用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇小朋友弱視o既媽咪分享下
樓主: 子峰mama
go

[視障] 有冇小朋友弱視o既媽咪分享下

原文章由 子峰mama 於 07-11-23 12:01 硐表

尋日去左盲人輔導會再check,個結果同我之前check o既有偏差,左眼散光50度~遠視50度,右眼散光150度遠視又係50度,而且仲話未到弱視水平,暫時無需佩帶眼鏡及遮眼,但要觀察住驚遲d會有機會變弱視,咁即係點好呢?我信邊個 ...

咁你囝囝左右眼o既度數係幾多呀?視光師叫你每日同佢遮眼幾多個鐘?輪流遮2隻眼還是只遮一隻?如果我一心要考名校,我就唔會因呢個問題而放棄,當然梗係唔好遮住隻眼去面試啦,依家我都係個仔放學返黎先同佢遮眼,因為視光師話每日最少要遮6個鐘

Hi, 子鋒mama,
我仔仔檢眼近視有太大偏差,我祈禱希望是假近視,需要安排在家滴三日藥水再驗眼,之後不能晒太陽兩週,因為未清楚,我不敢講幾多度。無論深淺,我只希望知道確實的度數。

至於你仔仔驗眼,會唔會因為做咗遮眼訓練,所以淺咗呢?淺都好過深。

原文章由 子峰mama 於 07-11-23 12:01 發表

尋日去左盲人輔導會再check,個結果同我之前check o既有偏差,左眼散光50度~遠視50度,右眼散光150度遠視又係50度,而且仲話未到弱視水平,暫時無需佩帶眼鏡及遮眼,但要觀察住驚遲d會有機會變弱視,咁即係點好呢?我信邊個 ...

子峰mama,
您好。您兒子有沒有再驗眼呢?
我兒子今日再驗眼,左眼三百幾近視, 右眼六百, 有散光100, 其實兩個多月前政府眼科驗到兩眼700, 後來到盲人會驗左2百幾,
右4百幾, 我打算由淺的度數配眼鏡先,畢竟兒子還未到三歲。

原文章由 oobaby 於 07-12-17 23:48 發表

子峰mama,
您好。您兒子有沒有再驗眼呢?
我兒子今日再驗眼,左眼三百幾近視, 右眼六百, 有散光100, 其實兩個多月前政府眼科驗到兩眼700, 後來到盲人會驗左2百幾,
右4百幾, 我打算由淺的度數配眼鏡先,畢竟兒子還未到三 ...

我咪o係7/12果日再返理大驗囉,佢話唔收我錢再幫我驗多次嘛....不過結果同第一次驗o既一樣,都係一隻200一隻75度,咁其實果度d儀器咁充足我都信佢o既,最後我都配左眼鏡,唔需要遮眼,3個月後再返去驗,睇下度數有冇改變,你第一次o係邊度驗?同盲人付導會o既度數相差咁遠???不過老實講,我去過盲人付導會之後都覺得佢地o既驗眼過程比較兒嬉,設備簡陋,好似唔係幾靠得住咁,我認為你應該要再驗多次好d呀...不過你囝囝都未夠3歲,表達到唔到佢所見o既野呢?如果表達唔到,係咪應該等佢到3歲先再驗好d呢?不竟我覺得配眼鏡應該要有準確o既度數,並唔係我地認為由淺o既度數帶起先,如果眼鏡o既度數同雙眼o既度數唔一樣咁就算帶左都冇幫助家嘛....

[ 本文章最後由 子峰mama 於 07-12-19 09:17 編輯 ]

Hi 子鋒媽媽:
您好。兒子第一次驗眼是在亞皆老街眼科驗的,
可能兒子不合作,所以驗咗幾次的度數都有偏差。
視光師說第一樣要做的是配眼鏡,三個月要回去覆診。
一定唔會是假近視,兒子還未讀幼稚園,唔知上學會點呢?
老師會否label兒子呢?

原文章由 子峰mama 於 07-12-19 09:14 發表

我咪o係7/12果日再返理大驗囉,佢話唔收我錢再幫我驗多次嘛....不過結果同第一次驗o既一樣,都係一隻200一隻75度,咁其實果度d儀器咁充足我都信佢o既,最後我都配左眼鏡,唔需要遮眼,3個月後再返去驗,睇下度數有冇改變, ...

