用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 對聖三一堂小學有何評價?
go

對聖三一堂小學有何評價? [複製鏈接]

囡囡將會3/11面試,但會同聖方濟各既面試日期相撞,可能要2選1去考,可否俾d意見
   1    0    0    0

原文章由 SandyWu 於 07-10-9 10:39 硐表
囡囡將會3/11面試,但會同聖方濟各既面試日期相撞,可能要2選1去考,可否俾d意見

我囝囝是聖三一堂曾肇添幼稚園的學生可以直升聖三一堂小學也放棄了,雖然舊年轉了英了但升中派位不好所以放棄了.但是小班教學一班25人共兩班.學費HK$2,100.00.午餐HK$16.5一餐,是學校自己請人做午餐不是外賣飯盒.

但聖方濟各我就不清楚la,希望幫到妳.

請問聖三一堂是否不好呢?因我都幫囝囝報左, 可否比多d 意見呢?

原文章由 wangmami 於 07-10-9 12:20 硐表

我囝囝是聖三一堂曾肇添幼稚園的學生可以直升聖三一堂小學也放棄了,雖然舊年轉了英了但升中派位不好所以放棄了.但是小班教學一班25人共兩班.學費HK$2,100.00.午餐HK$16.5一餐,是學校自己請人做午餐不是外賣飯盒.

...

原文章由 wangmami 於 07-10-9 12:20 硐表

...

wangmami,

唔該哂,佢地小班都升中派位唔好 net34既學校大部份都好好架,可唔可以share多d呢?妳囝囝而家讀邊間小學呢

...

Hi wangmami,

你好!
我囝囝依家都係曾肇添讀緊K2,
請問你對呢間幼稚園有咩評價?
以你所知,呢間幼稚園畢業生大部分會入咩小學?
因為我個仔係今年9月插班入讀,
對呢間幼稚園唔太熟悉,讀左一個月,
感覺一般,尤其佢班主任好green,
感覺上唔係好識教小朋友。

希望聽取下你意見!

wangmami,

唔該哂,佢地小班都升中派位唔好 net34既學校大部份都好好架,可唔可以share多d呢?妳囝囝而家讀邊間小學呢

升中派位約有一半派到英中,而派英中有一半派去何明華會督銀禧中學.協恩及男拔各一.
升中派位聖三一堂小學校綱好過聖方濟各.因升中綱是跟小學地址.
但聖方濟各有中學直升.請自己想la.
還有妳住那裏小孩子是否要座很久校車也要想.
妳囡囡報了什麼小學呢?
我囝囝都是今年教小一.net34網
政府教農圃道官小,而直資及私校就九龍塘小學,培道小學,男拔,陳守人.

Hi wangmami,

你好!
我囝囝依家都係曾肇添讀緊K2,
請問你對呢間幼稚園有咩評價?
以你所知,呢間幼稚園畢業生大部分會入咩小學?
因為我個仔係今年9月插班入讀,
對呢間幼稚園唔太熟悉,讀左一個月,
感覺一般,尤其佢班主任好green,
感覺上唔係好識教小朋友。

希望聽取下你意見!

上年轉了校長,而今年走了幾個舊老師.
今年我也不開心,跟了囝囝K1,K2的班主任突然轉她教K1,
而囝囝由一個新老師教,今年是升小的年份新老師完全不知小孩子的性恪及學習的進度.
新老師及校長都不好.
兩位主任學小好多年la.
而舊老師就O.K.妳囝囝是否鐘老師教呢?
妳囝囝讀緊K2應該會好開心,因功課小沒有壓力.開開心心上學及放學.

咁小學好唔好呢?

原文章由 wangmami 於 07-10-12 10:40 發表
wangmami,

升中派位約有一半派到英中,而派英中有一半派去何明華會督銀禧中學.協恩及男拔各一.
升中派 ...
‹ 上一主題|下一主題