用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 中天英
go

優才小學 FAQ

1) 優才小學分兩輪收生, 每次一半名額; 第一輪會在六月/七月, 第二輪會在十月/十一月。

去年第一輪收生在六月交表, 七月Interview, 八月公布結果o

今年的具體時間就留意學校網頁, 去年在五月初就有公布。

2)  學校簡介會應該在五月/九月舉行, 留意網頁公布。

3)  家長可以提供學生的<個人檔案>, 讓學校更全面了解學生; 內容就無規定, 家長可選擇最能代表學生的資料放進去。

4) 08/09年度, TKO校舍開一班小一, MK校舍開三班小一。 09/10年度就末公布, 我個人估計TKO會唔開小一, 四班全部在MK。

原文章由 Sweetykaka 於 08-4-2 16:16 發表
Dear All Parents in GT,

My girl will be in P1 on 2009 and I would like to
apply for GT. My enquires : -

1) When I should submit the appilcation form
2) When will have the "seminar " again
(caused  ...

[ 本文章最後由 中天英 於 08-4-4 00:59 編輯 ]

GT

Thank you so much !

Will check the website of GT periodically.

Sweetykaka,

除左優才, 你仲會報邊D小學?

原文章由 Sweetykaka 於 08-4-7 15:39 發表
Thank you so much !

Will check the website of GT periodically.

GT

Hi Chung Tin Ying,
(Sorry I don't know how to type Chinese)   

Actually, I feel interest on the followings school :
1)GT
2) Logos
3) Quality Music Primary School

However, I am not sure the difference in between GT &
Logos. I gone through the message in Baby Kingdom and
understand that if your child study in Logos, then you must have to study aboard (university). Am I correct ?

Personally, I like GT very much after I gone through their school
website, especially they have applied 24 kids in one class only.
But I really concern the school facilities of which provided in
their Mongkok station. (casued the school really the old
model one and was built long time ago) As far as I understand
that P1-P3 will be arranged to study in MK and only 1 P1 class will be arranged in TKO in this coming few years.

I read from the GT school website and already reserved the
seat for the coming seminar on 24/05. I really would like to
understand more about GT and to let my girl to have the happy school life.

Personlly, I sincerely hope that my girl will be accepted by GT.
Caused I read through all the messages in here and I found that
all kids in GT are enjoying their school life.

By the way, could you please advise how should I prepare for
the interview and to let the teacher know the strong points of my girl.

Tks/Sweetykaka

原文章由 中天英 於 08-4-8 00:42 發表
Sweetykaka,

除左優才, 你仲會報邊D小學?

Sweetykaka,

GT同LOGOS, 相距不遠, 同樣係一條龍直資學校, 成立年期(直資學校)相近, 表面睇有D相似, 其實係兩間分別好大既學校。

您要去兩間學校既簡介會聽吓, 最好問多D問題, 仲要响學校週圍行吓; 我相信您會對兩間學校有好唔同既感覺。

有一點好重要 : 只聽簡介會係唔夠既, 您知啦, 賣花讚花香, 係必然既; 您要想辨法, 去了解學校實際情況先得。

您要知道簡介會所講既野, 究竟可唔可以實現; 校長可以講得天花亂墜, 比您一個美好既憧境; 但係可唔可以做倒最重要。

您可以花D時間睇吓BK既留言, 最好問吓有小朋友讀緊您心儀既學校既朋友 - 呢D都可以睇倒學校既實際表現, 係有小朋友讀緊有关學校既心聲。

LOGOS既情況我答唔答您, 我淨係知道GT既野。

旺角校舍方面, 我覺得冇問題; 課室已經番新過, 又加建左新大樓, 設備/佈致同將軍澳果邊差唔多。

當然, 旺角校舍冇無敵海景, 冇空調室內体育館, 更加冇恆温泳池, 但係我覺得呢D唔係最重要。

教好一班六歲至八歲既小朋友需要D乜?  一個課室 + 幾個好老師 + 一個好課程 + 一個操場 --- 就係咁簡單!!

原文章由 Sweetykaka 於 08-4-11 17:01 發表
Hi Chung Tin Ying,
(Sorry I don't know how to type Chinese)   

Actually, I feel interest on the followings school :
1)GT
2) Logos
3) Quality Music Primary School

However, I am not sure  ...

請問....