原文章由 oobaby 於 07-12-19 22:32 發表
Hi 子鋒媽媽:
您好。兒子第一次驗眼是在亞皆老街眼科驗的,
可能兒子不合作,所以驗咗幾次的度數都有偏差。
視光師說第一樣要做的是配眼鏡,三個月要回去覆診。
一定唔會是假近視,兒子還未讀幼稚園,唔知上學會點呢?
老師會 ...

咁其實視光師係憑儀器驗出佢度數定還是你囝囝有冇表達到睇d野清唔清楚?如果只是憑儀器我會等多幾個月待囝囝識表達再驗多次先下決定呢.....

我都唔知叫甚麼儀器。
在家距離5格階磚可讀到字咭的英文字,所以有都很難明白他有咁深的近視。
您兒子唔帶眼镜,看唔看到字呢?

[quote]原文章由 子峰mama 於 07-12-20 09:15 發表

咁其實視光師係憑儀器驗出佢度數定還是你囝囝有冇表達到睇d野清唔清楚?如果只是憑儀器我會等多幾個月待囝囝識表達再驗多次先下決定呢..... [/quo

原文章由 oobaby 於 07-12-21 09:01 發表
我都唔知叫甚麼儀器。
在家距離5格階磚可讀到字咭的英文字,所以有都很難明白他有咁深的近視。
您兒子唔帶眼镜,看唔看到字呢?

[quote]原文章由 子峰mama 於 07-12-20 09:15 發表 http://forum.baby-kingdom.com/images/ ...

咁你有冇試過分別輪流遮下佢左右眼再睇返d字咭睇下佢讀唔讀到?我個仔如果唔帶眼鏡,睇野都好清楚,因為佢雙眼o既度數係一深一淺,所以佢用左淺度數隻眼睇野,但如果我遮住佢淺度數隻眼,試過o係屋企比d較細o既字佢睇,佢就睇得唔係咁清楚....:cry:

雖然看到字,我都會信幾個視光師肯定仔仔有近視。
你兒子讀傳統教學或活動教學的學校,可能傳統教會嚴肅些,
不知道活動教學是否活躍,我怕兒子活動多,容易撞到雙眼,
因深近視的人,撞擊雙眼容易視網膜脫落。

原文章由 子峰mama 於 07-12-21 09:28 發表

咁你有冇試過分別輪流遮下佢左右眼再睇返d字咭睇下佢讀唔讀到?我個仔如果唔帶眼鏡,睇野都好清楚,因為佢雙眼o既度數係一深一淺,所以佢用左淺度數隻眼睇野,但如果我遮住佢淺度數隻眼,試過o係屋企比d較細o既字佢睇,佢 ...

原文章由 oobaby 於 07-12-21 22:13 發表
雖然看到字,我都會信幾個視光師肯定仔仔有近視。
你兒子讀傳統教學或活動教學的學校,可能傳統教會嚴肅些,
不知道活動教學是否活躍,我怕兒子活動多,容易撞到雙眼,
因深近視的人,撞擊雙眼容易視網膜脫落。

...

無論傳統教學又好活動教學都好,幼稚園係最講紀律的,唔係話個小朋友想點就點,佢地o係每一處活動都係o係老師視線範圍內,放心...

Hi!
囡囡在19號會再驗眼 ~ 係帶了眼鏡後三個月第一次驗, 唔知囡囡眼睛有沒有進步(減少散光度數呢? )或是都係差不多呢?好擔心呀!
Don't worry!Be happy![/color purple]

原文章由 chingbb 於 08-1-3 10:49 發表
Hi!
囡囡在19號會再驗眼 ~ 係帶了眼鏡後三個月第一次驗, 唔知囡囡眼睛有沒有進步(減少散光度數呢? )或是都係差不多呢?好擔心呀!

咁驗完麻煩上黎通知聲度數有冇淺到好嗎?我仔仔3月再驗眼(帶眼鏡後),所以好想攞個參考,希望你女女有淺到啦...

