用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配學位
go

升中自行分配學位 [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

請問升中自行分配學位是否大部份只收全級頭5名,(英中),但第一輪吾係收60人咩,有咁多頭5名收到?定係有其他?
   0    0    0    0

英中都有唔同級數, 勁個d真係收好勁的學生!

原文章由 yanyan-mummy 於 07-9-22 00:08 硐表
請問升中自行分配學位是否大部份只收全級頭5名,(英中),但第一輪吾係收60人咩,有咁多頭5名收到?定係有其他?

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 木土土 於 07-9-22 00:17 硐表
英中都有唔同級數, 勁個d真係收好勁的學生!

我真係想報band 1頭中學,不過囝囝就吾係5名內,所以諗梗law!

原文章由 yanyan-mummy 於 07-9-22 00:27 硐表

我真係想報band 1頭中學,不過囝囝就吾係5名內,所以諗梗law!

我諗頭10名都ok.因為仲會睇課外活動啦,面試時o既表現啦,仲有"眼緣"(運氣)呢!你再諗諗.

原文章由 yanyan-mummy 於 07-9-22 00:08 硐表

1)每間英中最多可用30%學額自行收生,但冇規定要用哂or用幾多百分比!
2)全港得11x間津貼英中,過半有聯繫小學/直屬小學...假如一半中學收60人,一半中學收30人計...中一自行收生學額都係得五千餘個;但小學可能有六百間(部份分上下午班計)...考獲全級10名者都可能有近六千人...所以如果冇代表性才藝,一般人建議考名校最好達級內5名,考一般英中最好達級內10名...咁就機會大一點!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 櫺囹桼 於 07-9-23 13:23 硐表

1)每間英中最多可用30%學額自行收生,但冇規定要用哂or用幾多百分比!
2)全港得11x間津貼英中,過半有聯繫小學/直屬小學...假如一半中學收60人,一半中學收30人計...中一自行收生學額都係得五千餘個;但小學可能有六百間(部 ...

唔該哂007!
但如果囝囝報果間中學同我間小學係聯繫,會吾會機會大D呢?

其實會唔會都睇下你係乜嘢小學呢?例如有D成績比較弱的小學,頭十名都可能沒有人地第三十名咁叻。另外,有D小學有5班,有180人,但有D小學得4班,有140人,要在180人的小學考前10名當然比較難了。

我覺得冇囉!我是上年派位架, 我都係去聯繫中學見, 我囝囝係聯繫小學考1x名, 但都衰咗 有d家長話, 聯繫中學係自行收生時收多d fit ge 外生添.因為唔怕收唔番聯繫小學d學生.
但大抽獎就好大機會囉.
原文章由 yanyan-mummy 於 07-9-24 00:13 硐表

唔該哂007!
但如果囝囝報果間中學同我間小學係聯繫,會吾會機會大D呢?

咁如果自行分配時聯糸學校唔揀,到大抽獎又派得差的籌,咁咪好成績都入唔到聯糸中學?好驚!!

原文章由 esprincess 於 07-9-24 15:59 硐表
咁如果自行分配時聯糸學校唔揀,到大抽獎又派得差的籌,咁咪好成績都入唔到聯糸中學?好驚!!

你又唔使驚,成績好的話,叫校長寫信通常都入得到既。入唔到都叩到第二間啦!

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 khmama 於 07-9-24 23:24 硐表

唔使驚,到時咪叫校長寫信囉,通常都入得番既,唔得咪去叩門,好成績實得啦!

吾該晒!睇黎囝囝在自行幾難被收,唯有希望大抽獎la!
不過我覺得校長未必會寫信,學校又未有排名,依家band1中至頭自行入吾到,咁吾使咁緊張成績la,可能band1尾都抽得到,我呢D又抽吾到!
‹ 上一主題|下一主題