用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女校 - 庇理羅士, 瑪利曼, St. Paul Convent, Good Hope ...
go

女校 - 庇理羅士, 瑪利曼, St. Paul Convent, Good Hope [複製鏈接]

對以下女校有興趣:
a. 庇理羅士
b. 瑪利曼
c.  St. Paul Convent
d.  Good Hope

請在以下各方面作出比較:
1. 學術(公開試)成績
2. 課外活動-音樂成就
3. 課外活動-動成就
4. 功課量
   0    0    0    0

無人comment

FUNG12345, 不如你俾d意見我, 如果唔想說邊間差, 可以講吓在每方面你覺得邊間最好

原文章由 木土土 於 07-9-22 23:45 硐表
對以下女校有興趣:
a. 庇理羅士
b. 瑪利曼
c.  St. Paul Convent
d.  Good Hope

請在以下各方面作出比較:
3. 課外活動-運動成就
4. 功課量 ...

嘩, 要咁多資料,  要做好多research。

Sorry, 我唔係要大家花時間幫我做research, 只是想聽聽大家的意見!

我都明白 "好唔好" 在唔同人會有唔同definition.

不如我自己先講, 只是我的感覺, 無數據support,

最好先行:

學術(公開試)成績 : c, a, (b / d)
課外活動-音樂成就 : a, d, c, b
課外活動-動成就 : 唔知
功課量: d 最多, b 最少

原文章由 angelymama 於 07-9-27 01:57 硐表
嘩, 要咁多資料,  要做好多research。

[ 本文章最後由 木土土 於 07-9-27 20:36 編輯 ]

我個人比較喜歡瑪琍曼和 St. Paul Convent.

手頭上有瑪琍曼, 庇利羅士, 德望三間學校06年會考成績.  以該年成績來看, 瑪琍曼英文和其他文科最好, 庇利羅士中文及理科成績最佳.

優良率 (優)        
瑪琍曼 43.1(9.2), 79.1(23.5), 67.0(11.3)
庇利羅士 53.7(13.5), 48.9(12.2), 72.9(13.1)
德望  48.8,  49.8,  57.7

瑪琍曼115考生共取得優良587個 (優佔 109), 人均優良為5.1

庇利羅士229考生共取得優良1065個 (優佔 215), 人均優良為4.7

德望215考生共取得優良854個, 人均優良為4.0

資料可能有誤, 以學校公佈為準.

原文章由 木土土 於 07-9-27 20:07 硐表
Sorry, 我唔係要大家花時間幫我做research, 只是想聽聽大家的意見!

我都明白 "好唔好" 在唔同人會有唔同definition.

不如我自己先講, 只是我的感覺, 無數據support,

最好先行:
學術(公開試)成績 : c, a, (b / ...

木土土,

如果你唔心急的話,可以幫你慢慢比較,然後覆你.
因為呀囡今年兩個最老友同學分別入咗你所講其中三間,而我的朋友女兒則入咗庇記,我諗我可以幫你作簡單分析,同講吓校園生活,因為佢地都係剛入學不久.

原文章由 木土土 於 07-9-26 23:21 硐表
無人comment

FUNG12345, 不如你俾d意見我, 如果唔想說邊間差, 可以講吓在每方面你覺得邊間最好

間間都唔差,
庇利羅士整體上應該好d, 瑪利曼就英文好
庇利羅士, 德望兩間較好 (唔係好肯定, 只係校際音樂節冇咩聽過其餘2間)
3. 課外活動-動成就
以去年學界成績作參考,
庇利羅士, 德望比較好
4. 功課量
唔知

若果4間任我揀, 我會揀
庇利羅士或德望

好多謝大家肯覆我, 好感動呀

chuchu,

唔該晒! 咁麻煩你幫我問吓

原文章由 CHUCHU 於 07-9-28 14:35 硐表

木土土,

如果你唔心急的話,可以幫你慢慢比較,然後覆你.
因為呀囡今年兩個最老友同學分別入咗你所講其中三間,而我的朋友女兒則入咗庇記,我諗我可以幫你作簡單分析,同講吓校園生活,因為佢地都係剛入學不久. ...

原文章由 木土土 於 07-9-28 23:02 硐表
chuchu,

唔該晒! 咁麻煩你幫我問吓

pm咗比你啦

chuchu,
Could you please send PM to me, too? Thanks!

Regards,
chingchingfather

chu chu,

I also want to have comment of these schools, can you also PM to me, thanks

CHUCHU,
It's me again!  

Can you also PM the information to me?  Thanks.

CHUCHU,

Pls pm the information to me as well.  Thank you!

CHUCHU,

可否p.m.埋我呢? 我都好想知, thank you

原文章由 annew1128 於 07-10-4 12:58 硐表
CHUCHU,

Pls pm the information to me as well.  Thank you!

chu chu

可不可以PM我,我想知關於庇理羅士 , 謝謝。

甘多人想知, 不如post出來啦

係啦, 不如post出嚟啦, 唔該你喇

不過如果真的唔方便, 嘻嘻, 可以pm埋我嗎?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

醒目開學勳章

我都想知,唔該PM埋我。Thank You。

pls. pm to me, too.thank you CHU CHU.
‹ 上一主題|下一主題