用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章六 (07年10月-11月) ...
樓主: snowbell
go

「家長發問及閒聊區」舊文章六 (07年10月-11月)

原文章由 beautyma12 於 07-10-24 22:57 硐表
Do you mean that the tutoring centre is very good to help the boys i/o private tutor at home?  Do you think P.5 to join those tutoring centre is too late?  Pls PM details for me, thanks!  

beautyma12,
我意思不是認為補習社好過私人補習老師。如果你問我在那裏補習最好?我一定答你: 在家中由父母補習。你看今年PTA候選人名單,個個學歷非凡,唔係學士,就係碩士,你話在那兒可請到24小時候命又不需分文的補習老師。又或是請一個中文系、英文系 ... 的學士補習,不過學費好貴,不是一般家庭負擔得起。

P5下學期才是呈分試,一日未考一日不知結果,只要跟着老師所說的話做就得。

原文章由 ferod 於 07-10-24 15:49 硐表
Hello, snowbell,
請PM我補英文 和中文的,我呀仔P.2.謝謝

Ferod,
我囝囝由細到現在都沒有補英文,所以答不到你。

好啦! 各位加油,我和zz都要開Turbo啦! 12月再見!

聽講話今日派左本校刊,但係冇我囝囝份,唔知要幾錢本呢?可唔可以補訂呢?

有冇家長睇過下,值唔值得買返本保存呢?

snowbell,

我都想知邊更補中文好,可以pm我嗎?其實睇番這兩天的回應,對補習都存在不同的意見!其實是否補習最後咪又是父母決定,大家意見照比,是否選擇補習就自己依情況決定吧!大家在這裏都是互相交流交流的,所以我又唔覺你在賣廣告,所以不用愁呀!

我從p1開始買到現在,$90一本.

原文章由 Odin 於 07-10-25 23:17 硐表
聽講話今日派左本校刊,但係冇我囝囝份,唔知要幾錢本呢?可唔可以補訂呢?

有冇家長睇過下,值唔值得買返本保存呢?

Thank you!

原文章由 snowbell 於 07-10-25 12:49 硐表

beautyma12,
我意思不是認為補習社好過私人補習老師。如果你問我在那裏補習最好?我一定答你: 在家中由父母補習。你看今年PTA候選人名單,個個學歷非凡,唔係學士,就係碩士,你話在那兒可請到24小時候命又不需分文的補習老師 ...

原文章由 zz 於 07-10-25 23:24 硐表

zz,
你囝囝幾時買的,點解我好似無收到訊息話有得買?

可能我表達不好 我是指我年年都買,現在已有5本了.一般都在學年尾有通告問有冇興趣訂.剛派發果本係舊年訂ga.

原文章由 boygirl 於 07-10-25 23:27 硐表

zz,
你囝囝幾時買的,點解我好似無收到訊息話有得買?

我都好想買

原文章由 zz 於 2007/10/25 23:24 硐表

有問題想問有出席九月廿八日個講座o既家長,果日講者係兆基創意書院o既校長,係開始時有段片,請問有冇人有果段片youtube條 link 或者知段片叫乜名呀?

今日內聯網有通告.

2006-2007年度校刊經已出版,並於昨天派發予各在去年五月落訂購買的同學。如仍有意購買額外校刊,請下載表格,連同支票,到校務處購買。

原文章由 Odin 於 07-10-26 01:43 硐表
我都好想買

ladyblue,

我亞水講野直腸直肚兼夾唔識轉灣,如果你問我,我會話:

如果唔緊張個仔將來的話,咁辛苦own佢入lsps把鬼呀?

:cry: :cry:

原文章由 ladyblue 於 07-10-24 21:22 硐表
snowbell,
I don't quite understand why there is still keen competition among students while parents know that more than 90% of  La Salle students will be admitted by its secondary school?

唔該晒,已經填左表同開埋cheque。

原文章由 zz 於 2007/10/26 09:06 硐表
今日內聯網有通告.

2006-2007年度校刊經已出版,並於昨天派發予各在去年五月落訂購買的同學。如仍有意購買額外校刊,請下載表格,連同支票,到校務處購買。

...

上星期收到通告今個星期五小一開家長會,仲指明家長一定要出席,好似好嚴重咁.想問下高年級家長知唔知會講啲咩,唔會即埸派成績表係嗎?

我諗緊要唔要叫埋老公去.

They will show you the result( statistic ) of the 1st  term  test for all P.1 students so you can assess your son's      level or standard.

原文章由 cantaloup8 於 07-10-29 15:35 硐表
上星期收到通告今個星期五小一開家長會,仲指明家長一定要出席,好似好嚴重咁.想問下高年級家長知唔知會講啲咩,唔會即埸派成績表係嗎?

我諗緊要唔要叫埋老公去. ...

ferod,

Thanks for your info!

原文章由 ferod 於 07-10-29 16:29 硐表
They will show you the result( statistic ) of the 1st  term  test for all P.1 students so you can assess your son's      level or standard.

星期五係LCS又有另一個講座係有關women & family health喎,唔知係咪淨係歡迎媽咪呢。

原文章由 cantaloup8 於 2007/10/29 15:35 硐表

我諗緊要唔要叫埋老公去. ...

嘩~大家有冇睇內聯有關小心陌生人果段報告?原來除左虛擬o既網上世界,現實都有人咁樣白撞,都幾誇張。LOL

你有興趣, 一聽無妨.

請問各家長做左3T畫未? 去邊度搵料?
原文章由 Odin 於 07-10-29 23:33 硐表
星期五係LCS又有另一個講座係有關women & family health喎,唔知係咪淨係歡迎媽咪呢。