用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 德信幼稚園
樓主: qooqoofans
go

德信幼稚園 [複製鏈接]

可能那年 k1 比較多學生入讀掛

Marians

原文章由 benben 於 07-11-20 11:26 硐表
why K3 will have 1 more class ge?

how is Tak Sun sch. bus service?
how much? from sch. to Kln Bay?

放工即刻飛奔回家, 但信箱無信:-|
很擔心會係reject 的那一批

收到信的, 麻煩update一吓

qooqoofans
睇你 sign bar . . 你亞仔 age 3 now!!
甘下年 2008 九月, 是否已 4 歲? 大仔?
點解唔申請 2007 既? 當時未夠大嗎?

Letter - I guess 今日收到.

見佢個 web, e+ 都仲有 pm class 位!!
應該大多 accept lar!!
原文章由 qooqoofans 於 07-11-20 18:22 硐表
放工即刻飛奔回家, 但信箱無信:-|
很擔心會係reject 的那一批

收到信的, 麻煩update一吓

呀仔係04年11月, 無錯我prefect他做"大仔" 好過 "細仔".
因他性格十分內向, 又慢熱.   其實他現在都係婆婆樓下屋苑的幼稚園返緊k1. 想比佢習慣吓群體生活.

qooqoofans

甘又係. .. . 大仔, 學野吸收 d, 著數 d !!

原文章由 qooqoofans 於 07-11-21 14:29 硐表
呀仔係04年11月, 無錯我prefect他做"大仔" 好過 "細仔".
因他性格十分內向, 又慢熱.   其實他現在都係婆婆樓下屋苑的幼稚園返緊k1. 想比佢習慣吓群體生活. ...

嘩恭喜,恭喜
這是你的心水嗎?

收到信啦, 上午班!!

我都收到啦!  上午班呀
benben 唔知我地D小朋友有無機會做同班同學呢?

樓上幾位媽咪 congratulations! 歡迎! 歡迎!

Marians

Marians
your boy is. . . K1, 2 or 3?

qooqoofans
都好大機會同班 bor!!
will u consider other  kinder?
or did you apply other kinder?

仲有無其他小朋友呢?

回覆 #2 benben 的文章

KV, St Cat, Diamond Hill 靈量堂 --等緊 result  == 但就算收都多數都唔讀
培正, 宣道等 interview
我自己比較鐘意德信, 但爸爸鍾意培正, 因為名氣大好多啦!  不過相信都幾難考.
真實培幼 /培小  &  宣幼 /宣小係保證一條龍嗎?

Marians

as siulili asked, I also want to know more about Tak Sun Kinder.

上次 in 時, 問了老師, 沒有正式普通話學, 只是做運動時講下!! 足夠嗎?

星期六有咩課外活動參加? 咩時間?

是否 K2 下學期才有 writing?

未知程度如果, 對於考小一有難度嗎?

qooqoofans
PC 好大部份係可以直上小一. Alliance 則不是, 聽朋友講 30% approx.

我都有報 PC, 1/12 IN, 應該都唔去了.
Alliance 本來昨日去交表, 都無去!!

e+ only consider 根德, & 德信. . . . 多數都係 choose 後者.

原文章由 siulili 於 07-11-21 22:57 硐表
Marians

THANKS! 係囉, 你小朋友讀咩班呀?

我都想知德信的老師好唔好, 小朋友又讀得開唔開心, 你作為家長, 你又覺得學校怎樣?  因一直都唔係好多家長談論德信, 攞唔到太多客觀的COMMENTS.

我去INTERVIEW當天, 就 ...

siulili

原因好簡單 -- 因有一間不錯的免費小學作 back up ar!!

我仲有個大女, now K2 (but @ gal Kinder), 我唔想俾 $ 讀小學!!

但到時又一定會考私小, 只怕 Tak Sun 程度不及其他, 難以考得進!! 所以, 仲有小小考慮根德 lor!!

