用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區直資邊間好
go

沙田區直資邊間好 [複製鏈接]

請問以沙田區邊間直資好,係英中及學風好.可同時選多間

1)香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
2)林大輝中學
3)培僑中學
4)香港神託會培基書院

請多多指教: :
   0    0    0    0

我會咁排:第一、培橋,聽講走國際學校路線,學生好主動、活潑。第二、培基,印象中收生成績唔錯,我認識中有些成績頗好的也入讀。第三、王錦輝,校長突然辭職,令人對學校有憂慮。第四,林大輝,較適合有藝術天分但成績普通學生。

我都想知其他人點睇?

原文章由 esprincess 於 07-9-28 11:56 硐表
我會咁排:第一、培橋,聽講走國際學校路線,學生好主動、活潑。第二、培基,印象中收生成績唔錯,我認識中有些成績頗好的也入讀。第三、王錦輝,校長突然辭職,令人對學校有憂慮。第四,林大輝,較適合有藝術天分但成績普通學生。

我 ...

多謝晒你的分享

原文章由 sallywhe 於 07-9-27 20:28 硐表
請問以沙田區邊間直資好,係英中及學風好.可同時選多間

1)香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
2)林大輝中學
3)培僑中學
4)香港神託會培基書院

請多多指教: : ...

上年我去過兩間直資....我比較喜歡香港神託會培基書院...學生比較純樸...
培僑就比較太開放...學生就 ...無咁自律...
其他老師都唔係咁推薦..不過你可以間間去interview 下...
當參觀學校囉.又可以比小朋友當interview練習.
到自行報名就冇咁驚...
不過,浸大嘅interview 費用和學費最貴...上年$150報名!!
其他就$50左右.
:-) :-

林大輝體育好好, 尤其係足球, 校長係前英中議會執委, 有一定實力
王錦輝都唔錯, 教學創新, 不過最近人事問題, 校長掛甲離開, 校長一職懸空, 有點穩憂。
世上沒有絕望的處境,只有對處境絕望的人。

原文章由 grovema 於 07-10-4 07:57 硐表
林大輝體育好好, 尤其係足球, 校長係前英中議會執委, 有一定實力
王錦輝都唔錯, 教學創新, 不過最近人事問題, 校長掛甲離開, 校長一職懸空, 有點穩憂。 ...

林大輝校長不錯, 每一間新學校都會有很多問題, 校長很有誠意去為學校, 學校也不斷在進步中, 另外劍擊也是林大輝中學強項, 大概09年會建成一幢8層的新綜合運動大樓, 有室內泳池及劍道.

http://hk.news.yahoo.com/070910/12/2fcr1.html

http://hk.news.yahoo.com/070903/12/2ex5d.html

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
林大輝中學
培僑中學
香港神託會培基書院
4個之中緊係
香港神託會培基書院
‹ 上一主題|下一主題