用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資名校和地區名校,你會點揀?
go

直資名校和地區名校,你會點揀? [複製鏈接]

如果直資名校要一個鐘頭車程,地區名校只需十五分鐘車程,你會點揀?
   0    0    0    0

原文章由 esprincess 於 07-10-15 17:51 硐表
如果直資名校要一個鐘頭車程,地區名校只需十五分鐘車程,你會點揀?

視乎邊間直資和邊間地區名校!

原文章由 esprincess 於 07-10-15 17:51 硐表

地區名校 時間對中學生最重要, 中學又多課外活動, 又遲放學, 如果重要成個鐘頭至返到屋企, 又要做功課, 咪又夜訓,又早起,邊有精神上堂呀

Agree, 咁都重要睇下小朋友承唔承受到。

如讀一間地區小學, 但入到去top top band 1 如st. paul co-ed, dgs, 因為小學程度已經同佢地既直屬小學有差距, 如小朋友性格係遇強越強, 好有鬥心, 就無問題, 如果唔係, 就會追得好辛苦, 甚至會無心機讀書(因為入得去呢D top school, 都會係差唔多全港最好成績既10%)

原文章由 constance-bobo 於 07-10-16 11:36 硐表

視乎邊間直資和邊間地區名校!

我情況有D相似,已經揀喇。。。

我會睇下那間最適合自己小朋友,同學費是否負擔得起,如果是遠的那一間較好,大不了就搬屋。

我揀地區官津名校,讀到高中唔使交學費。

我選了直資,因為囡囡非常喜歡該校。而且最重要是地區名校要七月放榜才知,怎能保證它必收你呢?如放棄了直資,到時派得不好,我一定非常後悔。

謝謝你們的分享,我想除非我個女好鍾意那間直資,否則還是主攻官津地區名校好了,雖然如果她入到直資傳統名校可以滿足一下我的虛榮心,但一想到她可能會追得很辛苦,萬一自信心都無埋就斃啦!

原文章由 esprincess 於 07-10-18 20:47 硐表
謝謝你們的分享,我想除非我個女好鍾意那間直資,否則還是主攻官津地區名校好了,雖然如果她入到直資傳統名校可以滿足一下我的虛榮心,但一想到她可能會追得很辛苦,萬一自信心都無埋就斃啦! ...

好多地區名校既要求都幾高咖,入得去都要好比心機讀書。。。

原文章由 esprincess 於 07-10-18 20:47 硐表
謝謝你們的分享,我想除非我個女好鍾意那間直資,否則還是主攻官津地區名校好了,雖然如果她入到直資傳統名校可以滿足一下我的虛榮心,但一想到她可能會追得很辛苦,萬一自信心都無埋就斃啦! ...

My son got into DSS.
Not all DSS are very demanding. Because they have strong reputation, they may not as pushy as local famous school.
If he or she may not capable to the school (DSS or local school), you better find a lower Band school.

視乎小兒程度,直資名校學費而作決定。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

band one生不需為了只sell 既念新直資而放棄選 band one 津貼英中權利,況且六年中學教育是免費,但傳統名直資則可考慮,始終有成績可見。
‹ 上一主題|下一主題