用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?我個仔k3,想比佢學公文式,但係又唔知公文式有咩好?不過我見都好多小朋友參加
   3    0    0    0

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?

My daughter is also a K3 student. Kumon is a kind of repetitive work for children; my child is taking up Kumon on all 3 subjects.

I am not sure about your expectation but for myself;

English - learn Phonics while practising and interface with more vocabulary for her to apply in sentence.

Chinese - strengthen her Mandarin (she study English/Mandarin class at school already)

Maths - help her to spot the right answer immediately for simple mathematics.

However, you and your child need to be very patience because of the repetitive work given to the child and the child also need to be very discipline to do work on her own EVERYDAY.

You can determine if Kumon meets your requirement and in fact, they are now holding a FREE trial session, you can sign up and decide if you like their teaching method.

Ah-One

回覆 #1 Hei1204 的文章

我個仔同個女以前學過, 但由超越學年, 到學校教既時候,又唔記得晒, 所以無學啦 !
:-)

我兩個小朋友都是學公文中文和英文,巳經有兩年了!
他們中英文都進步了不少,效果長遠極有用,要是有些同學想即學即現成績就不可能。
我覺得公文很值得去學,家長和學生都必須有信心,K3學,小二開始進上學校課程,堅持到小三,效果就會現。
語文基礎好+多閱讀,這個方向進發,那就不用煩惱了!
世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。

我住USA,呢度無咩早期教育for家長選擇,
有kumon.
想知minimum係要幾多歲上架?
會唔會太過填鴨式呢?
thx

會唔會太過填鴨式呢?
會!但值得!基礎好,樣樣都會好。
我兩個小朋友都很有成功感,但過程需要信心、恆心!

從幾多歲讀起好? 我仔仔K2坐不定. 可以嗎?

HoiLamMumMum :
           以我個人經驗,小兒小一下學期才開始;三年班可以見到
基礎建立了,成績一直有進步;學習過程盡量鼓勵,這是一場馬拉松,要成功必要有耐心,不要急於建功於一時,操練補充可見短期成績,但是我們是想他們語文好,那麼堅持每日做好公文功課,真正好的料子終會現!K1坐不定,最好K3下學期開始。
(是一個最好的時間準傋迎接小一。)

想問問可唔可以買佢既中文worksheets+教材and then 自己係屋企做???

我個女現在是小一, 學公文英文ERP 巳有1.5年,以前她經常要求唔學,but 我 and 丈夫 覺得她英文進步不少,所以盡量鼓勵她,現在是 Level AII,故事內容很有趣,所以沒有要求唔學了.

原文章由 Dr.Mickey 於 07-12-7 11:13 發表
想問問可唔可以買佢既中文worksheets+教材and then 自己係屋企做???

我都好想知.
因在美國沒有中文班.
可以買回家自己教嗎?
THANKS!

個人意見
我覺得家長自己要支持和清楚Kumon課程才參加,因為Kumon 條路要家長鼓勵先見成功,而且Kumon的教材出得好有技巧,只要細心留意會知道點解要重複,如果小朋友用心做,專注力夠強會吸收得好快. 好多家長見做好耐都升唔到班便放棄,無留意或更進小朋友進度,做極都做唔到標準=專注力唔夠或未学懂又點會升到班? 連大人都質疑Kumon小朋友又點會去學? 當然唔係個個小朋友都適宜學

在美國沒有中文課程,因為要有普通話Kumon老師教才可開班,但你可以試下request,因為香港都有Kumon日文,但得1間有辦.  買教材應該唔得,因每星期要test進度再俾新教材,而且全套教材流出好容易俾人copy然後轉售

Yes.
讚成!
最近我買了Beatles CD 來聽,小兒好奇地問,幾好聽,是誰唱的呀?是Beatles 你不會懂的,我回答說。誰不知他說:世界聞名的,我做公文英文時,見過有一文章是提及他們的。
(小兒三年級!)

公文的種子,就是這樣慢慢地開始發芽了!

我囡囡今年三歲!因為之前聽過公文式的評語都幾好,見佢有個"幼兒體驗班"俾囡囡試下,現在上了兩個月,初初都ok,都肯數,數得好開心,之後因為老師要求要認dots,唔可以用手指數,囡囡開始唔想做,雖則佢都係坐定定,但十分唔正經,使我無名火起,經幾天後,囡囡連數東西都唔肯!

請問大家,我是否應該停了公文數,遲少少再學過呢?

monica_kam

慾速則不達,拔苗不能助長。

抗拒的東西那會學得好。

遲些再試!(約朋友仔一起學!)

我想問有冇小朋友同一份一功課(MATH), 一星期做足七日 ?

NO!

原文章由 twchung 於 07-12-15 12:13 發表
我想問有冇小朋友同一份一功課(MATH), 一星期做足七日 ?

Never..........

咁同一份一功課(MATH), 最多重覆幾多次?

1116:

試過3次!
‹ 上一主題|下一主題