用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下
go

用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下

BK有好多媽咪分享DWE, 但好小ET分享既TOPIC呀, 不如一齊係度分享下啦!!

我係新手嚟咖, 剛剛8月BB展時買咖, BB而家7個月大, 雖然剛剛先收到BABY PACK, 未開始用, 但之前比左LEVEL 1 - 4 佢睇, 佢聽到某D歌仔都會好開心咖!!

ET

我都買左,我bb依家十個月,都係比佢聽下歌,以後大家分享下點用ar.

原文章由 ivylai530 於 07-10-3 12:33 硐表
BK有好多媽咪分享DWE, 但好小ET分享既TOPIC呀, 不如一齊係度分享下啦!!

我係新手嚟咖, 剛剛8月BB展時買咖, BB而家7個月大, 雖然剛剛先收到BABY PACK, 未開始用, 但之前比左LEVEL 1 - 4 佢睇, 佢聽到某D歌仔都會好 ...

我都係用梗呀~~~

你地覺得點呀~~~

我個b聽度d生字好開心~~~

我想問吓點解你地會選用english time 而唔用DWE 既?? 因為我BB依家22日大, 我想開始幫佢選用英語教材, 但唔知應該選邊個牌子好, 因為依家真係有好多牌子呀, 當然大牌子都係DWE啦

我BB比MAYLAY果個細小小, 好吖,可以 分享下大家既用法!!!

MON ~ FRI :早上睇BABYPACK DVD 15MINS,之後聽BP 既CD (由粉紅色開始), 下午聽 ET SONG 或 ET CD, 夜晚就睇ET DVD , 每晚兩個UNIT, 睡前都係聽或講故事(品德),  每兩星期轉碟! SAT - SUN: 就唔睇ET, 其他都可以隨意比佢聽CD, 或者睇碟睇書咁!!!!

你地呢 ??? 而BB有時就睇得好開心,定曬咁睇, 有時就望都唔望咖!

至於點解選ENGLISH TIME , 其實最大原因係因為我老公既亞哥同埋我有另一個朋友用梗覺得幾好, 再加上上網見人地話OK, 咪去書展攞齊幾間既DEMO返屋企比BB睇下, 其實我覺得兩間都好咖,仲有NODDY都唔差!!! 不過BB鍾意ENGLISH TIME 多D(因為反應開心D), 所以最後就選ENGLISH TIME 了!!!

我依家都比佢聽Baby Pack DVD 多,沒有分時間.我都要SET 反個時間表比bb先.

原文章由 ivylai530 於 07-10-10 11:57 硐表
我BB比MAYLAY果個細小小, 好吖,可以 分享下大家既用法!!!

MON ~ FRI :早上睇BABYPACK DVD 15MINS,之後聽BP 既CD (由粉紅色開始), 下午聽 ET SONG 或 ET CD, 夜晚就睇ET DVD , 每晚兩個UNIT, 睡前都係聽或講故事(品 ...

我JOIN左星期二晚去聽教材應用工作坊, 唔知係點呢?
聽完返嚟話你地知吖!!!!

原文章由 ivylai530 於 07-10-12 15:30 硐表
我JOIN左星期二晚去聽教材應用工作坊, 唔知係點呢?
聽完返嚟話你地知吖!!!!

你記得帶紙筆去記,我聽完都唔記得晒喇
到時佢會講幾時開始用CD-ROM同網上測驗,
你聽完可唔可以PM我知呀 THANKS

VIOLET媽, HELLO!!!

我都無醒起要記底野, 我會到時寫底返嚟POST上嚟咖喇!!!!!
THANK YOU !!!

[ 本文章最後由 ivylai530 於 07-10-13 10:18 編輯 ]

Hi,

Am also using ET, my bb is 5 months she starts using the tool since she was 3 months old.

It's nice to create a platform to share the experience

My bb watch dvd (approx. 2 units) in the morning, now she is watching level 3, seems she likes it very much. Remaining daytime is playing audio cd (songs and the program).

Regarding the baby pack, she's not interested in the "My first video". However, "Senses" she loves very much may be these are songs and familar to her (as I start to sing the songs with her since she was 3 months old.)
But my bb loves the babypack books very much, she got so excited everytime I show her.

係呀, 我bb都唔鍾意睇"THE 1'ST VIDEO"咖, 可能太悶同無咩顏色啩!!!!
至於其他呢, 暫時都OK, 可能佢地已經同ET既公仔FRIEND左啩!!! 希望一路KEEP住鍾意睇啦!!!!

im not sure which set to buy, DWE is good or English time lei???  .... i like the english level of english time, but i dont really like uncle simon cos im scare of his face, does your baby feel the same? cos i went to their show room to look at the material with friends few day ago, we both feel the same, uncle simon look very scarey ... but their english level seem better then DWE ... what shall i do which one shall i buy lei ...

原文章由 sin_928 於 07-10-15 12:51 硐表
im not sure which set to buy, DWE is good or English time lei???  .... i like the english level of english time, but i dont really like uncle simon cos im scare of his face, does your baby feel the ...

