用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 體操班 - 3 歲
go

體操班 - 3 歲

如題, 想亞仔做下體動, 減下肥 !

[ 本文章最後由 Daisy媽咪 於 07-9-28 11:53 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

http://www.sportsceneltd.com/
我女女學左4年喇, 每年都有比賽(5月), 同埋考英國試(好多體操班要到6歲至可安排考試)
原文章由 Chu_family 於 07-9-28 10:51 PM 硐表

我想知邊到有得學? 價錢大約多少?

原文章由 Chu_family 於 07-9-29 08:30 硐表

學費冇寫喎 係咪好full

Thanks, let me call and check !

大埔區都有, 在大埔舊墟公立學校裡面

Daisy媽咪

如check 到幾$,可否pm我有關詳情。thanks.

原文章由 Daisy媽咪 於 07-10-2 09:05 硐表

Thanks, let me call and check !

原文章由 pansonic 於 07-10-9 23:35 硐表
油尖旺區有沒有介紹呢?

都有! YMCA啦

原文章由 maxmike 於 07-10-11 02:10 硐表

都有! YMCA啦

依排bk好似 short short 地, post 左2次都post 唔到.
我check 左價錢, 要百幾蚊堂, 而且我聽學體操會矮, 而我都係想搵樣運動比亞仔減肥, 所以打消依個念頭了 !

原文章由 Daisy媽咪 於 07-10-11 08:12 硐表

依排bk好似 short short 地, post 左2次都post 唔到.
我check 左價錢, 要百幾蚊堂, 而且我聽學體操會矮, 而我都係想搵樣運動比亞仔減肥, 所以打消依個念頭了 ! ...

學體操會矮?

如果會矮,都係個 d 練得好勁個 d 人姐!!其實任何運動,如果係發育時期練得勁而令身體某部分肌肉特別發達,都可能會影響身高!!

不過,你個小朋友得 3 歲,去學體操1個鐘既運動量,未必大過佢去公園跑一個鐘!!

所以而家唔使擔心!!

如果想平 d ,可以去遊樂場協會,佢九龍同港島都有,九龍就旺角伊館(3-5歲,星期日 2-3pm),港島就灣仔修頓室內場(3-5歲,星期六 3-4 pm),價錢係 $720 8 堂。

另外,港島亦可以去南華會,有唔同時間,價錢就貴過遊協少少,$460 4堂,詳情自己睇:

http://www.scaa.org.hk/main_new5.htm

去到按「興趣」。

學體操真係幾好架,我大仔4歲開始, 學左4年,頭1年我只係1個星期上1堂, 到依家慢慢加下加下1個星期上4-5堂. 我發現學開體操既小朋友學其他運動都特別容易上手, 可能會因為比較靈活既關系. 而高矮其實影響唔大, 只係比較矮既人做出黎既動作係會特別好而令人有錯覺o者.
我住九龍, 但係每個星期都要入大埔4日, 不過佢鍾意既話冇辦法啦:-| :-|

原文章由 maxmike 於 07-10-11 23:40 硐表
學體操真係幾好架,我大仔4歲開始, 學左4年,頭1年我只係1個星期上1堂, 到依家慢慢加下加下1個星期上4-5堂. 我發現學開體操既小朋友學其他運動都特別容易上手, 可能會因為比較靈活既關系. 而高矮其實影響唔大, 只係比 ...

又有道理, 等我再八下先, 因為我想搵d近屋企, 即係觀塘區會好d !@

Daisy媽咪

我都係想搵觀塘區,如有資料,大家交流下

原文章由 Daisy媽咪 於 07-10-12 08:16 硐表

又有道理, 等我再八下先, 因為我想搵d近屋企, 即係觀塘區會好d !@

咁有無遊樂場協會website? thanks!

原文章由 tommythumb 於 07-10-11 10:54 硐表

學體操會矮?

如果會矮,都係個 d 練得好勁個 d 人姐!!其實任何運動,如果係發育時期練得勁而令身體某部分肌肉特別發達,都可能會影響身高!!

不過,你個小朋友得 3 歲,去學體操1個鐘既運動量,未必大過佢去公園跑一個鐘!!

所以而家 ...

原文章由 龍馬媽媽 於 07-10-16 11:25 硐表

我個仔係呢度學:
http://www.talentsports.com.hk
你可打去有FREE TRIAL.

深水步區.
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

原文章由 龍馬媽媽 於 07-10-16 11:25 硐表

只係搵到佢旺角伊館個邊既活動資料:

http://www.hkpa.hk/iplus/schedule200608/hf.htm

至於灣仔修頓就搵唔到 website。 不過,我可以講下,佢既體操班逢星期六 3-5 歲( 3-4 pm)、5 -7 歲有初班 (4-5pm) 同中班(5-6 pm),仲有8歲以上精英班(6-7:30pm),價錢就$720 八堂。

原文章由 jsbaggio 於 07-10-16 10:57 硐表
Daisy媽咪

我都係想搵觀塘區,如有資料,大家交流下

Kwun Tong Area:
http://www.hkysa.hk/index.htm