用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果去左 St. Cat 見試, 不如大家入來講下呀 ! ...
go

如果去左 St. Cat 見試, 不如大家入來講下呀 ! [複製鏈接]

我個女會係 9/11 (星期五) 下午 interview 呀
   0    0    0    0

首先小朋友同家長去到課室,小朋友分成3組,每組3-6人。小朋友自行玩桌上的一款玩具,家長就坐在後面,老師就從旁觀察。(老師會提家長盡量唔好走近小孩。)
大約5-7分鐘到,老師就會叫名帶家長同小朋友去另一課室面對面
in,問題e.g叫咩名、圖形、colour etc.之後問家長期望,大約5-7分鐘,整個過程大約15分鐘。

原文章由 msli 於 07-11-5 00:35 硐表
首先小朋友同家長去到課室,小朋友分成3組,每組3-6人。小朋友自行玩桌上的一款玩具,家長就坐在後面,老師就從旁觀察。(老師會提家長盡量唔好走近小孩。)
大約5-7分鐘到,老師就會叫名帶家長同小朋友去另一課室面對面
in,問題e ...

甘你點答呀?

希望小朋友在德、智、體、群美各方面都能全面發展!

: Hi ru_by
你個女係大女定細女?因為聽話大女D問題會深D。我個係超細女(12月)所以都係一般基本問題。
P.S 雖然這所學校收生超多環境一般,但亞女讀得勁開心,所以加油呀!

msli,

佢係大女呀 (3 月尾), 其實 D 問題佢都曉答, 只係睇當時佢自己心情想唔想答. 哎 .......... 問題感到好擔心

原文章由 msli 於 07-11-5 06:04 硐表
: Hi ru_by
你個女係大女定細女?因為聽話大女D問題會深D。我個係超細女(12月)所以都係一般基本問題。
P.S 雖然這所學校收生超多環境一般,但亞女讀得勁開心,所以加油呀! ...

回覆 #6 ru_by 的文章

你地 in 成點呀 ? 我個女就唔得啦 !

當日我地早左 15 分鐘到達, 本來想比佢係 playground 玩下 warm up 先, 點知呂原來係唔比玩 ! 老師問佢野, 佢就咩都唔答, 不過叫佢做既野, 佢都有做. 其實 d 問題佢全部都曉答, 就唔知做咩係唔肯出聲, 激死我 !!!

可能小朋友覺得個老師唔親切咪唔想答囉.所以好多野都講[緣],順其自然啦.
hi

amysin,

唔係咁同自己講都唔得啦 !
來緊仲有幾間會去見, 希望佢會好 d 啦
‹ 上一主題|下一主題