用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 跑馬地寶血收左我兩個bb
樓主: beautycandy
go

跑馬地寶血收左我兩個bb

我都會星期五上午去註冊,但因未知會搬去邊,所以都煩緊到時唔知會唔會冇車位

原文章由 rosewong 於 07-11-7 14:50 硐表
剛剛收到寶血幼稚園取錄上午班的信件,感到很是高興,因是第一所面試及獲取錄的幼稚園。
我會於本週五到學校辨理手續,然而由於可能將會搬屋的開係,現正有點猶疑是否應順道預留校車。 ...

醒目開學勳章

寶血都收左我個9月囡囡入上午班,好開心:loveliness: 。

蛋蛋媽,
殷殷蛋蛋可能有機會做同學仔。你會選擇邊間多d?

昨天我都收到寶血取錄信收左我囡囡, 係上午班, 好開心.....

mimi1102:

記唔記得我呀??? 你仲有無其它幼稚園的interview????

殷殷媽~

好開心呀,已入左註冊同車費~好野,殷殷都入到~做同學仔la~
寶血同真光係首選~是但一間都開心C~小學又幾鍾意,因為可以有機會幫下妹妹入埋~,你知豬年多BB啦....><

Aidan同蘋果仔都入到呀~

恭喜各位先!!!
我想明年替小B報讀跑馬地寶血K1,
想請問各位面試時考什麼呢?
因小B剛in完蘇浙n1, 但表現 , 應該冇望了.
所以要好好準備來年in K1,
請幫助......
THANKS!!!

bbmuilover,

你係唔係同我坐同一張枱果個媽咪呀 ? 恭喜你呀 !

蘇浙收左我個女讀下午班, 12月1日會in 真光, 有時間會in 埋聖大 (因為同一日)...

咁你仲有冇in 其他呀 ?

我今朝已經入左註冊費, 不過車費仲未入 ..

原文章由 bbmuilover 於 07-11-8 12:11 硐表
昨天我都收到寶血取錄信收左我囡囡, 係上午班, 好開心.....

mimi1102:

記唔記得我呀??? 你仲有無其它幼稚園的interview????

lingling,

你唔洗失望呀, 我個女今年in 蘇浙k1好差, 問咩錯咩, 我打左輸數, 佢考完果刻, 我有d失望到想喊..點知佢都收左我個女讀下午班, 而且n1要求冇咁高, 應該冇咩問題

至於寶血, interview好輕鬆簡單, 我見隔離geh 小朋友都有問簡單的問題, 而我個女, 因為剛剛响度玩緊波, 死到唔肯坐底比老師問野, 咁老師就叫佢拋波波比佢地, 然後老師就話"我地今次面試, 主要想睇小朋友手眼運用得協唔協調, 不過我睇佢都好活潑, 應該冇問題", 跟住就走得lu ..

原文章由 lingling787 於 07-11-8 12:21 硐表
恭喜各位先!!!
我想明年替小B報讀跑馬地寶血K1,
想請問各位面試時考什麼呢?
因小B剛in完蘇浙n1, 但表現 , 應該冇望了.
所以要好好準備來年in K1,
請幫助......
THANKS!!! ...

[ 本文章最後由 mimi1102 於 07-11-8 12:36 編輯 ]

哈哈, 唔係呀, 我記錯左另一對twins ..

原文章由 beautycandy 於 07-11-8 00:25 硐表
我沒有in.蘇浙,有對bb好似我對孖女嗎

醒目開學勳章

蛋蛋媽,
你好快手,入左註冊同車費。
寶血同真光係首選?!同你一樣,不過殷殷入到先算。 本來諗住讀附近算,但呢兩間如果讀到大d唔洗煩,同睇完寶血個網同d媽咪講,覺得小朋友讀得好開心,就算要坐校車都想試下。見到蘋果媽話蘋果仔讀下午班,可能學校有活動攪時,又可一齊玩。唔知Aidan係上午定下午?
係喎,唔知蛋妹出左世,恭喜恭喜!有冇相睇?係呀!豬年多BB架,今日我弟婦都入完等生,我都好緊張

原文章由 蛋蛋媽410 於 07-11-8 12:18 硐表
殷殷媽~

好開心呀,已入左註冊同車費~好野,殷殷都入到~做同學仔la~
寶血同真光係首選~是但一間都開心C~小學又幾鍾意,因為可以有機會幫下妹妹入埋~,你知豬年多BB啦....><

Aidan同蘋果仔都入到呀~ ...

我都收到信收咗我個女讀下午校, 但我地prefer上午多d, 我打過去學校問, 佢話係抽籤決定喎

mimi1102,

係呀 ? 我都恭喜你呀 !

Aiya..甘橋既...12月1日我個女都會in 真光, 聖大我已打電話book 左下午2:30pm...你呢??? 到時又有機會見你啦...hehehhehe....除左呢兩間, 仲同囡囡報左聖心, St.Paul C....

咁你蘇浙會唔會考慮呀????? 如果真光, 聖大都收, 你會點棟呀???? 如果短時間決定唔到, 到時真係比註冊費都比到窮 ..

