用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請分亨一下讀全日制幼稚園的好處及壞處 ...
go

請分亨一下讀全日制幼稚園的好處及壞處 [複製鏈接]

各位有經驗的家長

我正為囝囝選擇幼稚園
想請問一下如就讀全日制幼稚園
對小朋友有那些影響呢
眼見比較多幼稚園是半日制

感謝

[ 本文章最後由 evan01 於 07-10-25 23:07 編輯 ]
   0    0    0    0
:-) 我愛這個家

我囡囡今年開始上k1,讀全日班,我覺得全日班的學習較有系統性,又可以訓練佢獨立些,最好是食飯叻,不用喂而且可以食晒,另外全日班可以接觸不同級別的小朋友, 對佢社交發展也好好多.
原文章由 evan01 於 07-10-14 15:59 硐表
各位有經驗的家長

我正為囝囝選擇幼稚園
對小朋友有那些影響呢
眼見比較多幼稚園是半是制

感謝

讀全日時間會否太長,我有點不拾得
原文章由 BBgigi 於 07-10-17 17:38 硐表
我囡囡今年開始上k1,讀全日班,我覺得全日班的學習較有系統性,又可以訓練佢獨立些,最好是食飯叻,不用喂而且可以食晒,另外全日班可以接觸不同級別的小朋友, 對佢社交發展也好好多. ...

如果係在職媽咪我會俾小朋友讀全日, 除可發展社交同訓練獨立性外, 最主要唔使小朋友下午無聊咁過. 我個囝返半日, 而我亦係全職媽咪, 眼見個囝每日放學就掛住同工人玩....而家唯有搵d課外活動俾佢. 平時主要星期六先學. e家要改weekday. 個人覺得返全日都有好處. 但因個囝間學校只得半日.

讀半日︰就只是學知識 。

讀全日︰不但學知識,還可以學多點群體生活,學會自理能力、獨立,學會與人相處!

原文章由 evan01 於 07-10-14 15:59 硐表
各位有經驗的家長

我正為囝囝選擇幼稚園
對小朋友有那些影響呢

感謝

感謝各位的回應

請問你們的小朋友是就近入學還是要乘校車?
如果讀全日又要乘校車(可能要半句鐘至45分鐘路程)
就你們的經驗
會否對小朋友做成疲累

再一次感謝
:-) 我愛這個家

好同意....mckitty講法......

我都係working mum,跟你地所講一樣,一直都諗住同佢返全日班。但而家又諗緊可能返半日班(因心儀個間得半日:-| ),不過半日有個好處係可以安排唔同的課外活動(如果有工人或係全職mama)在平日上,無須迫唒係weekend。

原文章由 kakiuma 於 07-10-25 11:57 硐表
好同意....mckitty講法......

I am a full time working mum. However, I personally prefer a half day school for early education like kindergarten.

If circumstances permits, that is if you can look after your child after a half day school, I think small children should be allow to play on their own. ie. not in an structural environment.  

My son simply enjoy his bike ride for an hour in the afternoon and I think it is a good parents and child bonding activity.

全日

我個b因k1沒有全日, 所以現在返半日, 但 k2 及k3才有全日, 我會選全日, 我BB N1時已是讀全日的, 自理能力及群體生活很好

各位有經驗的家長

我正為囝囝選擇幼稚園
對小朋友有那些影響呢

感謝

讀全日的, 自理能力及群體生活好D。
‹ 上一主題|下一主題