用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 1C班,交流一吓
樓主: vanyau
go

1C班,交流一吓 [複製鏈接]

原文章由 anglewang 於 07-11-12 17:04 硐表
我囡囡都係1C班,有冇機會同大家交流吓!本來我都有份去旅行,不過老師搵唔到我,所以錯過咗真係可惜!希望可以同各位家聚會。

有可能是老師找不到你,所以才找我.我都係旅行前的星期四才找我的.

原文章由 vanyau 於 07-11-12 17:15 硐表

有可能是老師找不到你,所以才找我.我都係旅行前的星期四才找我的.

音樂出了考試範圍了,唔知仲有未其他科出了,而囡囡沒有告訴我呢?
請報料!

咦什麼範圍 ? 幾時考架 ? 是否1月份 ? 咁快出既 ? 我女班仲未有喎 ... 音樂都有範圍   而家做學生真係唔簡單

原文章由 vanyau 於 07-11-27 16:15 發表

音樂出了考試範圍了,唔知仲有未其他科出了,而囡囡沒有告訴我呢?
請報料!
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 07-11-29 12:06 發表
咦什麼範圍 ? 幾時考架 ? 是否1月份 ? 咁快出既 ? 我女班仲未有喎 ... 音樂都有範圍   而家做學生真係唔簡單

好似話啲閒科會在平時考的,我諗閒科=中文會話/oral/體育/音樂等等!?
其實那些科是在考試週考,那些不是,我都想清楚知道!
請有心人告訴我!

考試周共五天,每天兩個科目.例如零五至零六年度的考試通告(當時學校將各級考試通告上載網頁,我儲存下來),第一天(當年為零六年一月十二日,應為學期第二十一周開始)考英默及Penmanship,第二天為中默及中作,第三天為英文及數學,第四天為中文及中文聆聽,第五天為常識及英文聆聽.

至於Oral,中文說話,中文書法,普通話科考試(口試)(註:高小有筆試,考音標),音樂科,體育科及視覺藝術科將提前於第十九至二十周考試.

此外,在學校周內學生必須攜帶顏色鉛筆,以備考試時用.

原文章由 vanyau 於 07-11-29 15:06 發表

好似話啲閒科會在平時考的,我諗閒科=中文會話/oral/體育/音樂等等!?
其實那些科是在考試週考,那些不是,我都想清楚知道!
請有心人告訴我! ...

在零五至零六年考試通告中,一年級只有中文,中默,英文,英默,Oral,數學及常識各科的考試範圍,而沒有音樂考試範圍,但五年級卻增加了普通話科及音樂科考試範圍,除書本外,音樂科更要唱歌及吹奏牧音笛.

或許今天學校與時並進,一年級亦加設音樂科考試範圍了.

原文章由 emiluihk 於 07-11-29 12:06 發表

原文章由 sfcssfcc 於 07-11-29 16:49 發表
在零五至零六年考試通告中,一年級只有中文,中默,英文,英默,Oral,數學及常識各科的考試範圍,而沒有音樂考試範圍,但五年級卻增加了普通話科及音樂科考試範圍,除書本外,音樂科更要唱歌及吹奏牧音笛.

或許今天學校與時並進,一年級亦 ...

謝謝你的詳細解答!

1C班,交流一吓

等我報到一下先,小女都係讀1C班。
前一排喺公司上唔到BK,而家搞掂後發現有咁仔細的分類題目,
太好了,因為剩睇佢啲手冊好似唔係咁穩陣。
好似上次中文默書就温少一課,真慘。
希望下次可以double-check就唔駛中招啦。

1C班,交流一吓

希望下次可以double-check就唔駛中招啦。

原文章由 FPAPA 於 07-12-10 13:00 發表
希望下次可以double-check就唔駛中招啦。 ...

非常歡迎你,我哋1c班又多個成員了!

你講得對,只睇她們的手冊,真的信唔過,抄到很亂,好似啲默書/溫習紙/評估的範圍,都唔知是”and  / to ",你哋都知頁數可以相差很多的.:

你好!今個星期好似有普通話考試,我哋只係同佢聽吓嗰2隻CD,都唔知點温。你哋呢?

原文章由 FPAPA 於 07-12-10 19:13 發表
你好!今個星期好似有普通話考試,我哋只係同佢聽吓嗰2隻CD,都唔知點温。你哋呢?