致各位mami:

恭喜你地小朋友地被寶血取錄呀

我囡囡叫恩彤呀....Hello

bbmuilover

mimi1102,
首先恭喜你小女入到一間好的幼稚園(蘇浙和寶血),
然後是唔該晒你的回覆, 可給我作一個參考準備,
更重要是你給我的安慰, 因我的朋友的妹妹聽到小b in蘇浙的情況後, 她斬釘截鐵地說"佢個仔一定入唔到, 這樣的表現一定唔得, 蘇浙是名校來的, 老師收生是很嚴的." :tongue:  
我聽後又 , 又想 , 點解要這樣說呢?!就算真的入唔到, 來年k1再可試試, 因我自己也預唔得的, 當取經驗和親子活動(面試).
所以真的多謝你 , 我開心好多了, 都是我們有小朋友的媽媽會明白我們的感受 .
thanks!!!

原文章由 mimi1102 於 07-11-8 12:34 硐表
lingling,

你唔洗失望呀, 我個女今年in 蘇浙k1好差, 問咩錯咩, 我打左輸數, 佢考完果刻, 我有d失望到想喊..點知佢都收左我個女讀下午班, 而且n1要求冇咁高, 應該冇咩問題

至於寶血, interview好輕鬆簡單, 我見隔離 ...

殷殷媽~

Aidan係上午呀~又寶血係天主教鍾意多d,明天就去學校交註冊喇~殷殷有讀n1嗎,其實蛋蛋而家2歲讀n1回家都成日叫老師,叫幾個同學d名~好認得學校,第日轉寶血可能要d時間適應~

醒目開學勳章

lingling787,
聽讀緊n1的講,如想繼續k1,要再考多次,同其他未讀緊的小朋友一樣,所以你唔洗唔開心喎。

原文章由 lingling787 於 07-11-8 14:19 硐表
mimi1102,
更重要是你給我的安慰, 因我的朋友的妹妹聽到小b in蘇浙的情況後, 她斬釘截鐵地說"佢個仔一定入唔到, 這樣 ...

我今朝交左寶血註冊費, 蘇浙就12月先要交, 如果好彩真光都收佢, 我諗我都會照交留位費, 到到時旦一間要交學費先再決定 ..

其實聖大我對佢的認識唔係好深, 我係排最後的, 我係13:45 in 呀, st. paul 就聽講唔收細b ..

仲有, 你個女好靚, 你有冇幫佢做web or blog 呀 ? 如果有, 請你pm 比我呀, 謝謝 !

原文章由 bbmuilover 於 07-11-8 13:39 硐表
mimi1102,

係呀 ? 我都恭喜你呀 !

Aiya..甘橋既...12月1日我個女都會in 真光, 聖大我已打電話book 左下午2:30pm...你呢??? 到時又有機會見你啦...hehehhehe....除左呢兩間, 仲同囡囡報左聖心, St.Pau ...

原文章由 蛋蛋媽410 於 07-11-8 14:20 硐表
殷殷媽~

Aidan係上午呀~又寶血係天主教鍾意多d,明天就去學校交註冊喇~殷殷有讀n1嗎,其實蛋蛋而家2歲讀n1回家都成日叫老師,叫幾個同學d名~好認得學校,第日轉寶血可能要d時間適應~ ...

蛋媽

蛋蛋要過海讀會唔會好遠?你諗住搬過來?

我都好明白你感受架, 我上年都有同阿仔考蘇浙,結果佢果日表現真係吾係咁好, 都預左吾得, 咁結果真係吾得啦, 最後緊係點都有少少吾開心架, 咁其實想返轉頭, 佢而家返緊間幼兒園亦都很開心, 一起身就話要換校服返學, 連病都話要返呢

其實仲有一樣野對蘇浙好失望,如果吾收我個囝的話都會有書面通知囉, 佢地竟然係冇, 仲要係我自已親自打電話問佢地有否被取錄:evil: , 真好笑, 我當時都有即時問佢會否有信正式通知, 佢答話"冇"

原文章由 lingling787 於 07-11-8 14:19 硐表
mimi1102,
更重要是你給我的安慰, 因我的朋友的妹妹聽到小b in蘇浙的情況後, 她斬釘截鐵地說"佢個仔一定入唔到, 這樣 ...

Thank you for all your support!!! 我開心多了, 不會給她的說話而激氣呢!!!!

原文章由 Hei3705 於 07-11-8 14:50 硐表
我都好明白你感受架, 我上年都有同阿仔考蘇浙,結果佢果日表現真係吾係咁好, 都預左吾得, 咁結果真係吾得啦, 最後緊係點都有少少吾開心架, 咁其實想返轉頭, 佢而家返緊間幼兒園亦都很開心, 一起身就話要換校服返學, 連 ...

原文章由 annamjyeung 於 07-11-8 14:48 硐表

蛋媽

蛋蛋要過海讀會唔會好遠?你諗住搬過來?

唔得未搬黎蛋蛋公住~5分鐘到校~