用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今天收到信, 祟真小學收了我兒子了, 很開心呀 ...
樓主: Anntang88
go

今天收到信, 祟真小學收了我兒子了, 很開心呀 [複製鏈接]

請問你小朋友面試時考些什麼, 可否分享呢

原文章由 Anntang88 於 07-10-13 23:50 硐表
今天收到信, 祟真收了的兒子, 10月22日及23日要交留位費了

原文章由 hong2002 於 07-10-17 15:17 硐表
To me, Tsung Tsin is a very good school especially in the
area of moral education and language training.  My 2 sons are studing there.

Many people treat TT as their back up school simply
because th ...

hi hong2002,

謝謝你的分享呀!
去完上星期六的開放日, 我一家都很喜歡tt呀.
d老師好nice...

請問功課壓力大嗎? 聽譚校長講, 小一上下學期只有評估(各一次), 和考試各一次, 對嗎?

請問你的小朋友係咪坐校車返學? thanks.:loveliness:
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

hong2002

想問下你仔仔讀幾年級
每班有幾多人

[quote]原文章由 helenjoe 於 07-10-18 11:07 硐表

謝謝你的分享呀!
d老師好nice...
->I was there too!

請問功課壓力大嗎? 聽譚校長講, 小一上下學期只有評估(各一次), 和考試各一次, 對嗎?
-> 一般每天有中,英,數功課, 週末再加週記,閱讀報告等,壓力很難說, 永遠有人話多, 有人話小.
->亞仔是上學期一考二測,下學期一考一測,不用怕,因為考了的內容下次不會再考,所以每次考的範圍不多,比較容易温習. (亞仔沒有評估)

請問你的小朋友係咪坐校車 ...
-> Yes

原文章由 hong2002 於 07-10-18 11:38 硐表
[quote]原文章由 helenjoe 於 07-10-18 11:07 硐表 http://forum.baby-kingdom.com/images/common/back.gif

謝謝你的分享呀!
d老師好nice...
->I wa ...

我個仔是英文日記啊!

原文章由 hong2002 於 07-10-18 11:38 硐表
[quote]原文章由 helenjoe 於 07-10-18 11:07 硐表

謝謝你的分享呀!
d老師好nice...
->I wa ...

請問那天你是否"家長義工"呀?
佢地好努力工作呀?  值得一讚.

請問你仔仔坐校車返校, 返學時間係8:05am, 即幾點上校車呢?
請問車費多少呢?

另, 譚校長話mon-fri都有興趣班(要付錢), 係咪都有校車送回家呢? 興趣班的收費如何?

唔好意思, 問咁多問題......謝謝.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

我係誇區報祟真的,收到祟真既取錄信了.但最後我覺得太遠(住天水圍),唔係甘就腳......想讀美孚(因為有西鐡站直達).

如果你地係我,仍然會讀祟真嗎?

Hi All:

其實我現在都心大心細,不知會否讓仔仔讀此校,

很怕校車不夠坐位的問題及會接漏小朋友。

在崇小的topic看到此校的行政很混亂

此校會比晒測驗範圍,所以每個小朋友都能取高分,咁會否不知道小朋友的真正實力呢

還有好像很多小朋友在p3轉校,為什麼呢

※另外請問他的中學好嗎※

原文章由 雲妮彭 於 07-10-18 15:05 硐表
我係誇區報祟真的,收到祟真既取錄信了.但最後我覺得太遠(住天水圍),唔係甘就腳......想讀美孚(因為有西鐡站直達).

天水圍6:00校車,不太好,但大有人在(崇小,崇幼)

原文章由 Esso 於 07-10-18 15:23 硐表
Hi All:

其實我現在都心大心細,不知會否讓仔仔讀此校,

很怕校車不夠坐位的問題及會接漏小朋友。

在崇小的topic看到此校的行政很混亂

此校會比晒測驗範圍,所以每個小朋友都能取高分,咁會否不知道小朋友的真正實力呢?- ...

我有2位同事小朋友都緊崇真幼稚園k.2, 同事異口同聲讚學校教d 語言(英文和普通話)好得.....都會比佢地讀埋小學.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

我囡囡都被取錄咗,請問有冇家長知有冇校車由荃灣返校,要幾點起身呢?

