用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 我個女考到了!保良局陸慶濤小學
go

我個女考到了!保良局陸慶濤小學

考了將軍澳區3間直資小學,有2間收了我的女兒,最後選擇這間, 希望沒有選錯

回想最初只考了2間直資小學,首先第1間收了小女,但又發覺原來學校問題多多 ,幼稚園校長極力反對小女就讀,於是只有放棄學位,再等第2間的消息,但收到信得知第2間唔收小女,當時真係非常煩惱。於是即時上網再找學校,見到口碑唔錯的陸慶濤小學仍未截止報名,於是立即坐的士去交報名表。

最佳終於考入這間小學,不用參加大抽獎,心情總算放鬆了。

*最初是想考基督教的小學,所以沒有想起這間小學,但最後竟報讀了這間小學,神的安排真奇妙! 感謝主

回覆 #1 嵐祈爸爸 的文章

基督教的小學? 是否播X呀。很多問題?  
LHT 也收了小兒,但播X有offer 會考慮的,
煩請指教!

原文章由 JN83 於 07-11-1 23:27 硐表
基督教的小學? 是否播X呀。很多問題?  
LHT 也收了小兒,但播X有offer 會考慮的,
煩請指教!

I also want to know what is the problem of 播X?  Please share.

Frankly speaking, this school is still quite new and I cannot get much more about performance of this school....

我個女都考到播道和 LHT ,最後揀了 LHT,主要因為家姐在學。
連她自己都堅持要跟家姐。

我有去過播道簡介會,發覺 理念其實差不多,例如雙班主任,中文課本有用 "高效識字" ......等。

分別在於播道是新校,很多計劃仍未進行而 LHT 經已運作中。
例如播道校長提及希望將來聯絡外地學校作學術交流,LHT 經已是第三年運作,澳洲姊妹校 11 月 3 日 到訪。

我跟太太特別留意男女洗手間,不太整潔,跟美侖美奐的校園並不相襯。有這麼好的硬件和軟件(隊工)也需要時間去上軌道。

播道都有收我仔仔, 已交留位費, LHT 後備。

我其實都估到LHT不會正取仔仔的了, 因為我們仲有另一選擇係柴灣的港大同學會, 結果入到2nd interview, 當面試LHT時老師問我考了邊間直資,我都坦白告訴她, 她問我區外直資港大同學會同LHT各有什麼優點及缺點, 若果LHT收我會否入讀, 我說仍需考慮不可直接答到,相信是自己的猶豫及表現得不太積極要讀LHT, 所以後備。我覺得LHT是好學校,不過不是我同老公的心水。

現在結果港大同學會真的收了仔仔, 我同老公商量後多數會讀港同而放棄播道。我都很喜歡播道只是我老公覺得學校仍新很多事情未上軌道,不想仔仔做試驗。而港同已有學生上了中學, 我亦有朋友的仔女就讀, 所以信心大好多。

這只是個人的選擇,我仍相信播道有它的好處的。不過我覺得樓主應該係講緊另一間係tko的 "真道"而不是"播道", 真道都係基督教學校亦是有很多問題處理中的。

iwff

我仔仔都好彩被LHT取錄, 回想當初原本冇打算呢間學校會係正選, 原因都係覺得太細& 太近屋村(驚會人流複習), 但不幸的是另外所考的都唔收(一間waiting, 兩間reject), 雖然仲有2間未有結果, 但係LHT反而越睇越鍾意, 覺得佢地除左硬件比唔上其它新學校之外, 其它條件都好理想, 又有直升中學, 唔使6年之後又再戰江湖, 所以同老公商量後打算碟埋心水比個囝係度讀, 做左呢個決定之後個心都定左好多, 之前等緊消息搞到成日魂不守舍, 家下終於可以瞓返個好覺啦

iwff:

當天面試也有問相同的問題 (考了邊間直資,有什麼不同..),我也坦白相告,情況跟你一樣。但我的感覺是跟取錄與否沒有甚麼影響,作比較是人之常情,你猜他們情願要坦誠,還是要虛偽呢?

所以我連播道的四佰元留位費都沒有交,無謂霸著一年,又誤導播道。而當時 LHT 仍未面試。

記得 LHT 校長在簡介會中強調面試不會設陷阱,因為這種做法是有問題的。只要小朋友開心的來,高興的回去就可以,不要花錢參加面試訓練班。

Hootpa,

我不是說LHT在面試時設陷阱給家長, 我只是覺得自己答問題時答得不好, 詞不達意, 比不到老師感覺自己的誠意。但我相信家長面試對評分是有影響的。我係學校都會選擇對學校有信心及了解的家長啦。我仔仔那天面試完都很開心。

希望你們在LHT有開心的小學生活。

iwff

原文章由 billyyanst 於 07-11-2 13:35 硐表
我仔仔都好彩被LHT取錄, 回想當初原本冇打算呢間學校會係正選, 原因都係覺得太細& 太近屋村(驚會人流複習), 但不幸的是另外所考的都唔收(一間waiting, 兩間reject), 雖然仲有2間未有結果, 但係LHT反而越睇越鍾意, 覺 ...

billyyanst,

I also have the same feeling and I find that I like LHT much more gradually......

