用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 我個女考到了!保良局陸慶濤小學
樓主: 嵐祈爸爸
go

我個女考到了!保良局陸慶濤小學 [複製鏈接]

原文章由 cfpa 於 07-11-7 12:11 硐表
絕對同意 太細既小朋友返太遠既學係好辛苦. 亦面對問題如:-1)食飯. 2)打風落雨, 3)長車程危險性增加 4)如病要返屋企休息.等等. 心儀既學校如太遠真係可能要搬屋遷就一下.
似上係當日interview同LHT老師分享.
小 ...

我都同妳一樣, 三年前就是因為想入LHT所以選擇了PLK幼稚園. 但當時我老公話我駛唔駛咁緊張呀 激死我! 好彩最都入咗

回覆 #6 corliss_yu 的文章

功課唔算多,但要做其他野多,例如:錄音功課(中、英都有,所以要同佢讀熟至可以錄音)、睇圖書(只定要睇的書,所以要有時間去圖書館搵)、網上練習、要學樂器、運動等等...所以要有的是時間囉

HI cfpa
其實要我放棄出區讀書, 內心真係掙扎左好耐,
因為tko 中學不太吸引, 但出區就要個女辛苦6年朝出晚歸囉.
最後在身邊朋友推薦後, 真係覺得LHT 可以比到信心我, 決定之後真係鬆一口氣了, 六年後再煩吧~~~至少有英中羅氏基金做後盾先啦.

希望明年我們可能一齊傾下佢地上左小一既情況

原文章由 cfpa 於 07-11-7 12:11 硐表
絕對同意 太細既小朋友返太遠既學係好辛苦. 亦面對問題如:-1)食飯. 2)打風落雨, 3)長車程危險性增加 4)如病要返屋企休息.等等. 心儀既學校如太遠真係可能要搬屋遷就一下.
似上係當日interview同LHT老師分享.
小 ...

[ 本文章最後由 jaisy 於 07-11-8 14:21 編輯 ]

回覆 #23 jaisy 的文章

其實作決定真係一d都好容易, "味"讀過真係唔知岩唔岩自己個小朋友. 所以都係基於學校口碑同經驗來作判斷. 相信諗住讀LHT既家長選擇係正確. 哈 .
至於中學, 真係到時至算, 香港教育制度訊息萬變,  一時343, 334. 一時建議冇哂D考試.??? 最好不變應萬變, 攪好小朋友D語文能力. 咁樣就算去邊間讀都唔會差得去邊掛

dd cheung,jaisy & all
妳地好,希望似後大家可以互通多d學校資訊.

Hi, all LHT parents!

May I join to chat?

Agree to your points.  Hope we have made the best decision and my son will enjoy the school life in LHT...

[ 本文章最後由 991129 於 07-11-8 17:14 編輯 ]

HI 991129,
多D 人一齊傾仲開心呀

原文章由 991129 於 07-11-8 17:13 硐表
Hi, all LHT parents!

May I join to chat?

Agree to your points.  Hope we have made the best decision and my son will enjoy the school life in LHT...

回覆 #5 larissayu6 的文章

回覆 #25 991129 的文章

Of course.

回覆Corliss_Yu #16

我的情况跟你的一樣
, 也是大兒子在優才讀, 而女兒今年是後備.
我只選將軍澳校舍, 所以機會比較少. 你呢?

入不了優才, 我不是太失望, 因為我覺得現在的優才跟數年前不同了, 它變得更像傳統名校, 功課由少變多了, 部分課程教快半年, 催谷學生去考比他們程度高一至三年的公開試.. 數年前我喜歡優才的因素, 有些已經沒有了.
你覺得怎樣?

