用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀約克好嗎?
go

讀約克好嗎?

收到約克取錄信,心裡十五十六,校長講到自已學校非讀不可咁..仲學費話明冇學卷,當然啦,她要重新裝修校園兼轉program,但學費咁貴又值得嗎?小學派位好嗎?有冇人讀緊可唔可以比D意見,謝謝

ivylee313:
我同你一樣,都考慮緊會否讀約克,不過我都會交咗留位費先!

本人覺得佢學費唔算費喎.....我冇記錯, 係咪 2千幾? 而家一間普通私營幼稚園的學費都要3千幾了.....仲要係得個校園舒適, d老師成日轉, 又新, d外藉老師又只係 d 唔知乜種族既人.....

我今日都去in york, 我唔鍾意個校園太舊. 佢個簡介會介紹得幾好,如果真係跟得足,佢都算有系統. 唔怪得近年又咁多媽咪讚york.

原文章由 ivylee313 於 07-10-27 11:47 硐表
收到約克取錄信,心裡十五十六,校長講到自已學校非讀不可咁..仲學費話明冇學卷,當然啦,她要重新裝修校園兼轉program,但學費咁貴又值得嗎?小學派位好嗎?有冇人讀緊可唔可以比D意見,謝謝 ...

請問佢係咪08年打後都唔會有學劵架啦??
愛是恆久忍耐......

原文章由 新紮媽媽 於 07-10-28 03:12 硐表
請問佢係咪08年打後都唔會有學劵架啦??

我的小朋友今年在york讀緊k3,讀左幾年,我覺得york是一所幾好的學校,課程有系統(每月都會有進度表,給家長知將會教D乜),老師和教職員對學生好好,公開試成績好(Jet set、劍英),又多課外活動玩,其實我覺得學費$2xxx,在九龍塘的幼稚園唔算貴了,其他地區的私校,都要$2仟幾啦!至於校舍,我覺得內函重於包裝囉!老實說,上學得3小時,其他時間就要家長的幫忙啦!如跟足進度表溫,包你們有得
至於升小學,我仔今年要考啦!但結果未知。

我都覺得$2000幾真係唔算貴,我小朋友上per-nursery 半日都要$3000幾.但係見佢地教小朋友真係有一套.我覺得有冇學卷真係冇所謂,可能冇仲好啦~

原文章由 kachunma 於 07-10-28 08:28 硐表

我的小朋友今年在york讀緊k3,讀左幾年,我覺得york是一所幾好的學校,課程有系統(每月都會有進度表,給家長知將會教D乜),老師和教職員對學生好好,公開試成績好(Jet set、劍英),又多課外活動玩,其實我覺得學費$2xxx, ...

[quote]原文章由 kachunma 於 07-10-28 08:28 硐表
多謝您既竟見,其實$2750呢個學費對於係九龍塘黎講都唔算貴,
只不過我真係唔知好唔好,其實我最想個女讀浸會大學既幼稚園,
但未In,而31號就決定交唔交錢,我想兩間比較一下,錢係咪都一樣,
但好似浸會派位就麻麻地,而約克就好D,不過浸會就話讀得開心D,冇咁大壓力,因為我個女係一個勁活躍既小朋友,加上她可能係資優
生,所以我好十五十六...

浸會幼稚園好以係3xxx幾元,佢有直升小學,不過你沙田石門,地點都幾難去,佢間小學係今年起好既,所以都幾新!

原文章由 ivylee313 於 07-10-28 14:59 硐表
[quote]原文章由 kachunma 於 07-10-28 08:28 硐表
多謝您既竟見,其實$2750呢個學費對於係九龍塘黎講都唔算貴,
只不過我真係唔知好唔好,其實我最想個女讀浸會 ...