觀乎以往的答問,沒有太多人對軟件 (課程設計、教學語言 及 教師團結) 的不滿, 大家只是覺得需要付學費,但硬件(校舍環境)是如此,所以感覺滿不是味兒。 可是如LHT的校舍是千禧小學設計,以LHT過去的良好成績和校風,相信那時的學費 及 入學競爭會相當激烈的。 我想小兒都該選定LHT了。

本人所提及問題多多的學校並非「播x書院」,此書院亦是本人心儀的學校,不過小女考不到了!:cry:

不過LHT該是更適合我的家庭,因為我還有一個就讀K1的女兒,介時她考入學試會有分加的,應該比較易入 。

回覆 #11 嵐祈爸爸 的文章

Hi 嵐祈爸爸
想請一下問題多多的學校有些什麼問題使你却步,因為我個女都是兩間都收.

今晚收到學校電話告訴我仔仔可以後補收取, 但我放棄了。希望決定讀的小朋友會有開心的小學生活。

iwff

原文章由 -mo- 於 07-11-2 21:58 硐表
Hi 嵐祈爸爸
想請一下問題多多的學校有些什麼問題使你却步,因為我個女都是兩間都收.

好像有點說人家的壞話,但請大家只作參考,這些問題是幼稚園校長及教會姊妹說的。

1. 學校有收資優生,但沒有有關方面的老師及課程配合,資優生覺得上課程度太淺,無心學習,經常攪事。

2. 班數多但老師小,小一學生有自修堂,沒有老師的情形下,時有同學打架。

3.打架之後,老師向學生說,學校內的事在學校解決,不用告訴父母。

4.因此有家長覺得小朋友性情變了,經常說謊,手腳給打腫了說不小心撞傷。

5.上年度有家長報警合共數次。

6.沒有測試考試,有些學生不自律去學習,一無所得,於是有學生轉回傳統學校讀小二。

以上問題,未經證實,但在空穴來風,未必無因的情況下,決定不冒險給女兒就讀。不過這都是我家的主觀感覺,大家參考算了!

播x是新學校,仍未上軌道,校長又新,老師又嫩,管理難免唔到位。我始終認為軟件比硬件重要。陸慶濤話晒係全將軍澳唯一一間拿過傑出學校獎的學校。

原文章由 Waiking 於 07-11-3 22:38 硐表
播x是新學校,仍未上軌道,校長又新,老師又嫩,管理難免唔到位。我始終認為軟件比硬件重要。陸慶濤話晒係全將軍澳唯一一間拿過傑出學校獎的學校。 ...

Totally agree

各位,
我女兒也是明年LHT的學生, 未來6年都會在此與各位聯絡. LHT 原不是我最心水的學校, 但却愈看愈喜歡, 我和老公都認為是否好學校不是以硬件來衡量的, 即使外表金碧輝煌, 但教學重心唔掂都是無用的, 所以已決定在LHT落腳了. LHT是一條龍, 羅氏的口碑很好, 且是英中, 6年後不用再煩多次, 心情輕鬆了不少.

hi,
我個女都會明年升讀LHT, 得閒大家一齊傾下計呀:
其實之前左想右想, 最後都決定呢間, 因為不想要囡囡晨早6:00 起身出區上學呢.

回覆 #19 jaisy 的文章

絕對同意 太細既小朋友返太遠既學係好辛苦. 亦面對問題如:-1)食飯. 2)打風落雨, 3)長車程危險性增加 4)如病要返屋企休息.等等. 心儀既學校如太遠真係可能要搬屋遷就一下.
似上係當日interview同LHT老師分享.
小兒好彩可入倒LHT, 真係好開心.   其實當日已經對LHT有好感,係幼稚園已PLAN定去讀保良局,為左入LHT(諗住易D入). 但當時只是WAITING LIST. 入唔倒. 可幸佢地係近年變直資, 如果仲係津貼,相對入讀機會會好細.
到左今日,亞仔INTERVIEW左三間,
1)EC- REJECTED, (冇覺得可惜, 包裝一流, 介紹學校好似做SHOW咁, 校長揚言十年建樹(跟隨退). 行政方面有待改善, 新校在制度上都比時間磨合.)
2)英華- (志在見識傳統名校同堂亞哥就讀)SECOND冇IN.最後放棄(因太遠)保守估計要45分鐘車程
3)LHT - OK
大家多多指教

[ 本文章最後由 cfpa 於 07-11-7 14:47 編輯 ]