我都有興趣幫細女報優才, 因大女間學校係傳統私校, 唔一定收細妹, 而且壓力比較大同課程深, 現有問題如下:
1)如果真係得一班小一番tko嘅話, 會係點分配嘅呢?我地住隔離都會駅架, 住咁近會唔會都有機會要番mk咁慘呢?
2)請問學生一般嘅英文水平係點呢? 功課&測驗唔多, 點知道學生學左d咩呢?
3)請問歷屆小六畢業生升中派位成績如何呢?
4)對於一個比較被動嘅小朋友會唔會冇咁適合讀呢間學校呢?
5)如果小朋友有資優證明(我細女唔係), 會唔會優先收取呢?

希望可以幫忙解答!!

Hi , cherrycpk,

1)  今年( 08/09 )小一, TKO開一班, MK開三班; 至于明年 ( 09/10 )小一會點, 而家我都唔知, 但係好大可能TKO會唔開新班, 全部四班响曬MK; 確實係點, 妳最好去聽五月二十四号既簡介會。

而家响MK校舍既學生, 都有好多住係將軍澳既; 為左讀間好學校, 都冇辨法啦, 惟有三年遠D, 之後九年(G4 - G 12 )就近啦。

有校車從將軍澳去MK校舍, 07/08既路線及時間如下,
http://hk.geocities.com/tamyin2007/

2) 優小學生英語水平係好高既, 學校投放左好多資源响英文教學方面, 英文水平比一般小學高一至二年, NET教師又多, 學生考Cambridge Flyers既成績都好好; 詳情請參閱我之前响優FAQ所寫。

功課量適中, 通常每日三至四樣, 做半個鐘至一個鐘頭左右; 一年有二次考試、二次測驗; 點書就一個月二次(中、英各一次)。

學校响每學期初會公佈學習範圍, 而學生每日都寫手册, 記錄每日既功課。

3) 以前未有中學部既時候, 升中情況都幾好, 好似有七、八成入倒Band 1英中; 而家就有八成左右學生, 會直升優才中學。

4) 咪野叫< 被動既小朋友> ? 只要智力正常, 唔係過度话躍, 都適合入讀優。

5) 報讀優才小一係唔需要有資優證明既, 學校都唔建議咁細既小朋友( 四、五歲 )去做IQ Test; 如果有既話, 也可放埋入個學生申請表里面, 供學校參考, 但我個人相信係唔會有優先既o

希望以上資料幫倒妳。

原文章由 cherrycpk 於 08-4-21 16:16 發表
請問....

我都有興趣幫細女報優才, 因大女間學校係傳統私校, 唔一定收細妹, 而且壓力比較大同課程深, 現有問題如下:
1)如果真係得一班小一番tko嘅話, 會係點分配嘅呢?我地住隔離都會駅架, 住咁近會唔會都有機會要番 ...

中天英,

好多謝你咁詳細嘅解答, 請問中學部嘅野你熟唔熟識呢? 因為我有朋友想幫個女(現讀F. 2 )插班, 佢想知多D呢間學校嘅野!

再一次THANK YOU你!!

優才 2009/2010 G1 將全在旺角開,旺角的設計甚為適合G1-G3 學生,到時將有11班學生,校方預計到時校車(MK-TKO)會比現在方便,因旺角學生比現在多(大部分MK學生都是在TKO居住),而資源亦會更全面。
至於G8=F2 插班,要查看是否有位,跟著 interview,優中著重英文能力、Maths 亦較高半年;愉快學習 + 高要求;學生都很樸素及乖。

回覆 #28 cherrycpk 的文章

我個仔依家讀緊優中G9(F.3), 唔知道有乜野可以幫到你朋友呢?

dabbycheung,

唔該你先! 我朋友仲考慮緊, 到時再請教你!!

如果我細女有機會入到gt, 如果讀得好&開心嘅話, 都想將大女轉埋呢間學校, coz而家間學校壓力都幾大, 巧課又多又冇直屬中學, 每日都好忙咁, 好似冇晒D時間咁, 但基礎就會打得好好。 其實我唔想"謀謀"然幫佢轉校, 驚轉左發現冇而家咁嘅程度就慘啦! 所以等細女試下先.....(講到好似人地實收咁!!)

原文章由 dabbycheung 於 08-4-22 19:08 發表
我個仔依家讀緊優中G9(F.3), 唔知道有乜野可以幫到你朋友呢?