哎呀!我都唔記得有那兩隻CD,我都沒有給囡囡聽添!我真蠢,真大頭蝦!死啦,昨日囡囡發燒,所以沒有溫普通話,就連功課都要我幫忙才完成.希望囡囡順利渡過啦!
我早啲識你就好啦!起碼我可以成晚播住那兩隻CD,唔多唔少都有啲入腦掛!?

hehehe vanyau,

唔怕你女學號遲的話你仲有機會    
我女班尋日考左五個, 下次唔知會唔會由第二個NUMBER
開始呢

原文章由 vanyau 於 07-12-11 15:33 發表

哎呀!我都唔記得有那兩隻CD,我都沒有給囡囡聽添!我真蠢,真大頭蝦!死啦,昨日囡囡發燒,所以沒有溫普通話,就連功課都要我幫忙才完成.希望囡囡順利渡過啦!
我早啲識你就好啦!起碼我可以成晚播住那兩隻CD,唔多唔少都有啲入腦掛!?: ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 07-12-11 16:14 發表
hehehe vanyau,

唔怕你女學號遲的話你仲有機會    
我女班尋日考左五個, 下次唔知會唔會由第二個NUMBER
開始呢

吓乜唔係一日考晒架,早知係咁我就俾囡囡今日請病假休息吓啦!

唔駛驚,昨日只係考咗部份學生,下個禮拜繼續。但聽我個女講,好似係對答一下,都冇乜好温,放心啦。

原文章由 FPAPA 於 07-12-12 09:28 發表
唔駛驚,昨日只係考咗部份學生,下個禮拜繼續。但聽我個女講,好似係對答一下,都冇乜好温,放心啦。

我囡囡就係那幾個同學中其中一個嘞!
祝你哋好運!

還有想問問你,你囡囡有沒有告訴你音樂考什麼?
除了自選一首歌外,是不是要考手號?
我囡囡告訴我是考drmfsltd'的手號,你囡囡是否這樣說呢?
今日有家長告話我是考”客人來”那首歌的手號?

喂喂vanyau太太

連考音樂你都咁緊張, 你係咪想壓到你女無氣透 ?
放鬆d la , 我相信有聽書一定識架, 你女咁乖 ...
唔好攪到自己好似精神緊張咁先得架 ...

原文章由 vanyau 於 07-12-12 14:37 發表

我囡囡就係那幾個同學中其中一個嘞!
祝你哋好運!

還有想問問你,你囡囡有沒有告訴你音樂考什麼?
除了自選一首歌外,是不是要考手號?
我囡囡告訴我是考drmfsltd'的手號,你囡囡是否這樣說呢?
今日有家長告話我是考”客人來” ...

原文章由 emiluihk 於 07-12-12 15:16 發表
喂喂vanyau太太

連考音樂你都咁緊張, 你係咪想壓到你女無氣透 ?
放鬆d la , 我相信有聽書一定識架, 你女咁乖 ...
唔好攪到自己好似精神緊張咁先得架 ...

...

我好叻,無係囡囡面前咁緊張的,我多數在她背後打電話問其他家長!
點解這幾日咁緊張,因為囡囡病了,她抄回來的手冊都亂七八糟的,我只是怕她無精神沒有記清楚老師所說的話!
不過你真的講得埋,我真是一個緊張大師,所以當年我家姐一定要我生多一個,希望這樣分散我的注意力,好放過囡囡一馬!事實證明,這個方法是work的.同一時間好難睇兩個,所以要求和標準是會自動降低的.

音樂考什麼? 唔係好記得噃,昨晚要簽張通告,有列齊每科範圍,今晚番去有冇派番嚟先。好似喺week16,17 (下星期)。
不過, 我覺得音樂科可以relax少少嘅。

咦我女話佢已經考左singing , 但無考手號
佢話好似要向住全班做喎 唔知係一次過丫 定係點呢
我都無同佢溫過 hehehe 就考吓佢上堂有無留心聽

原文章由 FPAPA 於 07-12-12 16:45 發表
音樂考什麼? 唔係好記得噃,昨晚要簽張通告,有列齊每科範圍,今晚番去有冇派番嚟先。好似喺week16,17 (下星期)。
不過, 我覺得音樂科可以relax少少嘅。
‹ 上一主題|下一主題