原文章由 corliss_yu 於 07-11-3 23:01 硐表
各位家長:
GT - Waiting list
其實,我一心一意阿囡會入 GT ,因為我還有一個大仔在 GT 讀,我諗住入讀機會會大 D ,但最後阿囡都是 Waiting lis ...

vp3,

我同意你的講法,我大姑奶個仔係優才讀緊P6, 頭3年真的很開心愉快,但近兩年開始多功課及多要求,因為學校希望學生可以銜接升中學,優才中學係Band 1。所以大姑奶個仔都有補習及仲要上不同的課外活動,都幾忙碌的。優才tko校舍都收了我仔仔,但我都放棄了選擇了另一間直資, 不過我覺得大勢所吹, 直資都不會真的太輕鬆了。

iwff

原文章由 vp3 於 07-11-12 23:02 硐表
回覆Corliss_Yu #16

我的情况跟你的一樣, 也是大兒子在優才讀, 而女兒今年是後備.
我只選將軍澳校舍, 所以機會比較少. 你呢?

入不了優才, 我不是太失望, 因為我覺得現在的優才跟數年前不同了, 它變得更像傳統 ...

Iwff, Corliss_Yu,

多謝你們的分享.  我覺得不少直資學校的理念都不錯, 但實踐起來遇到不少問題, 慢慢地她們又偏離當初的理想, 變得沒那麼前衛, 而向傳統的方向靠攏. 優才和真道都有類似的情况. 這些只是我個人的所見所聞, 可能較片面, 你們有甚麼看法?

播道不收小女, 我已經在LHT註冊了.  如果優才最後不收, 我會在LHT讀.  聽BK的LHT家長說, LHT的功課不是很多, 但可能較深, 要父母跟進.  它的一生一體藝要求, 我看過網站, 不難達到.  畢竟它保證你可以直升英中, 有一定要求也可以理解.  優才也是有了英中後, 才在方向上有所改變.  所以我覺得到最後, 優才和LHT在催谷方面的分別不會很大.

iwff,

Why you gave up GT and chose the other DSS school?  

vp3

原文章由 iwff 於 07-11-13 18:28 硐表
vp3,

我同意你的講法,我大姑奶個仔係優才讀緊P6, 頭3年真的很開心愉快,但近兩年開始多功課及多要求,因為學校希望學生可以銜接升中學,優才中學係Band 1。所以大姑奶個仔都有補習及仲要上不同的課外活動,都幾忙碌的。 ...

原文章由 corliss_yu 於 07-11-9 22:04 硐表
larissayu6 :
謝謝你的回覆!!!
有分精英班嗎?? 有排名次嗎?
對不起!! 我有咁多問題!!

我冇問精英班呢個間題喎,我收到風話你知呀,我囡剛剛p.1  名次就要25號派完成績表我至知。好似係大考至有名次..今次係中期試。

原文章由 larissayu6 於 07-11-18 11:20 硐表

我冇問精英班呢個間題喎,我收到風話你知呀,我囡剛剛p.1  名次就要25號派完成績表我至知。好似係大考至有名次..今次係中期試。

在今年的簡介會中, 有家長問這問題, 當時校長說津貼時代有以成績分班, 在轉了直資後, 以直資方式入學的已沒有再以成績分班了.

回覆 #1 Snowberry 的文章

咁就係...分精英原因都係大抽奬時入學的學生咩人都有,有d唔係讀書既真係會竟響其他同學,所以轉左直資之後的學生都是選出來的,應該好好多。

原文章由 larissayu6 於 07-11-19 14:24 硐表
咁就係...分精英原因都係大抽奬時入學的學生咩人都有,有d唔係讀書既真係會竟響其他同學,所以轉左直資之後的學生都是選出來的,應該好好多。

Yes, agree.... it seems high pressure if using 成績分班

原文章由 corliss_yu 於 07-11-19 21:52 硐表
Snowberry: larissayu6:
謝謝你的回覆 !!!

各位家長 :
你們還有考其他學校嗎?若有其他學校收,還會讀 LHT 嗎??
請多多聯絡!!!

corliss_yu,

You still cannot make the final decision?

I am still waiting for the result of KTS.  I think I will not choose it even though it accepts my son....

A little bit disappointed that I am not successful to apply the St. Joseph only....:cry:

‹ 上一主題|下一主題