用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章六 (07年10月-11月) ...
go

「家長發問及閒聊區」舊文章六 (07年10月-11月) [複製鏈接]

原文章由 zz 於 07-10-17 16:41 硐表
唔係呀!p5升p6係原班上ga,d主科老師都是原班上.所以你囝將來p5班主任係今年p5果批老師.(如沒有任何轉變);-)

P5 班主任和學生是原班升P.6,今年我囝囝的班只轉閒課老師。

明天P6的大哥哥計劃,會和P1的學生一起。

[ 本文章最後由 snowbell 於 07-10-17 17:01 編輯 ]

0    0    0    0

唉,今日亞仔話READING 監考老師一入黎就叫他們自行刪減有D題目唔駛做..搞左一輪,徙晒時間,搞到又唔夠時間做晒份卷,真 ,
NO EYE SEE LA, 總之未試過搞成柑....仲有P2開始要寫在答案紙上,又考起D懵仔啦,如對錯位真無辜 好心平時QUIZ俾他們練習適應下啦

"我果個無端端話想寫靚d字"----你柑講果仔真係搞笑

原文章由 tlomum 於 07-10-17 16:47 硐表
同意!我同你一樣温咗三日書,不同的是我果個無端端話想寫靚d字,所以做唔晒.

小ニ功課係多咗,亞仔又好慢.如果測驗前一星期,學校可以小d功課,或者不用默書就好啦!

...
一個非常著緊囝囝學業的媽咪 :-D :-D

嘻嘻!!我講緊不是高層次ar

其實我覺得她幾好,但不是人人都受.

明天的大哥哥要穿白鞋

原文章由 snowbell 於 07-10-17 16:50 硐表

P5 班主任和學生是原班升P.6,今年我囝囝的班只轉閒課老師。

明天P6的大哥哥計劃,會和P1的學生一起。

唔係高層次既咁我唔識啦! 我好'背'架! pm我知oY!
今年小五既班主任講黎聽下有邊個...唔好.
我鐘意以前呀仔個一年級班主任呀! 即你仔而家果個, 我仔小一果班成績幾好架. 我都覺得佢好有女王FEEL.
原文章由 zz 於 07-10-17 17:16 硐表
嘻嘻!!我講緊不是高層次ar

其實我覺得她幾好,但不是人人都受.

明天的大哥哥要穿白鞋

問題
1. 日本新首相是誰?
---唔知,因為而家呢個可能聽日就玩完。

2. 香港哪一個大宅被列作暫定古蹟?
---東華三院
3. 陳方安生和葉劉淑儀所參加的是什麼選舉?
---不民主的選舉
4. 哪一個國家用武力鎮壓人民?
---中國!!一定!!
5. 哪一個機構是關注兒童及青少年被性侵犯?
---法庭

原文章由 zitalin 於 07-10-17 11:22 硐表
字寫得靚唔靚? OK啦, 有時乙+, 有時甲-.

2. 早前在那地方發生僧侶爭取民主運動? - 緬甸

問題
1. 日本新首相是誰?
4. 哪一個國家用 ...

你等定見家長啦你! 係見你老父, 即亞水仔個呀爺, 教到你睇野咁有見地.
原文章由 亞水 於 07-10-17 17:37 硐表
問題
1. 日本新首相是誰?
---唔知,因為而家呢個可能聽日就玩完。

---東華三院
---不民主的選舉
4. 哪一個國家用武力鎮壓人民?
---中國 ...

佢就真係搞笑,我就真係想暈.reading要寫在答案紙上,佢又係沒有講....大鑊 我果個係十分懵  

quote]原文章由 jiwawa 於 07-10-17 17:09 硐表

唉,今日亞仔話READING 監考老師一入黎就叫他們自行刪減有D題目唔駛做..搞左一輪,徙晒時間,搞到又唔夠時間做晒份卷,真 ,
NO EYE SEE LA, 總之未試過搞成柑....仲有P2開始要寫在答案紙上,又考 ... [/quote]

唔單衹reading要寫在答案紙上,係所有卷都係呀!

原文章由 tlomum 於 07-10-17 22:45 硐表
佢就真係搞笑,我就真係想暈.reading要寫在答案紙上,佢又係沒有講....大鑊 我果個係十分懵  

quote]原文章由 jiwawa 於 07-10-17 17:09 硐表

唉,今日 ...

