用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 中天英
go

優才小學 FAQ [複製鏈接]

回覆 #40 Julialau 的文章

其實開學後,如果有學生退學,優才仍然會收生。所以如果真係好心儀優才,就唔好放棄!

王國長老

原文章由 中天英 於 08-4-30 01:43 發表
今日我大仔話响學校已經做曬功課; 我一返到屋企, 就可以同佢地捉棋、睇報紙同埋練習小提琴。

真係honeymoon時期

係呀, 係Honeymoon期, 希望越長越好; 反而覺得自已安排比兩個仔既課外活動太多, 而家都唸緊要取消一D。

原文章由 edea 於 08-5-16 12:42 發表

真係honeymoon時期

優才每月學費幾多錢?除學費外,有無其他雜費?

小一至小二 每月2,600- 11 個月
小三至小四 每月2,800- 11 個月
小五至小六 每月2,980- 11 個月

政府公務員可申請本地子女教育津貼
本校設有助學金供有經濟需要的學生申請,以確保不會有學生因經濟問題而被拼諸門外。減免學費由一成至全免不等,有經濟需要的家長可向本校申請助學金。
本校並無其他收費,每月膳費、校車、校服、書簿費主要由家長直接向供應商及營辦商支付,全部自由參加,不涉本校收費。另有少量代支項目由校方安排收取。

在這裡常見提及優才的學術成績和愉快學習,各位家長可否分享多些關於:

1.  "德育"和"成長"的學習方面;
2.  老師的熱誠、愛心方面、與小朋友關係,多會用甚麼方式來鼓勵學生進步,如:xx奬勵計劃,又用甚麼方式處理學生的行為問題等;
3.  此校如何安排發放小朋友的成績?  會否有減少相互競爭的措施?
4. 除近年的劍橋和普通話校外試取得好成績外,其他對外參予的比賽成績如何?  即課外活動的強項是甚麼?

希望收到大家的分享,謝謝!

[ 本文章最後由 Nicnicsmum 於 08-5-29 14:50 編輯 ]

王國長老

原文章由 Nicnicsmum 於 08-5-28 23:31 發表
在這裡常見提及優才的學術成績和愉快學習,各位家長可否分享多些關於:

1.  "德育"和"成長"的學習方面;
2.  老師的熱誠、愛心方面、與小朋友關係,多會用甚麼方式來鼓勵學生進步,如:xx奬勵計劃,又用甚麼方式處理學生的行為問題等;
3.  此校如何安排發放小朋友的成績?  會否有減少相互競爭的措施?
4. 除近年的劍橋和普通話校外試取得好成績外,其他對外參予的比賽成績如何?  即課外活動的強項是甚麼?

希望收到大家的分享,謝謝!

1) 以我所知學校是有德育課的, 女兒也曾告訴其中一次是教他們要愛惜生命; 此外, 班主任會借日常生活的例子教導他們要有愛心, 要助人.

2) 行為需要輔助的小朋友, 會利用小息和lunch time之後的時間多見面和輔導,  並和家長傾談, 進行學校和家長相互合作和溝通, 一起幫助小朋友改善.

3) 一個學年有四次評估, 每次評估後會見家長和派發評估報告, 報告上有小朋友每科分數和全級平均分作參考, 如果小朋友(每科)分數為全級頭三名, 會在分數後有個括孤寫住數字, 如 (2)為全級第二名. so far我們家長一起也沒有互相比較, 其實大人不去給壓力, 小朋友就不會互相比較吧(因為還是低年班)....

想再了解多些!

小墨魚媽媽:

十分多謝你的回應,可否再分享有關優才在課外活動的參予情況、校際比賽的表現和成績,或可在甚麼地方/網頁能有多些資料參閱?

希望再收到你的回應,謝謝!