在星期六囡囡已經驗了眼, 視光師話囡囡因為帶了眼鏡, 睇野有進步, 但有些lazy eye, 所以要遮眼:cry: :cry: 可以在家做, 每天兩小時:cry: :cry: 真係有些唔開心!

原文章由 chingbb 於 08-1-3 10:49 發表
Hi!
Don't worry!Be happy![/color purple]

原文章由 chingbb 於 08-1-14 11:22 發表
在星期六囡囡已經驗了眼, 視光師話囡囡因為帶了眼鏡, 睇野有進步, 但有些lazy eye, 所以要遮眼:cry: :cry: 可以在家做, 每天兩小時:cry: :cry: 真係有些唔開心!

...

吓.....點解2隻眼只係相差50度都會lazy eye????會唔會你女女o既度數深左呢?介唔介意講你地o係邊度驗眼?

Sorry!或者我再講清楚少少! 因為一隻眼沒有和另一隻進步的一樣, 所以覺得囡囡只習慣用一隻去睇野:-| :-| 囡囡去Family eye-care check 的!

原文章由 子峰mama 於 08-1-14 12:12 發表

吓.....點解2隻眼只係相差50度都會lazy eye????會唔會你女女o既度數深左呢?介唔介意講你地o係邊度驗眼?

原文章由 chingbb 於 08-1-14 15:26 發表
Sorry!或者我再講清楚少少! 因為一隻眼沒有和另一隻進步的一樣, 所以覺得囡囡只習慣用一隻去睇野:-| :-| 囡囡去Family eye-care check 的!

其實我已相當清楚咩叫lazy eye,因為我o係綱上已搵過好多相關o既資料,而且我個仔都係嘛,好聽d咪lazy eye,唔好聽就係弱視架喇,我個仔因為2隻眼相差125度所以先至變成lazy,我先奇怪點解你女女只相差50度都係囉,講真,好多人2隻眼都差幾十度架啦,不如你去第間再check過啦

但係個驗光師提議囡囡要遮眼:cry: 但下個月我都會去第二度同囡囡驗眼:-| :-| 因此囡囡在驗眼過程中, 有時都不是十分合作, 可能會有少少出入 另外可能驗光師覺得囡囡開始只用一隻眼來看東西, 所以是否要囡囡train up返隻眼呢?

原文章由 子峰mama 於 08-1-15 11:28 發表

其實我已相當清楚咩叫lazy eye,因為我o係綱上已搵過好多相關o既資料,而且我個仔都係嘛,好聽d咪lazy eye,唔好聽就係弱視架喇,我個仔因為2隻眼相差125度所以先至變成lazy,我先奇怪點解你女女只相差50度都係囉,講真,好 ...

原文章由 chingbb 於 08-1-15 15:04 發表
但係個驗光師提議囡囡要遮眼:cry: 但下個月我都會去第二度同囡囡驗眼:-| :-| 因此囡囡在驗眼過程中, 有時都不是十分合作, 可能會有少少出入 另外可能驗光師覺得囡囡開始只用一隻眼來看東西, 所以是否要囡 ...

要知道一點o既就係原來長期遮住好果一隻眼o既話,會有機會輪到好果一隻眼變成弱視架,所以o係遮眼呢個動作前同女女驗多次先啦...

死啦!!
我個仔有近視呀!! :cry:

原文章由 baser 於 08-1-21 22:45 發表
死啦!!
我個仔有近視呀!! :cry:

唔洗死..... 你囝囝幾大呀?佢驗到幾多度呀?

我個女今年3歲4個月,約3個月時發現佢左眼外斜視,但健康院當時話我知好多bb都會有呢d問題,大大下就會無事.點知到1歲半再check先知原來係先天性白內障,政府眼科醫生話如果2-3個月時發現,視力可能可以追到9成幾,但1歲半先開始治療就會差好多.當時我女女主要係攰時先出現外斜視,抖足精神就唔多覺,政府眼科幫我女女安排盡快做手術,都係等左一個月左右,手術後弱視,每天keep住遮眼4-6個鐘.另每3個月檢查1次,醫生話遮眼要遮到7-8歲,直到眼睛發育完成為止.各位媽媽唔好咁擔心啦,有時d野係天意,無法改變,為有用心d去照顧同接受吧!