用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳-保良局羅氏基金中學
go

將軍澳-保良局羅氏基金中學 [複製鏈接]

請問有冇人可以比意見
將軍澳-保良局羅氏基金中學
是否英中
校風好嗎
band 幾
   0    0    0    0

我都想知, 希望讀緊這中學的家長比D意見. 小女讀緊陸慶濤小學六年班, 今年派位在即, 對此校心大心細, 請各位幫幫忙

"保良局羅氏基金中學 "是直資中學,
是新開既英中,讀書環境好好,
至於成績就暫時唔清楚,因為係新校,
佢地將會與保良局既小學有聯繫,
到時想入都唔係咁易。

多謝提供

原文章由 sallywhe 於 07-10-3 13:18 硐表
多謝提供

有人話羅氏與陸慶x小學有聯絡中學派位 ,是否真正的 ??? 請問有沒有現時在羅氏中學就讀之家長介紹/發表吓意見 ???

謝謝 !!!

今年陸慶濤小學簡介會中講明係直升羅氏基金中學架

原文章由 winniek 於 07-10-9 11:00 硐表

有人話羅氏與陸慶x小學有聯絡中學派位 ,是否真正的 ??? 請問有沒有現時在羅氏中學就讀之家長介紹/發表吓意見 ???

謝謝 !!!

原文章由 cat8cat 於 07-10-2 23:44 硐表
我都想知, 希望讀緊這中學的家長比D意見. 小女讀緊陸慶濤小學六年班, 今年派位在即, 對此校心大心細, 請各位幫幫忙

如果小朋友好出色,就搏下其它好的英中,在羅氏讀緊的中學生中,每年都有拔尖的學生離開。

我個姨甥舊年入讀,以前英文好普通,今年見佢成個唔同晒,經常見佢看英文書,英文聽同講都脫胎換骨。聽佢講,學校早會由學生主持宣佈,全部用英文同普通話。

多謝各位回覆, 我問過讀羅氏的家長, 大部位回答都幾好, 話學校會強迫加上鼓勵學生參加英語課外活動, 所以大部份學生喜歡學校生活, 功課沒有太大壓力, 學生都幾開心. 小女在陸慶濤小學讀B班, 成績中上, 如選 Band 1 學校驚冒險落選, Band 2 學校又驚唔好, 自己都覺得矛盾, 請勿見笑!:

今年簡介會講2011年先會一條龍,唔係今年,但既然陸慶濤係姐妹校,唔駛再諗啦.一定要優先權,而且校長講左今年唔參加中央派位,which means 係學校選學生,quality有保證.

原文章由 cat8cat 於 07-10-27 10:36 硐表
多謝各位回覆, 我問過讀羅氏的家長, 大部位回答都幾好, 話學校會強迫加上鼓勵學生參加英語課外活動, 所以大部份學生喜歡學校生活, 功課沒有太大壓力, 學生都幾開心. 小女在陸慶濤小學讀B班, 成績中上, 如選 Band 1  ...

各位姊姐 !!
有沒有上年面試資料提供一下 ??? 唔該 !!

各位 !!

上星期學校介紹簡報會中,大家對此中學有什麼感覺 ?? 發表一下 !!  Thanks.....

Dear All,

上星期是有和小兒去簡介會,我聽講坐而小兒就上體驗課程,基本上都覺得此校幾好, 如:

1. 從中一佢地已有生物課,可令學生早一些接觸生物科技.而佢哋學校有個Dr.Suen, 好似是同中大教授很熟,可帶學生到中大實驗室做實驗和去外地交流之類.

2. 上課全英語,中文用普通話教.

但校長講明,如取錄後,一定要放棄中央派位.如果唔放棄,之後派得唔好,再想讀返佢,佢話明唔收. 所以我都心大心細.

Brgds,

羅氏的學生令我留下了深刻的印象。音樂表演部分非常出色,據說大部分是中一二學生,屋邨英中--迦密真的望塵莫及。學生做presentation時,英語及普通話并用,十分流利,媲美國際學校。有陸慶濤做班底,難怪開辦短短四年已站穩了陣腳。相信今年的競爭會非常激烈,真的很煩啊。

原文章由 ritayim 於 07-11-5 14:57 硐表
Dear All,

上星期是有和小兒去簡介會,我聽講坐而小兒就上體驗課程,基本上都覺得此校幾好, 如:

1. 從中一佢地已有生物課,可令學生早一些接觸生物科技.而佢哋學校有個Dr.Suen, 好似是同中大教授很熟,可帶學生到中大 ...
‹ 上一主題|下一主題