我之前都有睇過DWE,內容同ET差唔多,不過我覺得D卡通就舊咗D,
我細個果時都已經冇呢D卡通睇喇
我本來對English time都唔係咁鍾意,不過我睇完demo之後就覺得幾好,而家亞囡用咗2個月,我同囡囡都好鍾意睇,雖然未見到成果(因亞囡得9個月大),但我會KEEP住陪佢一齊睇:loveliness:

其實之前都見過有其他BK媽咪講話唔鍾意SIMON, 但我同BB都OK啦!!! 可能因為睇耐左所以慣左啩!
同埋我覺得每套教材都會有佢既優點, sin_928你睇左DWE既DEMO未呢, 因為我未去聽過DWE SALES 既介紹, 只睇過隻DEMO都係覺得D卡通比較舊, 所以只係選擇ENGLISH TIME 或者NODDY 囉!!!!!:loveliness:

Hi^^

我bb用咗大約ET 3個月, 最初佢好驚Simon & Miss Malice, 但依家見到Miss Malice奸笑嘅時候佢都會笑. 雖然佢仲未識講嘢, 但成日都會對住張ABC poster, 指住d字母 e e ae ae 扮讀, 好攪笑! 我覺得佢已經學到一d 英文, e.g. 我指住地下d玩具, 講"What a mess! Please tidy up", 佢就會執好d玩具^^ 另外, 佢好鐘意睇Baby Pack 裡面嘅 Baby's First DVD(教育顧問話呢隻碟幫助train BB右腦), 每次佢發脾氣時俾佢睇, 佢好快會calm down^^ 反而佢唔鐘意睇senses同埋motion嗰兩隻!

希望大家嘅bb都會用得好啦!

其實Miss Malice奸笑 嘅時候個樣都真係幾攪笑咖!!!
我成日都諗, 我唔期望BB既英文會因ET而變得好叻,
只希望佢唔好怕睇書同接觸其他語言已經好好了!!!
有時見佢突然定實眼仔咁望住電視, 或者對住D POSTER
E E O O , 都好奇佢係度諗梗咩, 係咪真係明呢?
或者有一日, 佢突然同我講句 " HELLO, MUMMY !!! " 我一定
會開心足一日呀!!! 好期待.....

hihi,
i still think that simon n those two ladies look abit scarey, however my husband n me (mainly my husband) will choose the english time as we think the content seem better then DWE, of course i like the cartoon n the outlook of DWE, but we think that the content seem to be more important lei .... therefore i think i will join u mummy to go for english time lei .... hehe  .... may i know did u buy the whole set cost arround $5xxxx or only the baby pack n english time is enough for this moment cos my bb is now 6 months old??? and what did u get from the sales as a gift, cos DWE can give me alot of free gift, but i dont know what can i get from ET lei ... could u pls give me some idea ... thanks

我係買左full set既比我bb, 至於買full set 還是只買ET, 我諗你要睇下係咪想暫時比BB學英文先, 因為其他野係一D品德, 技能, 數學同百科全書咁! 知唔知如果淨ET加BABYPACK要幾多$??
至於 "free gift"方面, 我PM比你參考下, 如果你係買FULL SET 的話, 你要同個SALES爭取呀!!!!!你問佢有咩 "free gift"先, 再問佢可唔可以比埋其他既 "free gift"你, 我估應該OK咖, 因為我果時無要求要邊D "free gift", 係佢自己執比我既!!!!希望幫到你啦!!!

原文章由 sin_928 於 07-10-16 22:41 硐表
hihi,
i still think that simon n those two ladies look abit scarey, however my husband n me (mainly my husband) will choose the english time as we think the content seem better then DWE, of course i l ...

我只係買ET + BabyPack ($32000). 除咗係因為budget問題, 另外係因為阿仔本身已經有好多書, 如果再買fullset, 根本無咁多時間去睇去用, 所以選擇遲d先買. 到時可能會有d更新嘅version

尋晚去聽完教材應用工作坊喇, 由7:30聽到9:30,都幾長時間, 但就好詳細咁解釋每一樣教材既用法同理論,仲有得問問題, 所以如果有時間都值得去聽下,真係可以加深對教材既理解!!!
分享下我聽完之後理解到既用法先!( 如果有咩錯左 , 麻煩大家提點下我呀! )

1.環境 :
佢話因為ET係母語式既系統(1.實物式, 2.情景對應,3.環境重復),所以要盡量唔用中文去解釋, 要小朋友自己消化,  鼓勵小朋友用英文去思考.
要令小朋友有 1.安全感  2.熟識感  3.開心  4.有興趣  5. 無壓力  6.保持良好親切關係
盡量放曬全套教材出嚟, POSTER四處貼, 玩具, 卡機要同佢玩, CD不停播咁......但千萬唔好迫佢

2.用法
分5個階段
(1) 輸入期 (0-1.5YRS) : 不停咁睇碟,聽歌, 睇書, 玩玩具
(2) 語言練習期 (1.5-2.5YRS) : 上 PLAYGROUD, 做ORAL練習....
(3) 文字理解期 (2.5 ABOVE) : 玩CD ROM GAMES (唔可以OVER 20MINS)
(4) 自信心成就感建立期 (OVER2.5YR並完成1個UNIT既CD ROM GAME) : ON-LINE TEST, 貼進度表, PRINT網上証書貼出嚟鼓勵小朋友
(5) 文字運用期 (3YRS以上) : 做練習薄, 填色.....

轉頭繼續....

[ 本文章最後由 ivylai530 於 07-10-17 21:00 編輯 ]