用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我個女勁唔專心呀,點算呀
go

我個女勁唔專心呀,點算呀 [複製鏈接]

佢e+先k.3~~都搞成咁,日日做功課都起到發夢,玩鉛筆,玩擦膠~~結果3個鐘頭都做唔好功課~~之前都有,但話2句都肯改~~但近lee兩個月次數超密,今個week仲衰,星期一到今日都係咁,又打,又話又計分獎勵又恐嚇佢唔駛佢番學~~都唔得!!!!激死我啦~~k.3咋,小學都唔知點算??!!
有冇人救下我???
   0    0    0    0

我個女都係咁, 同你一樣, 我都用晒你講果d辦法,時得時唔得, 好似打消耗戰咁,遲早比佢激死.   唔知有無d教專注的課程呢?

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-11-7 18:00 硐表
佢e+先k.3~~都搞成咁,日日做功課都起到發夢,玩鉛筆,玩擦膠~~結果3個鐘頭都做唔好功課~~之前都有,但話2句都肯改~~但近lee兩個月次數超密,今個week仲衰,星期一到今日都係咁,又打,又話又計分獎勵又恐嚇佢唔駛佢番學~~都 ...

回覆 #1 婥蔚媽咪 的文章

My daughter too.
She is k2.
Pls tell me also if you find any good
method. Thx

佢有冇d咩兒童節目或dvd, vcd 係鐘意嫁, 你同佢講幾點前做完可比佢睇, 但做唔完就冇, 可能佢會因為套片而做得很快的. 我仔仔宜家K2 我係用呢個方法嫁.

回覆 #4 joetsang 的文章

I try this before but not work.

原文章由 joetsang 於 07-11-9 15:17 硐表
佢有冇d咩兒童節目或dvd, vcd 係鐘意嫁, 你同佢講幾點前做完可比佢睇, 但做唔完就冇, 可能佢會因為套片而做得很快的. 我仔仔宜家K2 我係用呢個方法嫁.

試過了,唔得~~唉...

Hi,

If try many ways till not work. Let it be no homework bring go to school. (one time only) Let she has punshment by her teacher. No need to flighting with her. Child usually afraid with their teacher.

婥蔚媽咪
我同你真係同命相連呀 我個仔同你個女一模一樣 倒模都冇咁似呀 一樣讀緊k3 今日咋ma~d功課做左成日都未做晒 同佢講左好多野 都係冇用 我直頭覺得佢根本就冇聽我講 有時哄吓佢 叫佢做晒功課買d野獎勵吓佢咁 即刻就分晒心la~~長篇大論咁又話要買呢樣又果樣 聽到我都嬲嬲地呀 唉 眼見我朋友的女兒 兒子都好聽話的 返到屋企第一時間會自己做功課 亞媽叫佢休息吓佢都唔肯既 一定要做晒為止 仲會自己拎d書出離自己溫習 真係好懷疑是否我唔識教仔 攪到佢咁 好心痛呀 每星期學校默書 每次都打晒交叉咁返離 都唔知好嬲定好笑 而且又有個細女今年2歲 每次同亞哥溫書 個女都會走埋離 根據就溫唔到 我個仔仲成日借妹妹過橋走左佢 罵佢果時就識話幫亞妹整乜整乜  可能屋企多左個小朋友 熱鬧左 令到佢成日分心  
同埋我朋友同我講 雖然係佢唔專心在先 但係唔多唔少都會同間學校有d關係嫁 亞仔k1k2都ok既 k1果時仲識自己做晒功課比我睇既 同埋我覺得可能係我呢間學校程度深 功課量多 攪到佢有左抗拒  所以亞囡我唔會比佢讀番亞哥呢間 而且我真係覺得麻麻地  我覺得最重係小朋友讀得開心 唔開心既話 選程度再深 再好 再名既學校都係冇用
以上只係我既個人意見同心聲啦
講左咁多費話 個心真係舒服左好多^^

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-11-7 18:00 硐表
佢e+先k.3~~都搞成咁,日日做功課都起到發夢,玩鉛筆,玩擦膠~~結果3個鐘頭都做唔好功課~~之前都有,但話2句都肯改~~但近lee兩個月次數超密,今個week仲衰,星期一到今日都係咁,又打,又話又計分獎勵又恐嚇佢唔駛佢番學~~都 ...

