用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇小朋友弱視o既媽咪分享下
樓主: 子峰mama
go

[視障] 有冇小朋友弱視o既媽咪分享下 [複製鏈接]

我今日先知bk有呢個"視障寶寶"section

大女啱啱5歲,4歲半時驗到2隻眼都250散光加弱視,帶左一個月眼鏡第二個月開始遮眼,遮左2個月由0.5去到0.7,但點知之後呢幾個月(到依家即係遮左半年)就無再進步停左係度... 好擔心

e生叫堅持遮眼直至追到1.0, 仲叫練多d眼, 如畫畫同串珠, 但呢2樣我個女都唔肯日日做,請問仲有咩可以用黎練眼呢?我去介紹個facebook度睇d外國人話玩video/pc game 可以,乜得咩?又話打得機多對隻眼唔好既?

雖然呢半年黎個女都好乖,只係試過幾次提過唔想遮眼,但都係輕輕講下無好認真要求,佢亦講過2次有小朋友笑佢,佢係有d唔開心但都無放棄過!但我都唔想佢辛苦(我形住係, 但e生又話唔會),好希望可以快d唔使遮眼

子峰mama and vicky99,
你地可否話我知小朋友在那裡做治療的? 有沒有電話號碼或網址可以比我呀?
謝謝!

原帖由 vicky99 於 08-6-13 14:59 發表
我 個 女今年10 years la., 佢 6 years 個 陣骰發現 弱視 , 仲 有 左眼200 , 右眼 500 遠視,
經過 二年的治療, ( poly), 現在弱視已經好了, but 遠視 依然有. 就好似d 人近視要 wearing eyeglasses 咁 囉 !
希望佢大 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

原帖由 chingbb 於 09-10-15 16:48 發表
子峰mama and vicky99,
你地可否話我知小朋友在那裡做治療的? 有沒有電話號碼或網址可以比我呀?
謝謝!mouth:" />mouth:" /> mouth:" />mouth:" />

http://www.polyvision.com.hk/
建議去灣仔果間,大好多同好多玩具岩小朋友d,我仔去到唔願走架:loveliness:

子峰mama,
你仔仔用了幾多時間去改善? 是否每星期都要上一次? 我現在想緊去不去好? 你覺他們的訓練OK?

原帖由 子峰mama 於 09-10-24 16:50 發表

http://www.polyvision.com.hk/
建議去灣仔果間,大好多同好多玩具岩小朋友d,我仔去到唔願走架:loveliness:
Don't worry!Be happy![/color purple]

原帖由 chingbb 於 09-10-27 16:06 發表
子峰mama,
你仔仔用了幾多時間去改善? 是否每星期都要上一次? 我現在想緊去不去好? 你覺他們的訓練OK?

弱視用左一年時間改善,但其實之後都會可能復發,所以要跟進,每半年去一次,冇話訓練o唔ok,佢咁吩咐我咁做,其實都係遮眼訓練,只要你肯去做,一定可醫(8歲前),點解你唔想去?

Hello!子峰媽媽,
唔係唔想去! 只是想$2000 一個月(每堂要$500); 因為如果一開始了, 就不會停; 所以我驚如果真係沒有改善, 又好似洗左錢, 沒有作用都唔知點算!?
希望你可以比些意見我! 因我自己都15/16!?

原帖由 子峰mama 於 09-11-2 13:09 發表

弱視用左一年時間改善,但其實之後都會可能復發,所以要跟進,每半年去一次,冇話訓練o唔ok,佢咁吩咐我咁做,其實都係遮眼訓練,只要你肯去做,一定可醫(8歲前),點解你唔想去? ...

原帖由 chingbb 於 09-11-2 14:52 發表
Hello!子峰媽媽,
唔係唔想去! 只是想$2000 一個月(每堂要$500); 因為如果一開始了, 就不會停; 所以我驚如果真係沒有改善, 又好似洗左錢, 沒有作用都唔知點算!?
希望你可以比些意見我! 因我自己都15/1 ...

$2000一個月你係指邊度呀??唔係poly??
其實你小朋友依家進展係點?
睇返你之前講既野,佢係一隻200同一隻250散光有lazy eye,但已是2年前既事,弱視仲未好???
我仔由始至今都冇你所講既費用,只係初次去$400,因有弱視,所以初期係個零月覆一次診,每次$200,到弱視好返就每半年一次,下個月又要返去覆,唔知lazy有冇返轉頭~

係"理大"在灣仔合和中心 ~ 可能囡囡之前"遮眼"唔係遮得甘好, 而她沒有什麼進步(仲有少少加深了)! 佢都有同我講, 第一次要檢查係大約$400-500~ 因我最近有在眼科檢查過, 佢話可以取回報告已經可以; 但如果真係接受"訓練" 就$2000 (4堂); 佢都有講; 如果小朋友情況不是太差, 有機會係一個月只需回來一,或兩次(要睇小朋友的情形先) ~ 所以我先甘煩惱!!

原帖由 子峰mama 於 09-11-3 15:42 發表

$2000一個月你係指邊度呀??唔係poly??
其實你小朋友依家進展係點?
睇返你之前講既野,佢係一隻200同一隻250散光有lazy eye,但已是2年前既事,弱視仲未好???
我仔由始至今都冇你所講既費用,只係初次去$400,因有弱視,所 ...

原帖由 chingbb 於 09-11-4 09:36 發表
係"理大"在灣仔合和中心 ~ 可能囡囡之前"遮眼"唔係遮得甘好, 而她沒有什麼進步(仲有少少加深了)! 佢都有同我講, 第一次要檢查係大約$400-500~ 因我最近有在眼科檢查過, 佢話可以取回報告已經可以; 但如果真係接受"訓 ...

咁你上過poly check幾多次?我都未試過你所講既情況,即係你女女依家情況唔理想?要做再進一步既野?不如你試下要求搵我個視光師,不過佢一般唔接新case,因為佢係經理,但即本試下,我pm佢個名比你:loveliness:

子峰mama,
真係十分謝謝你! 麻煩你pm我吧!

原帖由 子峰mama 於 09-11-4 11:25 發表

咁你上過poly check幾多次?我都未試過你所講既情況,即係你女女依家情況唔理想?要做再進一步既野?不如你試下要求搵我個視光師,不過佢一般唔接新case,因為佢係經理,但即本試下,我pm佢個名比你:loveliness: ...

囝囝仲有3個月先到3歲就發現兩眼有175度散光, 請賜教幼兒眼鏡(散光)可以係邊度配? 同埋可否糾正?
‹ 上一主題|下一主題