用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍靈糧堂幼稚園 九龍城靈糧堂interview.2/11
go

九龍城靈糧堂interview.2/11

今日同個仔去面試, 開頭我都驚佢人地問乜都唔答, 點知又唔係喎, 佢問我個仔叫咩名啦, 跟住攞D水果出黎, 問佢係乜野啦, 跟住叫佢將個蘋果擺落個碗度, 跟住叫佢將隻蕉擺落隻碟度, 擺完喇, 就叫佢將所有水果擺返落個袋度, 跟住老師就攞本書出黎, 問佢野, 就係咁喇..最後就問我喇, 問我對間學校有咩期望, 跟住我心諗:唔知喎..
之後我就是但講囉, 唉...唔知會唔會因為我扣分呢 ?

我個仔係細仔黎架, 佢12月28號生日, 唔知有冇小朋友同我個仔差唔多大係今日去面試架 ?

今日去面試嘅分享下 !!

係啦, 都唔明d學校 點解多數問 "對本學校有咩期望 or 為何投考本校" 之類....  :tongue:   幾鬼難答...  

原文章由 sugizo828 於 07-11-2 22:16 硐表
今日同個仔去面試, 開頭我都驚佢人地問乜都唔答, 點知又唔係喎, 佢問我個仔叫咩名啦, 跟住攞D水果出黎, 問佢係乜野啦, 跟住叫佢將個蘋果擺落個碗度, 跟住叫佢將隻蕉擺落隻碟度, 擺完喇, 就叫佢將所有水果擺返落個袋 ...

原文章由 AnitaHo 於 07-11-4 14:30 硐表
係啦, 都唔明d學校 點解多數問 "對本學校有咩期望 or 為何投考本校" 之類....  :tongue:   幾鬼難答...  

期望....? 我又唔係一定讀佢,有咩期望...啫!!!!!

聽講今年大部份老師換咗....好極有限.......

Really......Why there so many teacher left.  Any problem, do you know.  Please share about it.  Thanks.

As my daughter has also interviewed on that day Nov/2, the teacher said they have received over 500 application form but they only accept 130 application.

回覆 #4 hokerryfan 的文章

yes, they said that they received so many applications.  My daughter did not say anything during the interview & just stared at the teacher, made me v. embrassed.
But I think that the pricipal did not present so well & the students need to downstairs & upstairs quite a lot everyday cos the classrooms & funtions rooms are distributed to diff. floors.  So I won't let my daughter to study even they give me an offer.

係啦, 面試嗰日又上又落, 麻鬼煩, 同埋我覺得佢地好似唔係好關心小朋友囉, 只係睇佢識唔識佢叫你做嘅野, 跟住冇架喇..
其實呢間學校係咪名校黎架 ?有冇人知呀???

O個日上上落落真係有d攰, 我個都係細囝,仲未係好識講野, 其實都好難去介定間學校係用咩標準去收生, 如果只係因為做唔到當日老師的要求而抹殺咗佢地入學o既機會,但係d老師又唔會問下d家長個小朋友佢識d咩wor, 唉, 我地都打定輸數

我同個仔都有去in 呢間, 不過個老師d態度就......
去in既時候, 內容同樓主一樣, 不過我個仔講野唔叻, 個老師問我"佢未識講野呀?" 我就老實答佢係, 佢口肌唔係太好, 睇緊言語治療. 點知個老師聽完之後就惼惼個咀, 跟住就接埋我封application form,
唉~~~駛唔駛咁呀????
身為幼稚園老師, 我真係覺得佢呢d態度好差囉, 佢好歧視我個仔囉!!! 個個媽咪都係想搵間學校d老師有愛心架啦!!! 如果唔係有媽咪話佢個仔有咁既情況, 但d老師都take care得好好, 我都唔會去比佢歧視囉!!! 好在我個仔未識睇倒啫, 如果唔係有咩後果都唔知搵邊個負責!!! 我當時成個心都唔知幾"up"..
我都唔係預佢收, 不過唔收都可以唔駛咁既態度.  我唔知佢地有幾名, 唸住係基督教學校會有愛心啦~~~唉~~~

我同其他媽咪講, 其他媽咪一聽到就即刻叫我去complain佢呀, 唉~~~

你個仔係咪細仔黎架 ? 乜佢地咁架...不過我都覺得佢地好似冇乜愛心咁, 如果佢收我個仔, 都唔知比唔比佢讀好..因為仲有幾間未in..

Hi YNBB and other Baby Kingdom mothers,

We all will be known the result by tomorrow.  If they accept my daughter, I will need to pay the fees first, so I don't think I will pay, as my daughter has still have 3 interview afterward.

今日收到信喇, 收左我個仔喇, 17號註冊, 不過我仲有幾間未in, 都唔知去唔去好, 點算好呀???

回覆 #1 sugizo828 的文章

sugizo828,九龍靈糧堂收你個仔讀上午定下午?

My daughter also received their accept letter today for morning class.

各位媽媽. 我今日都收到信收左我囡囡啦. 下午班呀. 不過果日interview 都幾煩.又上又落. 係喎.你地仲報左幾多間呀?

We also got the offer letter for my son but this is the afternoon class.  I want to change to morning class..

我個仔現時讀緊該校幼兒園,明年會轉讀幼稚園上午班。上年我同大家一樣去考這間學校,面試前都是戰戰兢兢,但面試時的感覺與大家有點不同,雖然上上落落,但安排尚算流暢。當時我個仔才1歲8個月,根本無多大反應,但面試的老師都很有耐心誘導他說話。

現時他讀得很開心,成日唱兒歌,都鍾意返學。我遇到的老師、嬸嬸及司機都很好。當時我報了三間幼兒園,全都收,但我最終都選了這間,因當時有朋友及網民都表示大部份學生都讀得開心。成世人流流長,如果連讀幼稚園都唔開心,日後點過!

原文章由 chrischris215 於 07-11-9 21:28 硐表
各位媽媽. 我今日都收到信收左我囡囡啦. 下午班呀. 不過果日interview 都幾煩.又上又落. 係喎.你地仲報左幾多間呀?

回覆 #14 chrischris215 的文章

收左我個仔讀下午班. 我之後仲要in約克, 啓思同迦南.

都係收左我仔下午班

原文章由 sugizo828 於 07-11-10 02:34 硐表
收左我個仔讀下午班. 我之後仲要in約克, 啓思同迦南.

如果收唔到信.....係唔係唔收我個囡呀

原文章由 mercysheep 於 07-11-8 17:05 硐表
我同個仔都有去in 呢間, 不過個老師d態度就......
去in既時候, 內容同樓主一樣, 不過我個仔講野唔叻, 個老師問我"佢未識講野呀?" 我就老實答佢係, 佢口肌唔係太好, 睇緊言語治療. 點知個 ...

其實靈糧堂的老師大部份都很有愛心, 我也是因為這個原因才報讀此學校.囝囝現在讀K2. INTERVIEW時, 他也是一聲不發, 因他的性格是非常內向. 現在已改善了很多.
我 IN 其他學校時, 他們給我的感覺是比較COMMERCIAL.同時靈糧堂收生不算多. 又是活動教學. 我相信是對你的囝囝是有幫助的!!:loveliness: