用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

原文章由 fyeung 於 08-1-14 13:31 發表
5354,

真犀利!
係邊個項目?我囡囡都有參加,不過係陪跑.ops:" />
記住帶多D衫,北京好凍,預祝成功!

你囡囡公文數已經去到A,我囡囡係4A做左2個星期,填下數字咁.公文老師係懇談會有教我如何協助佢,如:讀數,單雙數....

...

阿女喺香港攞單人舞冠軍,雙人舞冠軍,英詩朗誦亞軍,繪畫優異獎,多才多藝学校獎銅獎........我就搭單攞單人舞+雙人舞導師獎. 今次去北京可以報任何賽項,我就報普通話朗誦,英詩朗誦 and 雙人舞(with her cousin).
天氣around 0至-10.........我會小心ga la!! thx!! 今次會帶佢去長城,故宮(希望可以睇到升旗),天壇等

公文數.....只要乖乖學,好快升班ga...加油~~

[ 本文章最後由 5354 於 08-1-15 19:12 編輯 ]

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-14 14:32 發表
200012:
hehe...你仔讀邊間?d 數咁勁ge!PM我ar.
If 功課減量,升級會慢d ga.
初開始時咁淺,加數姐,對你仔應冇難度,不用減量,到升了若干級,開始快不來才減量,由佢自然發展,亦不妨礙功課!
英文不定ga,有時6min.,有時過2 ...

我女ERP3A........仲做緊10張(中數都已改5張).....聽2次+do HW around 20mins la~~(係好專心嗰隻)......日日keep往聽+講+寫英文,包你好有成果

我諗頭幾級都唔駛减hw,因為聽多過寫

[ 本文章最後由 5354 於 08-1-15 20:20 編輯 ]

原文章由 5354 於 08-1-15 19:19 發表

我女ERP3A........仲做緊10張(中數都已改5張).....聽2次+do HW around 20mins la~~(係好專心嗰隻)......日日keep往聽+講+寫英文,包你好有成果

我諗頭幾級都唔駛减hw,因為聽多過寫 ...

hi 5354,

Would you mind to share which school is your girl studying?

原文章由 Yau_Cheung 於 08-1-15 21:46 發表

hi 5354,

Would you mind to share which school is your girl studying?

She is studying in Sacred Heart Canossian Kindergarten~

hi,

do they need listen CD of ERP program?

原文章由 snoppy 於 08-1-16 11:01 發表
hi,

do they need listen CD of ERP program?

yes~ both ERP and ELF need to listen cd.

5354,

Thanks.

原文章由 5354 於 08-1-16 11:07 發表

yes~ both ERP and ELF need to listen cd.

WA......supergirl and supermum.
原文章由 5354 於 08-1-15 19:10 發表

阿女喺香港攞單人舞冠軍,雙人舞冠軍,英詩朗誦亞軍,繪畫優異獎,多才多藝学校獎銅獎........我就搭單攞單人舞+雙人舞導師獎. 今次去北京可以報任何賽項,我就報普通話朗誦,英詩朗誦 and 雙人舞(with her cousin).
天 ...

grammer點不對?分享下,我諗緊報吾報埋公文英,或外出上net拼音,寫作班

Heidi媽,

我囡囡上年7月由7A開始,今個月開始4A,依此情況,係2個月1個level.到時愈深,都唔知佢點咯

原文章由 Heidi媽 於 08-1-15 14:52 發表
我細仔現在P.1, K.3時才學 Kumon 英+數, 上到P.1覺得時間唔夠, 而我小朋友又多, 最後讀了一年英文就冇讀.  不過數學是佢喜歡的, 但是佢平時都幾 lazy, 現在學到 D.

...

agree!好犀利!

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-16 13:47 發表
WA......supergirl and supermum.   

各位過獎,其實真係好彩架jar~

各位介唔介意post小朋友進度,方便大家交流時用~

name/就讀/性別/中/ERPorEFL/數
5354/K2/女/中3A170/ERP3A40/數A70

heidi媽,
請問乘數開始時係點教架? 背乘數表? thx! 你仔仔P.1讀D........超幾学年呀? 好利害呀!!
另外...8卦....我都係Heidi,你or你女女叫Heidi ar?

[ 本文章最後由 5354 於 08-1-17 17:56 編輯 ]

200012/p1/男/數2a70

Heidi媽,

我囡囡讀K2.尋日上完公文接佢,老師話要溫單,雙數,咁尋晚就玩下遊戲,又同佢記下.
囡囡有時都唔鐘意做公文功課,有時讚下佢,佢又做咯!真係唔知幾時先會自動自覺做呢

大家一齊加油!預計要幾耐先完成D呢?

原文章由 Heidi媽 於 08-1-16 20:29 發表
fyeung,

你囡囡係咪讀緊幼稚園? 其實學左七個月進度都不錯, 只要比多d信心佢, 做得好又獎吓佢, 繼續落去一定會有成果的, 唔洗太擔心!

我覺得公文數上到D 進度會開始慢了些, 因為計算開始有些複雜, 如要計佰位的X . ...

200012/p1/男/數2a70
fyeung/K2/女/數4A50

我女呢幾日數學嚴重打kick,連之前學嘅加數亂哂龍..........又慢又錯.......希望快d kick完順利過渡~~

‹ 上一主題|下一主題