用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 緊急!!請問哪裡有人教朗誦??謝謝! ...
go

緊急!!請問哪裡有人教朗誦??謝謝!

請問大家,知唔知邊度有人可以教朗誦呢?因囡囡下個月就比賽了,但學校負責的老師因事不能教,所以我想在出邊找人教她呢?唔該!

原文章由 BabyMonchhichi 於 07-10-27 21:57 硐表
請問大家,知唔知邊度有人可以教朗誦呢?因囡囡下個月就比賽了,但學校負責的老師因事不能教,所以我想在出邊找人教她呢?唔該! ...

Hi, BabyMonchichi,

請問是哪一類的朗誦比賽,英詩、中文(粵語)或是普通話?要分清楚才可找相應的老師。

靜靜媽

其實, 比小朋友朗誦都好架, 可以練大D個膽. 唔一定要比賽, 平時練都好. 但我個囡只有k1,適合嗎? 我暫時想同佢報中文.

靜靜媽, 你有資料嗎?

原文章由 靜靜媽 於 07-10-28 17:26 硐表

請問是哪一類的朗誦比賽,英詩、中文(粵語)或是普通話?要分清楚才可找相應的老師。

靜靜媽

回覆 #2 靜靜媽 的文章

靜靜媽,

Thank you for your reply. Please check
PM. Thanks.

靜靜媽,

請pm 朗誦的資料給我可以嗎? 謝謝!

原文章由 靜靜媽 於 07-10-28 17:26 硐表

靜靜媽

原文章由 hazma 於 07-10-29 10:43 硐表
靜靜媽,

請pm 朗誦的資料給我可以嗎? 謝謝!

Dear hazma,

在另一個topic--急找普通話老師中,我已有PM給你,日期是10月26日,請你check下是否收到?若有問題,我再覆你。

靜靜媽

原文章由 irisleung7 於 07-10-28 18:09 硐表
其實, 比小朋友朗誦都好架, 可以練大D個膽. 唔一定要比賽, 平時練都好. 但我個囡只有k1,適合嗎? 我暫時想同佢報中文.

靜靜媽, 你有資料嗎?

Hi, irisleung,

小女參加的是普通話朗誦,跟過一個非常好的普通話老師,而中文(粵語)的朗誦就沒有試過。因為訓練普通話朗誦既可以如你所言---練膽,又可以學到普通話,仲幫到中文寫作,而睇下e+個時勢,普通話實在是太重要了。

至於幾大年紀開始學朗誦好呢?大家知道學語言自然是越細學越學得快、學得正。小女雖是小二開始學,不過那已是好幾年前了(現在小女已F2),個陣時算學得比較早,但到今時今日,好多K1、K2、K3的小朋友已在參加不同類型的普通話比賽了,小朋友之間的競爭明顯大o左、早o左。

靜靜媽

原文章由 BabyMonchhichi 於 07-10-29 00:37 硐表
靜靜媽,

Thank you for your reply. Please check
PM. Thanks.

Dear, BabyMonchichi,

Check your PM, please.

靜靜媽

朗誦訓練

Dear 靜靜媽,

麻煩你pm朗誦訓練的資料給我好嗎?

謝謝!

lok2006 

我有一個是普通話的, 都幾好, 可以教小一及小二組, 有興趣PM我丫~~~
為小寶寶加油~

原文章由 20070101 於 07-10-30 04:43 硐表
普通話的就不認識了 英文倒有一個好介紹

20070101,

我想找英文導師, 請PM給我, TKS!

Dear 20070101,

我都想找英詩朗誦導師, 請PM給我, Thanks!

原文章由 亞豬 於 07-10-30 15:14 硐表

20070101,

same to me ! please send me a email !!! many thanks!!!

[ 本文章最後由 dorothy2 於 07-10-30 22:57 編輯 ]

原文章由 亞豬 於 07-10-30 15:14 硐表

20070101,

Same to me.  can u send me the information thro' email! many thanks !!!

原文章由 lok2006 於 07-10-30 08:49 硐表
Dear 靜靜媽,

麻煩你pm朗誦訓練的資料給我好嗎?

謝謝!
lok2006 

Dear lok2006,

請check PM,睇下是否需要這些資料。

靜靜媽

我都想找英詩朗誦導師, 請Email([email protected])給我, Thanks!

原文章由 20070101 於 07-10-30 04:43 硐表

原文章由 JCKC 於 07-10-31 17:00 硐表

我都想找英詩朗誦導師, 請Email([email protected])給我, Thanks!

I also want to know, any native teacher?  Pls PM to me

Thxs

Dear 20070101

我都想搵教英文朗誦老師
請e-mail資料給我
Thank you so much!
[email protected]

英文朗誦老師

我都想找英詩朗誦導師, please PM the detals for me.

Thanks
eirene