用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (轉貼): 令子女聽話的一些建議
樓主: Kittymummy
go

(轉貼): 令子女聽話的一些建議 [複製鏈接]

Joe 媽媽, 每晚都有5-10分鐘跟兒子傾計都唔錯拉,你要努力拉.
我相信你仔仔會明白你同體諒你.

原文章由 Joe媽媽 於 07-10-29 23:01 硐表

真的很理想,   但要等我申請到"綜緩"做全職媽媽才可以. 香港地..., 今天我還是負資產 .. 早出晚歸, 每晚9點半前(還未食晚飯)回到家已要感謝神了. 我每晚只得5-10分鐘跟我兒談談心吧了,  ...

我覺得呢篇文章好好, 有時做父母都要反省下自己(包括我). 小朋友的童年唔係只有比亞媽打打鬧鬧, 學業....etc. 品德同身心發展都好重要. 放下面子(文中所謂的父母威信), 真係比多d時間你的小朋友溝通下傾多d計 (每日5~10分鐘好個無), 唔好下下擺亞媽款, 慢慢打開佢個心. 我深信一個自細受到"愛" 的小朋友, 將來一定唔會差得去邊 ! 唔好再比咁多excuse自己, " 遲做好過無做, 盡力而為, 淡薄得失, 自己問心無愧."

簽名被屏蔽

blytheBB, totally agree with you !

同樣地, 如果你返工日日比老闆鬧, 不停叫你地做, 仲要係non-stop,連去toilet都覺得你去多左果隻. 咁你地會點?

原文章由 blytheBB 於 07-10-30 10:13 硐表
kk22446688k,

想當年我都o係好緊張,
連"去大大"都攞埋本補充去核對,
放左工,就趕頭趕命翻屋企,開波睇玏課,
回想起自己ga所作所為,
真o係有D "ON 車",
我地試吓O係對方(小朋友)GA 觀点到睇吓件事,
亞媽一翻O黎就比亞 ...

回覆 #8 kk22446688k 的文章

多謝分享
a-每晚講故事10分鐘,
    b-任何有益食物, 不喜歡吃也要吃5小塊.
    c-每天溫習5-30分鐘,
    d-每天父或母陪玩5-30分鐘,
    e-每天看電視30-60分鐘.  
    f-每天打機30-60分鐘,
    g-每天同看報紙5-10分鐘, 討論時事, 談天說地, 多溝通, 潛移默化.
    h-鼓勵多做課餘活動, 如行山, 童軍, 義工, 賣旗............
現在除了k(因我不喜歡小朋友打機)外我都可以做到,不過希望出年小朋友上了小學後都仍然可以做到:)

原文章由 blytheBB 於 07-10-30 10:13 硐表
kk22446688k,

想當年我都o係好緊張,
連"去大大"都攞埋本補充去核對,
放左工,就趕頭趕命翻屋企,開波睇玏課,
回想起自己ga所作所為,
真o係有D "ON 車",
我地試吓O係對方(小朋友)GA 觀点到睇吓件事,
亞媽一翻O黎就比亞 ...

同意,我而家因為要同阿囡考小一,已經俾左d壓力佢而不自覺,有d內疚tim

Thanks for yr sharing

多謝分享, 做父母的真要經常反省自己,
以前abcdeg我都做到, 現在因無時間已不是每天都做,

多謝分享!

Very good example and I agree this type of game works !!!

一同外出時, 請以周圍環境, 玩說話遊戲, 玩巴士, 玩商店, 玩行人服裝........
(看誰指得多, 指得快 或....請自己用腦想想)
靜默是沒有好處, 主動找小玩意(街上物件多得很), 親子關係便從此養成.

這位媽媽的做法同我一樣喎,每次小朋友學的興趣,讀的書,我每樣都做曬,個囡學琴,我又自己係到彈,當然唔係好叻啦,但真係感受到小朋友的難處,佢返學讀的書,我又會讀一次先,佢地玩的玩具我又會玩次,我連佢地鍾意睇的卡通片都會陪佢地一齊睇,可以知道入面的人物,唔會有代溝,有次比位太太笑我還有童真,會睇卡通片忝,為了小朋友好,我覺得好值得,小朋友見到人地變魔術及扭波波,我又走去研究,之後做比佢地睇,佢地真係會好開心的,佢地鍾意玩估iq題,我又走去揾d iq題比佢地估,行街又玩得,係屋企悶悶地又玩得,又可以用吓個腦,都不知幾開心,有時自己好似變咗個小朋友,揾番曬細個無的童真.

但我無想過咁樣做會令小朋友聽話喎,我只係想小朋友開心成長.

原文章由 Kittymummy 於 07-10-24 16:16 硐表
以下內容適合2-15歲----青春期之前的小孩子.(一般孩子, 特別的孩子自作別論)
(這裡所說的聽話, 不是盲從, 不是父母獨裁, 是孩子身心健康成長的聽話.)
.
.
1---建立父母威信. 父母要學十八般武藝
.
父母沒有威信, 子 ...

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-10-31 23:59 編輯 ]

原文章由 Kittymummy 於 07-10-29 23:58 硐表
Joe 媽媽, 每晚都有5-10分鐘跟兒子傾計都唔錯拉,你要努力拉.
我相信你仔仔會明白你同體諒你.

Kittymum,

好開心, 多謝妳的鼓勵!

‹ 上一主題|下一主題