用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家為子女們報考了多少間私校或直資作後備 ...
go

大家為子女們報考了多少間私校或直資作後備 [複製鏈接]

各位Dad & Mom,

除參加自行分配外,你們為你們的公主王子報考了多少間學校以作後備?可否分享一下?
   0    0    0    0

原文章由 TingKiumom 於 07-10-11 00:35 硐表

除參加自行分配外,你們為你們的公主王子報考了多少間學校以作後備?可否分享一下?
直資唔可以做後備。

4PS / 4DSS

有1PS - ok 咗

原文章由 TingKiumom 於 07-10-11 00:35 硐表

9PS/1DSS

I will start interview on this Saturday, so nervous

7PS + 2DSS

2PS + 3DSS

我用15分自行報了一間( 但囡囡交表個日話好驚,唔鐘意, 就算已知道佢老友一定入讀, 佢都唔想去), 另外篩選了5間來報, 你看如何:
1: 超熱門貴族學校, 老公話想試下才報的, 當去見識下。
2: 好校風有愛心的傳統基督教學校, 近屋企, 理性分析是第一志願.
3: 新思維學校1, 口碑幾好, 但真係比較遠, 真係收可能要搬.
4: 新思維學校2, 無咁遠, 有好有唔好, 但囡囡好鍾意.
5: 我的母校, 無咁熱門, 但都OK, 入到機會應該大少少.

原文章由 TomDog 於 07-10-11 14:08 硐表
我用15分自行報了一間( 但囡囡交表個日話好驚,唔鐘意, 就算已知道佢老友一定入讀, 佢都唔想去), 另外篩選了5間來報, 你看如何:
1: 超熱門貴族學校, 老公話想試下才報的, 當去見識下。
2: 好校風有愛心的傳統基 ...

Let me guess your choice

(1) DGJS
(2) True Light
(3) GT

Am I right

My daughter also have 15 points.  I have applied 9PS and 1 DSS.  Someimes I would thinik is it too much for her.

哈哈, Master Mind, 我俾兩粒黑色棋你!

I also applied 9PS + 1 DSS.  Agree that "當去見識下".  I don't have pressure because it's not under my control.  I just tell my girl "try your best" to be polite & answer all questions.

She bramed by the headmistress of ST.Paul Co-ed when interview last week because she played the sticker with her ref. number on her clothes.  The Headmistree asked her not to do but she didn't follow and keep playing......finally, the lady said that I will deduct your mark if you don't stop......haaaaa.  Now she knows she should behaive herself, good experience ah.::" /> ::" /> ::" />

[ 本文章最後由 catcat 於 07-10-11 15:59 編輯 ]
Thanks god giving me a happy family.

原文章由 TomDog 於 07-10-11 15:45 硐表

死啦,唔記得master mind點玩tim,我係咪中左兩個,kum唔中既又可唔可以俾多d貼士呢

乜咁都要鬧? 如果遇著係我囡囡佢一定會喊.

We didn't participate in the government's "primary school lottery exercise".  We have in total applied for 3 DSS & 2 PS for our princess.  She has attended an interview at 2 DSS and 1PS and has been offered acceptance by that PS.  As regards the other 2 DSS, we are still awaiting the final result.

It's really a pain for children and parents to go through all these...

大家為子女們報考了多少間私校或直資作後備

2DSS + 2PS.

Ah-One

想借問聲,邊間ps可以做後備呢?我意思係間ps收左你之後,唔會阻止你去大抽獎.

7 PRIVATE,1 DSS
IN左2 PRIVATE啦~~陸續有來~~
我女話唔緊張WOR~~我就緊張到訓唔著,小朋友真係天真~~
自行20分CHOOSE協恩~~希望得啦~~

我都報左4 間dss.
我地父母都要返工, 無咁多時間去in 太多間學校,現在in 左英華同st marget, st marget 收, 英華未知, 但都已經用左好多日假, st marget 用左2 日, 英華又係用左2 日

醒目開學勳章

原文章由 TomDog 於 07-10-11 15:45 硐表

我又玩得唔得?
1: 超熱門貴族學校﹕St. Paul's Coed
2: 好校風有愛心的傳統基督教學校: 真光
3: 新思維學校1: 優才
4: 新思維學校2: 港大同學會
5: 我的母校: 聖嘉
勒?
‹ 上一主題|下一主題