優才提倡多元智能, 認為每個孩子都有潪能, 並且每個孩子既與趣都唔同, 需要發掘及培養, 先從培養興趣開始, 慢慢發展成才華。

優才唔會強迫學生參加指定活動, 亦唔會專注某種活勳, 學校會根據多元智能既七種智能, 比學生自由選擇參加。

優才有才華班, 每週二次, 每次一小時二十分鐘; 才華班有八十多頂, 學生可依自已興趣及能力選擇。

才學班係課內活動, 係正式上堂, 不另收費。

優才功課比較少, 一般在一小時內完成, 讓學生有充裕既時間, 去發展個人興趣, 追求更廣泛或更深入既才華發展。

至于校際/公開比賽得獎頂目, 就非常多元化, 以下係一D例子 :

- 圍棋冠軍
- 游泳冠軍
- 羽毛球冠軍
- 查查舞冠軍
- 奧數金獎
- 跆拳道冠軍
- 跳遠亞軍
- 美術一等獎
- 小提琴 Distinction
- 朗誦亞軍
- English Drama 亞軍
- Ice Skating 冠軍
- 武術金獎
- 楝篤笑季軍
...................... 等 等

原文章由 Nicnicsmum 於 08-6-3 09:47 發表
小墨魚媽媽:

十分多謝你的回應,可否再分享有關優才在課外活動的參予情況、校際比賽的表現和成績,或可在甚麼地方/網頁能有多些資料參閱?

希望再收到你的回應,謝謝! ...

收到,多謝你咁夜仲未訓的分享!

原文章由 中天英 於 08-6-5 01:48 發表
優才提倡多元智能, 認為每個孩子都有潪能, 並且每個孩子既與趣都唔同, 需要發掘及培養, 先從培養興趣開始, 慢慢發展成才華。

優才唔會強迫學生參加指定活動, 亦唔會專注某種活勳, 學校會根據多元智能既七種智能, 比 ...

[ 本文章最後由 Nicnicsmum 於 08-6-5 10:12 編輯 ]

大家好:)
唔知幾時有機會見申請插班的學生? 好希望在原校註冊前啦! 好心急!
[[size=medium]美甲趣Blog BlogHere :-)

Julialau,

祝妳       如願以償     一擊即中

原文章由 Julialau 於 08-6-7 11:18 發表
大家好:)
唔知幾時有機會見申請插班的學生? 好希望在原校註冊前啦! 好心急!

中天英:

謝謝妳的祝福, 真的等到頸長,好鬼心急!
[[size=medium]美甲趣Blog BlogHere :-)

想請問如果住沙田, 有沒有校車接送呢?

想請問如果住沙田, 有沒有校車接送呢? 第一輪與第二輪招生有分別嗎? Thx

回覆 #53 RYTS 的文章

沙田暫時未有校車安排。

第一同第二輪招生並無分別。

好似冇去沙田既校車喎。

第一輪報名剛结束, 第二輪就應該响九月份, 你留意吓學校網頁喇; 兩輪收生名額應該一樣, 各收 48 個學生。

原文章由 RYTS 於 08-6-23 22:17 發表
想請問如果住沙田, 有沒有校車接送呢? 第一輪與第二輪招生有分別嗎? Thx

沙田-將軍澳校車好似有

原文章由 中天英 於 08-6-26 01:44 發表
好似冇去沙田既校車喎。

第一輪報名剛结束, 第二輪就應該响九月份, 你留意吓學校網頁喇; 兩輪收生名額應該一樣, 各收 48 個學生。
今晚開校車會有沙田至將軍澳,有四個。可以打比學校問問。

kykyma,

多謝更正。

請問 " 有四個 " 係乜意思 ??

原文章由 kykyma 於 08-6-27 00:30 發表
今晚開校車會有沙田至將軍澳,有四個。可以打比學校問問。

原文章由 中天英 於 08-6-27 00:37 發表
kykyma,

多謝更正。

請問 " 有四個 " 係乜意思 ??

sorry, 是有四個學生報了搭校車,他們住大埔沙田。

明白曬。

原文章由 kykyma 於 08-6-27 00:40 發表

sorry, 是有四個學生報了搭校車,他們住大埔沙田。

原文章由 RYTS 於 08-6-23 22:17 發表

你問得 round 1 or round 2, 我估你係報小一, 09年小一全部在旺角, 但由沙田到旺角暫時未有校車.  09年就唔知.
‹ 上一主題|下一主題