媽媽,幫助好大,現在小兒大部份都係在校完成晒功課至回家.
其實英中派位超過50%已算不錯,另外興建中既培道中學都唔錯,可以去佢地學校既網址看看.

小兒之前就讀間小學功課量多又谷,都係入英中率5X%.

[ 本文章最後由 fitceo 於 07-11-16 19:15 編輯 ]
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

iwff,fitceo,

我在培道open day時都覺得d老師好nice, 但聖三一的open day要在出年5月先有, 所以一時難作出比較, 相對亦可能有一些先入為主的感覺, 多多少少對培道印象較深.

請問課後托管班多唔多同學參加呢? 若有功課上的問題,是不是由老師指導?

原文章由 fitceo 於 07-11-16 18:50 硐表
小兒在培道插班小2,雖然只番左2個零月,都感受到老師既愛心同照顧. 首先我諗作為家長你想小朋友喺間谷既學校,定係無咁大壓力既學校就讀,培道屬於後者,每日大約4至6樣功課,1小時可以完成,另外中英默係輪流一星期一次,有足夠時間溫習 ...

雖然聖三一的OPEN DAY 在明年, 但在11月10-11日聖三一攪左個嘉年華會,其實都已算是 OPEN DAY 的一次, 但當然唔及明年過個啦﹗在嘉年華會上亦可看到聖三一的一面,從而,可以對它有些印象。請問聖三一今年收幾多人呢?

原文章由 AAma 於 07-11-19 14:48 硐表

我在培道open day時都覺得d老師好nice, 但聖三一的open day要在出年5月先有, 所以一時難作出比較, 相對亦可能有一些先入為主的感覺, 多多少少對培道印象較深.

請問課後托管班多唔多同學參加呢? 若有 ...

Uran,

你覺得聖三一點呢?
聖三一&培道p1都係開3班75人.

原文章由 Uran 於 07-11-19 15:17 硐表
雖然聖三一的OPEN DAY 在明年, 但在11月10-11日聖三一攪左個嘉年華會,其實都已算是 OPEN DAY 的一次, 但當然唔及明年過個啦﹗在嘉年華會上亦可看到聖三一的一面,從而,可以對它有些印象。請問聖三一今年收幾多人呢?

...

AAma,

但我在聖三一個網見到小一至小六只有兩班。係唔係今年多左一班呢?另請問每班有幾多人呢?我因為聖三一堂小班及英文教學而選它的,如真的自行唔好, 我會讀這校。您呢?

原文章由 AAma 於 07-11-19 15:29 硐表
Uran,

你覺得聖三一點呢?
聖三一&培道p1都係開3班75人.

Uran,

在星島08/09小一天書睇架.
兩間都係小班教學, 聖三一剛轉英小, 唔知程度會改變幾多呢?
暫時身邊d朋友比較支持讀培道, 所以我還在考慮中.
你自行選邊間? 我就選農圃道官小, 開始倒數啦. 不過如果自行唔得, 我地重有大抽獎嘛.

]原文章由 Uran 於 07-11-19 15:36 硐表
AAma,

但我在聖三一個網見到小一至小六只有兩班。係唔係今年多左一班呢?另請問每班有幾多人呢?我因為聖三一堂小班及英文教學而選它的,如真的自行唔好, 我會讀這校。您呢?

... [/quote]

pls check pm!

原文章由 AAma 於 07-11-19 15:52 硐表
Uran,

在星島08/09小一天書睇架.
兩間都係小班教學, 聖三一剛轉英小, 唔知程度會改變幾多呢?
暫時身邊d朋友比較支持讀培道, 所以我還在考慮中.
你自行選邊間? 我就選農圃道官小, 開始倒數啦. 不過如果自行唔得, 我 ...

原文章由 AAma 於 07-11-19 14:48 硐表

請問課後托管班多唔多同學參加呢? 若有 ...

聽仔仔講課後托管班班人數唔同,佢嗰班計埋佢有4個小朋友托管,有老師睇住,但不會指導功課,有高年級姐姐哥哥可以問. 另外培道中學係女校,不過我唔係因為佢有中學而選擇培道,係因為有托管同埋小班,普通話教中文而選擇佢.我仔仔係試過去補習班同上門補習,佢都係唔肯主動完成功課的.
另有topic都有講聖三一也不錯的.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

兩者中我會選聖三一,因為佢行英文教學,上次interview見佢地d書都唔錯!

其他考慮因素:如課後托管、課外活動等兩者都一樣擁有!
如果係在職家長,聖三一更好係大假期都有收費活動安排!

剛從星島日報見到培道小學請校長需於2008年9月1日入職!
讀緊既家長知道詳情嗎?

我今日係明報招聘版都見到, 香港培道小學招聘校長, 2008年9月1日入職, 是否現任校長合約到期了。

iwff

原文章由 LEON 於 07-11-20 16:16 硐表
剛從星島日報見到培道小學請校長需於2008年9月1日入職!
讀緊既家長知道詳情嗎?

其實現任校長做了多久? 是不是退休呢?
因為現在學校比較輕鬆學習, 轉校長可能改變學習方向?

原文章由 iwff 於 07-11-20 16:21 硐表
我今日係明報招聘版都見到, 香港培道小學招聘校長, 2008年9月1日入職, 是否現任校長合約到期了。

iwff
‹ 上一主題|下一主題