你呢? 你又有無報其他, or 一定 choose Tak Sun?

原文章由 siulili 於 07-11-22 10:13 硐表
benben

我又想問下你咩原因咁鍾情德信, 放棄咁多都幾出名的幼稚園?

qooqoofans

係呀, 培幼可直升培小, 宣幼就要成績好的才能直升, 我都想知大家對呢幾間的排位會係點?

培幼我仔唔使諗, 細仔, 報都無得報呀:slee ...

siulili

如果你想小一入宣小, 甘宣幼一定好啦. 始終大機會d!!
宣小程度好高, 又重音樂, 都幾辛苦架.
另宣幼好遲先 in , 又好似先知 result 架, 要有耐心地等待!!

You only applied Tak Sun and Alliance?

siulili

你有間 nearby 作 back up, 甘你即係唔會 pay Tak Sun ar?

玩埋 lei 3 年, 都係既. . .!!不過,有時又想比佢早 d 適應一下學習,小一易 d pick up!!

環境舊 . . . 都係架. 不過, 幼稚園小朋友, 佢地無咩所謂, 有得玩就可以了.

宣幼校舍新 d, 不過好似細 dd, & 交通唔太方便, 我唔報lu!!
昨日交表時間 係 office hour. . . so 無去!!

Hello
宣小是直資嗎?
有人話我知如果你決定咗"大抽獎"會上唔到培小的?? 是真的嗎?

siulili

re : 德信咁少人報

我都係甘唸. . .. e+ 都仲有學位 . . .今個星期六都仲有朋友仔仔 去 interview. . . .!! later later. . . 到時又可能有人放棄 . . . . 都有 d worry 小朋友(他日亞仔同學仔) 既質素!!

你個仔培小 now? 好似又想加學費 wow!!
幾多年班丫?

just for your info :  TODAY NEWS

直 資 校 擬 加 學 費 最 高 四 倍

(星島日報報道)中一自行分配學位階段將於明年初展開,三十所自行招生的直資中學,已陸續接受報名。部分直資中學受教師加薪影響,計畫下學年調高學費,其中沙田區德信中學的中一學費,擬由四千五百元大增至二萬二千元,加幅接近四倍。教育局昨表示,審批學費申請時,會考慮學費水平是否合理。

(( 都好貴 bor!!))

[ 本文章最後由 benben 於 07-11-22 11:43 編輯 ]

早晨, 你地咁早有咁多留言, 好勵害。

benben

我之前同你係另一個 topic (k2 ..2003 SARS ..) 傾過計了, 記得嗎?

siulili, benben

小兒讀 k2, 他在校很開心, 我鍾意學校訓練小朋友自理能力, 如果要有微言, 我就不喜歡學校沒有家課冊, 比較 trouble, 其他的嘢都幾好。

寫子從k2 開始便有, 每天中英數字, 是但兩樣, 同其他幼稚園差不多, 我兒現在要自己拾書包, 帶筆袋, 穿了校服就自己扣
buttons, 算係咁啦。

老師方面, 都很有愛心的, 不用擔心。玩具舊些沒問題, 多數時教材, 而且幾新的玩具都會變舊啦.

好了, 趕住接校車, 有嘢遲些說

Marians

Marians
有甘多留言. . .因為大家都係昨日收到信!!

(K2, 2003 SARS). . . .Oh. . .remember ar!!
下年又可一齊傾考小一了.

家課冊 . . . .u mean daily HW list?
甘有無 weekly hand book 先?

我大女 K2 都係無每天的家課冊, 只是 every Friday 派番手冊, 睇下老師 comment and remarks of next week activities lor!!

得閒 pls give more comment on Tak Sun ar!!
你未 answer me some of Q (e.g. 課外活動. . . .etc!!)

醒目開學勳章

德信已收小女上午班, 我都好想知道這間學校好唔好? 如果係女仔第派什麼小學?
‹ 上一主題|下一主題