我個仔今日都大投訴,話日日都有試卷錯,份份都搞一大輪,日日話唔夠時間,都唔知真定假。可能都係唔熟,又可能d卷真係好深,所以做唔晒﹗ ANYWAY,都過去了,當PRACTICE 吓,希望呈分時好啦﹗:idea:

原文章由 jiwawa 於 07-10-17 17:09 硐表
NO EYE SEE LA, 總之未試過搞成柑....仲有P2開始要寫在答案紙上,又考 ...

嘩!感重大鑊.....我問親佢嘢,佢淨係識講〝唔知、唔記得、唔識〞(包括功課)你唔講我真係唔知,學beautyma12話齊,anyway都過咗去.

原文章由 jiwawa 於 07-10-17 22:54 硐表
唔單衹reading要寫在答案紙上,係所有卷都係呀!

銻怕都係真,如果因為柑而唔夠時間做就真係唔抵 D 仔仲係細,他自己當時都好緊張,未試過嘛,仲要改幾條 依家個心好嗡,無晒心機,聽日SCIENCE 都好快溫完,真係由高峰跌落谷底的感覺...老師今朝早會都特登行埋去醒了他幾句

原文章由 beautyma12 於 07-10-17 23:34 硐表
我個仔今日都大投訴,話日日都有試卷錯,份份都搞一大輪,日日話唔夠時間,都唔知真定假。可能都係唔熟,又可能d卷真係好深,所以做唔晒﹗ ANYWAY,都過去了,當PRACTICE 吓,希望呈分時好啦﹗:idea:

...

個仔呢三日落校車日日都苦口苦面,唔駛我問全都從實招來,仲繪形繪聲,越聽個心越沉,寧願佢唔講仲好,等我開開心心過個
LONG WEEKEND都好呀 ...算啦,黎緊要加強速度訓練,今次當教訓  希望你地果D唔好好似我果個柑...大家努力啦

原文章由 tlomum 於 07-10-17 23:59 硐表
嘩!感重大鑊.....我問親佢嘢,佢淨係識講〝唔知、唔記得、唔識〞(包括功課)你唔講我真係唔知,學beautyma12話齊,anyway都過咗去.

唉!終於入到來傾傾!噚晚總是入不到回應的版面!我是一年級學生的家長,看見囝囝終於挨到最後一天測驗,也可算是放下心頭大石,這個星期同他溫書,簡直是跌進深海中,幾乎浸死!可能我真的還未適應,曾幾何時想替囝囝校了事,免得為了應付他的學業而給自己和囝囝太大的壓力,現在也是見步行步,實在不知如何是好。 :cry: :cry: 一想到這次測驗不計分也使我緊張得如此,又怎可以再應付即將而來的考試? 各位過來人的家長,究竟怎樣的孩子才適合讀喇沙?我真的很想知道我有冇為囝囝揀錯學校?

唔好擔心啦!過兩日就唔記得嫁啦!好似我感    如果唔放鬆d,好容易

原文章由 jiwawa 於 07-10-18 00:18 硐表
個仔呢三日落校車日日都苦口苦面,唔駛我問全都從實招來,仲繪形繪聲,越聽個心越沉,寧願佢唔講仲好,等我開開心心過個
LONG WEEKEND都好呀 ...算啦,黎緊要加強速度訓練,今次當教訓  希望你地果D唔好好似我 ...

又刺激又緊張.......某d班已派了部份測驗卷

各位高年級家長,

請問小一起碼得到什麼分數才可算滿意?我怕我期望過高或過低, 有個指標, 可避免過分開心或失望.

原文章由 Mrs.Fong 於 07-10-19 11:53 硐表
各位高年級家長,

請問小一起碼得到什麼分數才可算滿意?我怕我期望過高或過低, 有個指標, 可避免過分開心或失望.

Mrs Fong,

用平常心!

仔仔一年班未見有任何測驗卷和,雖然明知要用平常心去面對,但都好想知結果,好似數學小測\黙書一樣.

原文章由 zz 於 07-10-18 11:40 硐表
又刺激又緊張.......某d班已派了部份測驗卷
DouglasMaMa :lol
‹ 上一主題|下一主題