用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下
樓主: ivylai530
go

用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下 [複製鏈接]

各位媽咪有冇俾点數咔或中文flashcards 你地嘅bb睇?  我問過2個教育顧問, 一個話多餘, 一個話有用   你地話呢?  另外, 我BB 4 個月大仲未識轉身, 係唔係好慢?

其實我都好矛盾呀 !! 一方面知道要把握BB既發展黃金期, 另一方面, 大家有無發現呢排好多報導話唔好比BB同一時間學多種語言, 怕BB掌握唔到會混淆!!!!!
都係聽你地勸, 暫時學好母語同英語先!! 其他唔諗住啦!!始終以BB行先嘛!!!!
閃卡有同佢玩呀, 用BABYPACK或卡機啲卡玩囉!!!!!!!
4個月都未轉身唔遲既, 一個個BB唔同咖嘛, 我BB4個月已經夠力自己坐, 但真正識轉身(可以碌嚟碌去) 就成差唔多6個半月,點知7個月就識爬,仲爬得鬼咁快喇!!!
我前日非常非常非常HAPPY呀, BB第一次叫 "媽", 我暈到而家都未醒番呀!!!!!! 開心到死左呀!!!!!!!!!!!:loveliness:

[ 本文章最後由 ivylai530 於 07-11-8 17:47 編輯 ]

我都想快啲聽到亞女叫媽媽 ,一定很開心!!!
BB呢排無咩心机看BABYPACK 啲書, 常常望咗第二道 。睇MY FIRST VIDEO 仲發"蜢爭"!

原文章由 ivylai530 於 07-11-8 17:39 硐表
其實我都好矛盾呀 !! 一方面知道要把握BB既發展黃金期, 另一方面, 大家有無發現呢排好多報導話唔好比BB同一時間學多種語言, 怕BB掌握唔到會混淆!!!!!
都係聽你地勸, 暫時學好母語同英語先!! 其他唔諗住啦!!始終以 ...

今日聽BP "I know how to use the toilet" 發覺CD同書仔內容不一, CD是錯的, Little girl 用"he", 另外很多不對的地方!!  你地有冇呢個問題?  還是只有我是錯的?

係呀! baby pack CD 同書好多內容都唔一樣!!!
:tongue:

吓 !!! 錯 !!!!!!
好似之前VIOLET 媽都有叫我返屋企睇咖!!唔記得左呀!!!ops:" />
唔得咖喎, 成日比BB聽, 錯既點得咖, 咁不如大家LIST出嚟,
然後集埋同ET返影更正返啦!!!!!
我一路以為只係MY FRIST VIDEO 編錯左顏色分類, 但影響唔
大咋!! 麻煩大家LIST出嚟吖!! THANKS !!!

1.MY FRIST VIDEO 編錯左顏色分類
2. know how to use the toilet" 發覺CD同書仔內容不一, CD是錯的, Little girl 用"he"

[ 本文章最後由 ivylai530 於 07-11-13 11:29 編輯 ]

really, let me check check first, if still have problem, we go and change it together ar

oh ... i have the same problem too, and the sound is not in the right orfer too

係呀, 大家一齊研究下, 睇下仲有D咩地方有問題, 要換返呀!!!!!:D

原文章由 ivylai530 於 07-11-13 09:42 硐表
吓 !!! 錯 !!!!!!
好似之前VIOLET 媽都有叫我返屋企睇咖!!唔記得左呀!!!ops:" />
唔得咖喎, 成日比BB聽, 錯既點得咖, 咁不如大家LIST出嚟,
然後集埋同ET返影更正返啦!!!!!
我一路以為只係MY FRIST VIDEO 編 ...

唔明呀,"MY FRIST VIDEO"點樣 編錯左顏色分類呢

i want to know too...  did all u mummy find out any other problem? really do not have that much time to watch it all wor ...:-|

原文章由 VIOLET媽 於 07-11-20 17:44 硐表

唔明呀,"MY FRIST VIDEO"點樣 編錯左顏色分類呢

by the way, how r u all? how u using the ET? dont give up ar ... need to carry on ... i still find it interesting and i still like it ... we all add OIL ar ... ok ... add oil

好多日無入過嚟喇!!!!!!

我睇左家長手冊, 佢入面教babypack係依顏色 粉紅色-> 橙色    ->綠色, 分左3個level, 而 "my frist video" 應該係最開頭睇既dvd, 係刺激bb既腦部發展, 但佢就set 左係綠色果part喇 !!
之後我打去問過, 佢地既答覆係 "babypack好隨意咁用, 無分level"
咁我唯有將佢果3隻dvd貼label 自己留意返囉!!!!!!!
但之前提過cd既問題就可以換返既!!!!!!

好開心有呢個TOPIC, 找到同一理念的人, 我都買左FULL SET,

我宜家BB 5個月, ONLY LISTENING, 比佢聽CD SONG, AUDIO CD, 同 SING ALONG, 有時同佢睇下書, 講下故仔咁, 當唱番D歌仔比佢聽, 講番D內容, 佢都好開心, 好大反應架~

brianita  歡迎你呀!!!
多D一齊傾計啦!!!!

回覆 #25 ivylai530 的文章

我想問吓 淨Baby Pack (2007新版)幾錢?

因我那套是舊版連主教材買的。見新版好似內容豐富DPacking 又靚D。  Thx

原文章由 大鳥 於 07-11-27 16:20 硐表
我想問吓 淨Baby Pack (2007新版)幾錢?

因我那套是舊版連主教材買的。見新版好似內容豐富DPacking 又靚D。  Thx

i wanna know abt it too!!!cos i havent bought the baby   pack b4!!!now i will have a new born baby soon again!!!!!^0^

淨Baby Pack (2007新版)唔知幾錢呢, 我估要問下SALES先知!!! 因為我係買FULL SET 咖!!!!

有冇人已經用緊ET的百科全書和品德故事果part ,好唔好?  可否分享下值唔值得買?   因為都好貴

[ 本文章最後由 大鳥 於 07-11-28 22:14 編輯 ]

HI~
我BB(O記)就o里2歲,計下我都買左成年喇,當時諗左好耐,後尾家姐支持佢都想比佢仔仔學(當時小b仔6歲),買左半年唔好話家訪~~電話都無個,我地有問題打比個m哥哥先會答你野,直到上個月有個姐姐打比我地,原來M哥哥無做好耐喇  ,姐姐開始跟進同教我點用先有效,BB先開始睇『LET'S START』一個星期咋,估唔到BB講多左ABC,由跟住唱歌跳舞,進度OK~~~好彩姐姐出現,如果唔係...

百科&品德暫時無諗住買,一筆過的確太貴 ,都係等BB大D先考慮

[ 本文章最後由 L.O.B 於 07-12-3 23:56 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題