用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江維多利亞學校 New VSA Campus
go

New VSA Campus [複製鏈接]

Any parents been to the new campus tour on Saturday? what do you think? I think it is really well done, so spacious and with so many facilites, my son was most excited about his "own locker"!
   1    0    0    0

你仔仔幾年級呀? 我個三年級. 我尋日先問佢,點解將所有嘢帶番屋企. 佢話個locker係放書包,唔係留d書係學校過夜喎.
我對個室內泳池好有期望. 如果第日佢可以係學校d課外活動習泳,咁我就唔駛佢用d星期六出去學.

原文章由 雅花 於 07-11-9 16:31 硐表
你仔仔幾年級呀? 我個三年級. 我尋日先問佢,點解將所有嘢帶番屋企. 佢話個locker係放書包,唔係留d書係學校過夜喎.
我對個室內泳池好有期望. 如果第日佢可以係學校d課外活動習泳,咁我就唔駛佢用d星期六出去學. ...

雅花,

我個仔都係三年級, 佢很喜歡新校舍, 多了很多地方活動. 佢有放d書係locker woh.

我都好期待個室內泳池呢~~ 重有個auditorium

你仔仔多功課嗎? 我仔果班既功課量同小一果時差唔多, 每日1-2樣, 有時冇功課添. 對三年級黎講, 真係較少呢, 所以我仔都比較懶散, 佢又唔肯做額外既練習, 寫幾個字又話手痛

開放日我問過體育老師, 如無記錯佢話現時只有小五以上PE先有游水, 佢話因為一班總有八九個學生落水呱呱叫, 所以要慢慢來, 遲D先會比底年班有游水課.....唔知要等到幾時囉......

我對個室內泳池好有期望. 如果第日佢可以係學校d課外活動習泳,咁我就唔駛佢用d星期六出去學. ...

回覆 #2 hoboy 的文章

hoboy,
咁我地都係同級家長喎.  
雅花仔都唔算少功課. 佢有參加學校的課外活動,校車到站都差不多5:30後.所以佢每天的開工時間都要晚上7:00左右,做埋每日一篇,練埋琴,最快都要成10:00.
但好老實講,唔係功課太多,係雅花仔唔坐定定做啫.
個新校舍真係好鬼正.你話佢比大學生用都得.相信對d小學生黎講,真係好有campus feel.

回覆 #2 neo媽 的文章

neo 媽,
參觀校舍時,我聽到有家長講笑,問有無得比地試水,因為既係室內暖水池,又有靚景,好吸引喎.

你仔仔每晚要做幾耐功課? 一小時得未?

Hello 雅花, hoboy & neoma,
Nice to meet you all here. I posted some response to this thread yesterday but don't know why it's gone. Anyway, my boy is in P2, he only brings back books that are needed for homework, so I presume he does use his locker to keep his other books. Nad yes, the swimming pool is really amazing, hope it can be used for swimming class soon.

Hi Tatama123,
1 hour is more than enough, actually a lot of times my son would have finished some of his homework in school. I am satisfied with thier 課程. the school focuses a lot on 常識, or what they call POI (Project of Inquiry), part of the IB curriculum. I am not sure whether 普通話老師是否native, but her pronounciation sounds very native to me. 英文老師是西人, and I think the school only employ native English speakers with good qualifications.
Hope the above helps, and other parents please correct me if I got it wrong!

原文章由 Tatama123 於 07-11-12 16:36 硐表

你仔仔每晚要做幾耐功課? 一小時得未? 你覺得課程深唔深? 有冇常識? Eng or chi ?普通話老師是否native, 英文老師是否西人?

雅花,
我地可能見過面bor
你仔仔日日都有課外活動? 我仔就只參加左星期三的課外活動, 時間會見用d, 因為佢好早訓 9:30前就會上床呢!

唔知係咪維記出品都係坐唔定架呢? 我兩位公子都係做功課周身郁

我仔那班普通話老師應該唔係native, 雖則我國語麻麻, 但我都聽得出佢唔係, 似香港人講國語, 無乜高底音, 反而幼稚園時國語老師就肯定係北方人, 發音卷脷到我聽到頭都痕

原文章由 Baoma 於 07-11-12 20:54 硐表
Hi Tatama123,
1 hour is more than enough, actually a lot of times my son would have finished some of his homework in school. I am satisfied with thier 課程. the school focuses a lot on 常識, or what t ...

我都好想學校快d比底年班可以用游池, 不過我估P1-P2會難D, 學校邊有咁多人手幫忙咁多小朋友換衫, 一個二個無人睇住換衫, 分分鐘底褲都唔見埋, 又或你著咗我件衫我著錯你條褲

原文章由 Baoma 於 07-11-12 20:47 硐表
Hello 雅花, hoboy & neoma,
Nice to meet you all here. I posted some response to this thread yesterday but don't know why it's gone. Anyway, my boy is in P2, he only brings back books that are needed f ...

Hoboy,
我估大家見到面都應該會有d印象.話晒我地d小朋友都係同級.
你係大仔定細仔讀三年級呀?
佢今次返咁多日ASA都係因為佢爸爸安排得唔好.報名時,我唔係香港,佢地兩仔爺就亂黎.
而家唯有比佢呢一季返埋佢,二月我就同佢減剩兩至三樣就算.唉.

數學是中文老師教或native speaker 教?

原文章由 neo媽 於 07-11-13 08:19 硐表
我都好想學校快d比底年班可以用游池, 不過我估P1-P2會難D, 學校邊有咁多人手幫忙咁多小朋友換衫, 一個二個無人睇住換衫, 分分鐘底褲都唔見埋, 又或你著咗我件衫我著錯你條褲

咁又係

我唸ASA 遲d會有游水班, 如果唔係個泳會請左個救生員咪蝕死佢  

[ 本文章最後由 hoboy 於 07-11-13 21:03 編輯 ]

原文章由 雅花 於 07-11-13 10:17 硐表
Hoboy,
我估大家見到面都應該會有d印象.話晒我地d小朋友都係同級.
你係大仔定細仔讀三年級呀?
佢今次返咁多日ASA都係因為佢爸爸安排得唔好.報名時,我唔係香港,佢地兩仔爺就亂黎.
而家唯有比佢呢一季返埋 ...

我大仔讀三年級, 細仔下年一年級. 哥哥很期待弟弟同佢一齊返學呢!

d 男人真係靠唔住, 唯有辛苦多2個月啦 你仔參加左甚麼ASA? 教得好嗎?

原文章由 Tatama123 於 07-11-13 13:56 硐表
各位家長,
請問數學是中文老師教或native speaker 教? 功課唔多同本地小學比對是否淺一些? 你們認為學費咁貴是否物有所直!

數學是用英文教. 但因為雙班主任制, 中文老師和英文老師都會在課室用英文教. 書本是用本地小學的課本, 跟本地課程.

我就覺得學費咁貴是物有所值. 佢地學的skill 係一般學校學唔到的呢! 佢地真係做到求學不是求分數 但如果你要好實在咁知道小朋友學到甚麼, 要比較本地小學現在學甚麼, 咁你可能會覺得有點迷惘呢!

Could anyone share how do the students remember the times table then?  In English or in Chinese?

‹ 上一主題|下一主題