原文章由 codyha 於 07-11-17 00:41 發表
婥蔚媽咪
我同你真係同命相連呀 我個仔同你個女一模一樣 倒模都冇咁似呀 一樣讀緊k3 今日咋ma~d功課做左成日都未做晒 同佢講左好多野 都係冇用 我直頭覺得佢根本就冇聽我講 有時哄吓佢 叫佢做晒功課買d野獎勵吓佢咁  ...

唔好灰心啦
教細路係咁GALA
上黎呻下發洩下啦!

呢排呢我俾左個計分制俾佢
每日計分,累積分數,愈多獎品愈豐富,
而且每日佢限時做晒功課,就可以揀半個中頭同我地玩
或者睇半個中頭PLAYHOUSE DISNEY CHANNEL
咁E+都有明顯既改善,一個星期3~4日都做到既

你可以改良小小去"對付"你個仔啦!!
我地個表有:
睡眠,飲食,衛生,執拾,學習,合作,快速,禮貌,溫柔,情緒,誠實。
分數就2 至 - 2分

記住,計分時,要佢同你一齊,咁佢投入D,事半功倍!!!

唉... 我都係一樣, 我個係大女, 都係k3, 叫佢做少少野.. 就好似要死一樣, 多多理由, 又唔習中, 如你所講, 我有個細仔, 又係2歲, 個細仔又成日攪個家姐, 我好煩... 真係湊到好唔開心, 根本唔知點同個大女傾.... 都唔知我講既野, 佢有無入耳....

我真係越來越覺得自己唔識教....

原文章由 codyha 於 07-11-17 00:41 發表
婥蔚媽咪
我同你真係同命相連呀 我個仔同你個女一模一樣 倒模都冇咁似呀 一樣讀緊k3 今日咋ma~d功課做左成日都未做晒 同佢講左好多野 都係冇用 我直頭覺得佢根本就冇聽我講 有時哄吓佢 叫佢做晒功課買d野獎勵吓佢咁  ...

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-11-28 21:35 發表

唔好灰心啦
教細路係咁GALA
上黎呻下發洩下啦!

呢排呢我俾左個計分制俾佢
每日計分,累積分數,愈多獎品愈豐富,
而且每日佢限時做晒功課,就可以揀半個中頭同我地玩
或者睇半個中頭PLAYHOUSE DISNEY CHANNEL
咁E+都有明 ...

你好叻呀! 其實只要持之以恆, 情況真係會慢慢改善架!
我個仔都係k3, 之前都有咁既情況, 之後買左個計時器, 要佢每樣功課15mins做完, 佢初初都好扭計, 話實做唔到啦...點...點...點.., 又喊又盛. 跟住我地改為每樣功課30分鐘, 呢30分鐘我地完全唔睇佢, 由得佢做下停下, 費時發火. 佢做完就讚佢, 慢慢佢愈做愈快. 現在唔使用計時器了, 因為佢15分鐘做晒3樣功課. 我諗小一佢都可以應付到了.

我估第一件事是家長要放鬆d, 不然很快小朋友便知做功課是家長的死穴, 可以用來操控家長的情緒, 或用來巧取豪奪各種物質利益.

試想想, 幼稚園的功課, 是不是不做便會死? 是不是真的不做便不會寫字, 不會閱讀, 不會數數目? 既然不是, 就無謂和小朋友搏鬥吧.

我試過的方法是用玩遊戲的方法, 或比賽的方法, 自已也找本簿來, 和小朋友一同寫, 一同畫, 一同填色... 小朋友反而有興趣把你比下去.

原文章由 星級國民 於 07-12-1 03:26 發表
我估第一件事是家長要放鬆d, 不然很快小朋友便知做功課是家長的死穴, 可以用來操控家長的情緒, 或用來巧取豪奪各種物質利益.

試想想, 幼稚園的功課, 是不是不做便會死? 是不是真的不做便不會寫字, 不會閱讀, 不會數 ...

這方法亦不錯呢~~其實為了自己的小朋友,真係花好多心機時間去教~~用下唔同既方法啦,一定有一樣岩既~~加油~~

我可以比個建意你你可以去聽一D講小朋友專注力講座好好架有興趣找我啦!
‹ 上一主題|下一主題