-> Yes
請問你仔仔坐校車返校, 返學時間係8:05am, 即幾點上校車呢?
請問車費多少呢?
->Mei Foo, 7:00 am (7:20到校), $550 (好似)
另, 譚校長話mon-fri都有興趣班(要付錢), 係咪都有校車送回家呢? 興趣班的收費如何?
->有校車
->大約$50一堂
<有錯請指正>

今晚收到信啦...我仔仔被取錄了, 下星期交留位費.

原文章由 hong2002 於 07-10-18 16:42 硐表
-> Yes
請問車費多少呢?
->Mei Foo, 7:00 am (7:20到校), $550 (好似)
另, 譚校長話mon-fri都有興趣班(要付錢), 係咪都有校 ...
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 雲妮彭 於 07-10-18 15:05 硐表

Hi,

If you are living in Tin Shui Wai, I suggest you try Gigamind primary school. My daughter is studing in TT international kindergarten section but I still tried Gigamind mind and they accept my daughter. I am considering which school is better for my dughter. The most attractive pont of gigamind mind is the very small size class (16 students per class). TT is having problem on the class size. I asked the Principal this September how many students in international class and she told me 25. In fact, it's 30 in J1 this year. Why she's not telling me the truth? Might be she assume some students will leave the next year since it do happen every year.

But gigamind is a new school,
is it's standard ok?
also, it's school fee is expensive...

原文章由 Sammichloema 於 07-10-18 16:16 硐表
我囡囡都被取錄咗,請問有冇家長知有冇校車由荃灣返校,要幾點起身呢?

for reference only:

http://www.ttpskg.edu.hk/doc/0708/pbusroad0708.pdf

因為每年都會更改, 但搭校車一定係0730 到校, 因為校車要接崇幼學生返學.  所以學校提倡早讀.  如果住海濱就要0635 左右上車呀啦.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原文章由 little-pig 於 07-10-19 23:43 硐表
But gigamind is a new school,
is it's standard ok?
also, it's school fee is expensive...

right, gigamind just like other DSS. It formed on 2001. I have some indirect friend's son studying in this school and she recommend this school. I didn't talk to her deeply of this school  but know that this school is also using english and putonghua as teaching language.The school fee is $4300 per month which is cheaper than TT international junior. If they only have 16 students per class, I will say the fee is reasonable (no matter I can afford or not). The secondary school allocation is not bad. 22 students out of 24 can get a seat in english secondary school. Another good point is the class starts at 9 o'clock. So we don't need to get up that early. If study in TT, my daughter needs to get on the school bus at 6:45am whcih mean she needs to wake up at 6:15am which seems too early. If she study in TT, we can talk or do anything after night. Just finish the dinner and homework than sleep. Gigamind already accept my daughter but I am still struggling if I should choose TT or gigamind since TT has secondary school.

我囝囝亦都收到信了... 現仲考慮緊會否讀這間??? 但本人則不太喜歡這間學校... 因為INTERVIEW完畢後..我去課室接囝囝... 老師用普通話對我子說''再見''.... 我囝則用廣東話回答''拜拜!!'' (我囝聽得到老師是對他說拜拜...但因為他太緊張... 只回答廣東話)... 但讓老師則比左一個好吥視.. 皺晒眉頭的表情出來... 我即刻對這間學校印象分大減!!!

原文章由 chaiwawa 於 07-10-21 14:45 硐表
我囝囝亦都收到信了... 現仲考慮緊會否讀這間??? 但本人則不太喜歡這間學校... 因為INTERVIEW完畢後..我去課室接囝囝... 老師用普通話對我子說''再見''.... 我囝則用廣東話回答''拜拜!!'' (我囝聽得到老師是對他說拜 ...

HI...

上次我仔仔面試後, 去課室接佢時, 當中有3位老師, 其中一位也是地道普通話老師, 好nice, 我仲同佢用普通話交談添!

我仔仔亦用普通話向這位老師說"再見和謝謝".

我仔仔反而很喜歡這所學校.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

又奇喎, 我囝囝interview時, 係我同佢一齊入一齊出, 唔水接既....我地in中英文班(唔係國際班).
Matthew (Jimson) was born on 4th-Jan-05
‹ 上一主題|下一主題