我對優才好有興趣,如果想插班08年9月P2不知有冇機會?旺角校舍和KTO有大分別嗎?我有朋友仔仔係KTO讀P1好滿意!係咪KTO係冇乜P1-P3呢?
我好多野唔識,想了解下,希望請教大家! 謝謝!
[[size=medium]美甲趣Blog BlogHere :-)

有机會, 通常會有學生移民、轉學呀咁, 會有一、兩個位空出黎; 妳最好直接打电話去學校問吓啦。

08年9月, TKO同MK校舍各有2班G2。

MK係初小校舍, 會比G1至G3讀; TKO會比G4至G12讀; 而家係過渡時期, 兩邊都有G1至G3, 可能明年TKO就唔開G1, 全部响MK開; 但系响TKO讀緊既學生, 會繼績讀落去, 唔會轉去MK個邊。

原文章由 Julialau 於 08-4-23 22:32 發表
我對優才好有興趣,如果想插班08年9月P2不知有冇機會?旺角校舍和KTO有大分別嗎?我有朋友仔仔係KTO讀P1好滿意!係咪KTO係冇乜P1-P3呢?
我好多野唔識,想了解下,希望請教大家! 謝謝! ...

中天英:

謝謝妳的答覆!

各位家長:

本人想徵求小學插班英文信,可否幫忙,謝謝!
[[size=medium]美甲趣Blog BlogHere :-)

王國長老

原文章由 Julialau 於 08-4-23 22:32 發表
我好多野唔識,想了解下,希望請教大家! 謝謝! ...

我地1A班有兩個小朋友最終沒有入讀, 以致有兩個空缺, 不妨一試! (1A在旺角校舍)

王國長老

原文章由 cherrycpk 於 08-4-21 16:16 發表
請問....

1)如果真係得一班小一番tko嘅話, 會係點分配嘅呢?我地住隔離都會駅架, 住咁近會唔會都有機會要番 ...

cherry:
我諗住得近都未必會分到將軍澳校舍, 囡囡班二十二人中, 有差不多近十人由將軍澳坐校車過來的. 但他們都十分喜歡旺角校舍, 因為有一些佈置比較近幼兒口味, 小朋友覺得比將軍澳親切.

edea,

請問你個小朋友讀得開唔開心呀? 我好驚小朋友巧課多放學就冇晒時間學課外野&親子時間, 另外請問你對interview有冇咩心得可以俾到我地呢?

thks!!

Cherry
原文章由 edea 於 08-4-26 01:20 發表

cherry:
我諗住得近都未必會分到將軍澳校舍, 囡囡班二十二人中, 有差不多近十人由將軍澳坐校車過來的. 但他們都十分喜歡旺角校舍, 因為有一些佈置比較近幼兒口味, 小朋友覺得比將軍澳親切. ...

王國長老

原文章由 cherrycpk 於 08-4-29 12:15 發表
edea,

請問你個小朋友讀得開唔開心呀? 我好驚小朋友巧課多放學就冇晒時間學課外野&親子時間, 另外請問你對interview有冇咩心得可以俾到我地呢?

thks!!

Cherry
...

開心呀, 囡囡話佢返小學仲開心過幼稚園! 功課都唔算多, 因為有功課堂, 囡囡會每日學校入面完成一部份功課, 返屋企繼續做, 爸爸放工前佢會做好晒(除非有特別既功課要家長幫手), 爸爸每晚同佢檢查.  

學校入面都有課外活動學, 小墨魚每逢三五都會學跳舞同跆拳, 之前星期六有學皮影戲添呀, 不過岩岩完左囉! 但我見優才既小朋友都非常快樂呢! 唔會冇晒親子時間既, 小墨魚仲可以每晚睇下電視同睇下圖書.

interview心得...我自己覺得主要睇小朋友interview時表現, 我同我先生當日因為第一間面試就係優才, 臨場表現唔算好好, 我好緊張.... 所以好難答妳呢個問題呢!

今日我大仔話响學校已經做曬功課; 我一返到屋企, 就可以同佢地捉棋、睇報紙同埋練習小提琴。

原文章由 edea 於 08-4-29 13:29 發表

開心呀, 囡囡話佢返小學仲開心過幼稚園! 功課都唔算多, 因為有功課堂, 囡囡會每日學校入面完成一部份功課, 返屋企繼續做, 爸爸放工前佢會做好晒(除非有特別既功課要家長幫手), 爸爸每晚同佢檢查.  

學校入面都有 ...

今天致電優才問轉校生,他說暫時冇位,叫我親身到校取表及交成績表,等有位先見!大家知否咁有機會嗎?